Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Help, mijn kat krabt aan de meubels!

Krabben door katten

Katten houden van krabben, en met goede redenen. Bijvoorbeeld om hun territorium te markeren. Ze gebruiken het krabben als manier om andere katten ter bedreigen. Ze gebruiken het krabben tijdens het spelen. Ze krabben terwijl ze zich uitrekken. En tijdens het krabben ontdoen katten zich van hun versleten, oude nagels, zodat er nieuwe, scherpere nagels tevoorschijn kunnen komen. Helaas kunnen katten met hun nagels veel schade toebrengen aan meubels, gordijnen en andere zaken die u liever mooi zou willen houden…

Dit kunt u hieraan doen:
Zorg voor een gevarieerd aanbod aan plekken waar de kat wél mag krabben, zoals krabpalen, een stuk tapijt, hout, boomschors, enz. Sommige katten prefereren horizontale krabplaatsen, terwijl andere katten juist weer liever rechtop gaan staan tijdens het krabben. De ene kat krabt graag op sisal, en de andere juist weer liever op een stuk tapijt. Als u er eenmaal achter bent gekomen waar de persoonlijke voorkeur van uw kat naar uit gaat, kunt u hiervan meerdere krabplaatsen creëren, op verschillende locaties. Alle katten hebben een krabplaats nodig die stevig is en die niet uit elkaar, om of neer kan vallen terwijl ze krabben. Katten vinden het ook fijn als de krabplaats lang genoeg is, zodat ze zich tijdens het krabben helemaal uit kunnen rekken. (Waarschijnlijk krabben ze hierdoor zo graag aan gordijnen).
Moedig uw kat aan de door u geplaatste krabplaatsen te onderzoeken door deze met valeriaan te besprenkelen, of met speeltjes die u bovenaan de krabplaatsen hangt.
Het krabben op ongewenste plaatsen kunt u ontmoedigen door deze plaatsen weg te halen of te bedekken. U kunt plastic, dubbelzijdig plakband, schuurpapier of een stuk omgekeerd vinyltapijt (met de onderzijde boven dus) op de meubelen of op de vloer plaatsen, op de plaats waar de kat gaat staan om te krabben. Plaats de door u goedgekeurde krabplaatsen in de nabijheid van de ongewenste krabplaatsen.
Knip de nagels van de kat geregeld, of laat dit doen.
Als u de kat betrapt op het krabben op een plek waar dit niet mag, kunt u proberen hem* dit af te leren door luid in uw handen te klappen, of door hem te besproeien met water. Doe dit echt alleen maar op het moment dat u hem betrapt, en niet later. En doe dit spaarzaam, want het kan er ook in resulteren dat de kat bang voor u wordt.

Wat u beter niet kunt doen:
Wrijf de pootjes van de kat niet geforceerd tegen de krabplaats. Dit kan er alleen maar in resulteren dat de kat bang wordt van de krabplaats en dan zal hij er helemaal niet meer in de buurt van willen komen.
Gooi de favoriete krabpaal (of wat het ook is dat uw kat van u mag gebruiken) niet weg omdat hij lelijk is geworden. Katten prefereren het juist vaak als het bovenste materiaal uit elkaar getrokken is, omdat ze er dan hun nagels goed in kunnen zetten. Bovendien is deze krabplek doordrenkt van de geur van de kat.

Ontklauwen:
De term “ontklauwen” dekt eigenlijk de lading niet, omdat het impliceert dat alleen de nagels worden verwijderd. Ontklauwen betekent eigenlijk het amputeren van de uiteinden van de tenen van de kat. Het herstellen van deze blijvende, zware verminking is een zeer pijnlijk proces voor de kat. En bovenin dit artikel kunt u lezen waarom de nagels voor de kat zo belangrijk zijn, buiten het feit dat ze natuurlijk ook wel eens jeuk kunnen hebben en dan graag even krabben.

Ontklauwen is in Nederland gelukkig verboden, maar wordt helaas toch nog wel eens gedaan.

In Amerika is het laten ontklauwen van katten veel gebruikelijker dan bij ons.

Op de vraag wat de beste leeftijd is om je kat te laten ontklauwen antwoordde daar ooit iemand: “Ongeveer twee weken nadat je je eigen vingertoppen hebt laten verwijderen.”

