Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Mandarin

Korte geschiedenis van het ras
De Oosterse Halflanghaar is de halflangharige uitvoering van de Oosterse Korthaar. Voor de creatie van dit bevallige ras heeft men gebruik gemaakt van Oosterse Kortharen en Balinezen. Dit laatste ras zorgde voor de zijdeachtige, halflange vacht. Afzonderlijk van elkaar hebben fokkers in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten eenzelfde type Oosterse Halflanghaar gefokt, wat tot de verschillende namen en afwijkende standaards voor dit ras heeft geleid.

Karakter Mandarin
Oosterse Halflangharen zijn vriendelijke katten met een sterk eigen karakter. Ze zijn opmerkelijk aanhankelijk en dol op aandacht, maar kunnen ook eigenzinnig zijn. Ze zijn spraakzaam en hebben een luide stem. Ze zijn speels en blijven dit tot op hoge leeftijd. Deze katten zijn slim, intelligent en nieuwsgierig en er zal ze maar weinig ontgaan. Omdat katten van dit ras erg mensgericht zijn, kunt u ze heel gemakkelijk kunstjes leren.

Rasbeschrijving Mandarin
Kop: de kop is wigvormig en van voren gezien maakt de kop samen met de grote, schuingeplaatste oren een perfecte driehoek. De kin is stevig maar mag niet al te geprononceerd zijn. De neusrug vertoont geen stop, maar gaat vloeiend over in het voorhoofd.

Ogen: amandelvormig, schuin in de kop geplaatst, en behoren een oosterse uitdrukking te hebben.

Oren: groot, schuingeplaatst.

Lichaam: De bouw behoort hetzelfde te zijn als de Oosterse Korthaar. Ze hebben een gespierd, lang en slank lichaam. De poten zijn lang, slank en sierlijk en de voetjes zijn ovaal. De achterhand staat hoger dan de voorhand, zodat de rug naar achteren toe naar boven oploopt.

Staart: lang en dun. De beharing op de staart is lang en zijdeachtig.

Vacht: de halflangharige vacht voelt zijdeachtig en fijn aan en moet vlak tegen de huid aan liggen. De vacht mag niet uitstaan of te dik zijn. Een ondervacht ontbreekt vrijwel volledig.

Kleur: alle kleuren die we bij zien bij de Oosterse Korthaar komen terug bij de Oosterse Halflanghaar. Populair zijn de effen blauwe, bruine (havana) en zwarte katten. De oogkleur is heldergroen, liefst zonder een zweem van geel of amber. Witte exemplaren mogen odd-eyed zijn, dat wil zeggen dat ze een groen en een blauw oog mogen hebben.

Verzorging Mandarin
De halflangharige vacht heeft geen wollige ondervacht, zodat de vachtverzorging niet erg intensief is. Een wekelijkse borstelbeurt is over het algemeen voldoende om de vacht in goede conditie te houden.