Een kat moet ergens aan kunnen krabben, dit is natuurlijk gedrag dat niet afgeleerd kan worden. Maar het is ook niet de bedoeling dat uw kat uw dure meubels kapot krabt! Gelukkig zijn er oplossingen voor dit probleem…

Waarom krabt een kat?
Een kat moet kunnen krabben om zijn nagels te scherpen, zo slijten ze af. Als een kat niet zou kunnen krabben, zouden de nagels veel te lang groeien, met medische problemen tot gevolg. Maar een kat krabt niet alleen om zijn nagels te scherpen. Aan de voetzolen van een kat zitten geurklieren die tijdens het krabben geur afscheiden. De geur is echter zo subtiel dat het niet door de mens te ruiken is. Door te krabben aan een voorwerp bakent de kat zijn territorium af. U moet dus enkele voorwerpen voorzien waaraan de kat mag krabben. Een krabpaal is hiervoor een uitstekend alternatief. Of u kunt enkele vloermatjes voorzien waaraan de kat mag krabben.

De kat straffen en belonen
Wanneer u een nieuwe kat in huis haalt, moet u van in het begin het gedrag van uw kat goed in de gaten houden. Maakt de kat aanstalten om ergens aan te krabben dat niet mag? Straf de kat dan door een luid lawaai te maken, nee te roepen of de kat nat te sproeien met de plantenspuit. Bied ook een alternatief aan, door de kat mee te nemen naar zijn krabpaal. Wrijf zijn pootjes over de krabpaal of laat de kat door middel van spel aan de krabpaal krabben. Krabt de kat spontaan op de daarvoor voorziene plaats? Beloon de kat dan door hem te strelen of iets lekkers te geven. Zo leert hij waar het gedrag wel en niet mag.

Een geschikte krabpaal kiezen
Niet elke krabpaal is geschikt. Wanneer u een ongeschikte krabpaal koopt, loopt u de kans dat de paal niet gebruikt zal worden. U kunt echter met een aantal zaken rekening houden bij de aanschaf van een krabpaal. Eerst en vooral moet de krabpaal groot genoeg zijn. De kat moet zich kunnen uitstrekken zonder de top van de krabpaal te raken. De paal moet ook stabiel zijn, zodat hij niet om kan vallen. Sommige katten gaan graag aan de krabpaal hangen, de paal moet dus tegen een stootje kunnen! De paal moet ook gemaakt zijn van een materiaal dat de kat kan openkrabben, zoals dik touw of jute. De textuur hangt af van de voorkeur van de kat. Krabt hij bijvoorbeeld graag aan het behang? Dan kan een zelfgeknutselde krabpaal van papier of karton soelaas bieden. Sommige katten krabben graag vertikaal, andere katten liever horizontaal. Ook met deze voorkeur kunt u rekening houden. Zet de paal op een strategische plaats. De kat wil de paal gebruiken om zijn aanwezigheid duidelijk te maken, kies dus voor een centrale plaats in het huis. Liefst dicht bij een meubel waar de kat al aan is beginnen krabben, zo zal de paal zeker goed gebruikt worden!

Meubels onaantrekkelijk maken
Indien u vaak niet aanwezig bent wanneer de kat het ongewenste gedrag vertoont, moet u ‘de plaatsen van delict’ beschermen. Meestal zijn dit meubels zoals zetels en stoelen. Ook andere houten objecten, zoals deuren trappen, zijn vaak populaire krabplaatsjes. Hang of leg ballonnen waar de kat het vaakste ongewenst krabt. Hij zal schrikken wanneer de ballon door zijn scherpe nageltjes tot ontploffing komt. Wikkel de stoelpoten ed. in aluminiumfolie of schuurpapier, katten houden niet van de textuur. U kunt de plaatsen ook inspuiten met een keep-off spray, in de dierenwinkel te koop.

Ontklauwen is geen oplossing!
In Nederland en België is het ontklauwen van katten verboden. In sommige andere landen, zoals de Verenigde Staten, komt deze praktijk wel voor. Het ontklauwen van een kat brengt echter veel pijn met zich mee en wordt gezien als een vorm van dierenmishandeling. Bovendien is het onnatuurlijk voor een kat om geen klauwen te hebben. Wat u wel kan doen is de nagels van de kat korter en onscherper knippen. Hiervoor zijn speciale nagelschaartjes voor katten te koop. Knip alleen de scherpe puntjes af, zeker niet het gevoelige gedeelte van de nagel! Dit doet erge pijn en kan hevig bloeden en ontsteken. Vraag bij twijfel aan de dierenarts om het even te demonstreren.