Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Oosters Korthaar

Geschiedenis Oosters Korthaar
De Oosters Korthaar is in feite niets anders dan een Siamees met een volledig gekleurd jasje aan. Het is eigenlijk een ‘designer’ Siamees 🙂
Dit ras is rond de vijftiger jaren ontstaan, in eerste instantie vooral bij Engelse fokkers die het verlangen hadden een kat van het Siamese type te fokken met het bijbehorende karakter, maar dan volledig gekleurd. Om dit doel te bereiken werden zowel raskatten als rasloze katten ingekruist. De eerste Oosters Kortharen waren de Havana's*, effen chocolate gekleurde katten.
Echter, de mens zou zichzelf verloochenen als ze niet meer kleuren zou ontwikkelen, men kan tenslotte nooit genoeg variatie hebben.
Tegenwoordig bestaat de Oosters Korthaar dan ook in een groot scala aan kleuren en patronen, werkelijk alles is mogelijk.

Oosters KorthaarKleuren Oosters korthaar
De meest voorkomende kleuren bij de Oosters Korthaar zijn black, chocolate, blue, lilac, red en cream, maar ook cinnamon en fawn komen steeds meer voor.
Effen, tabbies, torties, tortietabbies (ook wel torbie genoemd), bicolor en dit alles met of zonder zilver.

Tabbies zijn er in de patronen ticked, spotted, mackerel en blotched.

Torties zijn effen gekleurde katten met rood of crème erdoorheen gemeleerd.

Tortietabbies zijn tabbykatten met rode of crème kleurige vlekjes erdoor gemengd. De variaties zijn (bijna) eindeloos!

Ook geheel witte katten komen voor, meestal hebben deze groene ogen of zijn odd-eyed (1 groen en 1 blauw oog), maar ook 2 blauwe ogen worden gezien bij deze variëteit.

Doofheid
Dat de Oosterse witte katten meer last van doofheid zouden hebben dan de beter bekende Foreign White (witte Siamees) is achterhaald en ook weinig gefundeerd, zeker indien men de genetica op dit vlak beheerst.

Oosters KorthaarDe goede fokkers die zich bezighouden met Oosters wit zullen dan ook (in die landen waar dat mogelijk is) hun katten laten testen door middel van de officiele BAER test om aan te tonen dat het gehoor van hun katten in orde is en dat dit in de statistieken niet wezenlijk afwijkt van dat van de Foreign White.

Uiterlijk Oosters korthaar
Het type van de Oosters Korthaar is gelijk aan dat van de Siamees, namelijk een slank, buisvormig, gespierd lichaam op hoge, elegante poten met ovale voetjes. De achterhand staat altijd iets hoger dan de voorhand. Een lange zweepstaart, teruggeslagen minimaal tot de schouders reikend, completeert het geheel. De kop is wigvormig met grote, schuingeplaatste oren, een volkomen recht profiel en een stevige kin. De ogen zijn amandelvormig en schuingeplaatst.
De gewenste oogkleur voor de Oosters Korthaar is smaragdgroen, maar helaas beantwoordt niet iedere kat aan dat ideaal, soms grenst de kleur aan geel. De vacht dient kort te zijn en glad aan te liggen.

Oosters KorthaarVerzorging Oosters korthaar
De vachtverzorging van de Oosters Korthaar katten is heel eenvoudig. Ze houden zichzelf over het algemeen vlekkeloos schoon, enkel in de ruiperiode kunnen we ze soms een handje helpen, alhoewel dit eerder voor onszelf is (minder haren in huis) dan voor hen 🙂
Ook de Oosters Langhaar is een ‘low maintenance’ kat, al heeft deze een wat langere vacht dan de korthaar. Een ondervacht ontbreekt, waardoor klitten niet voorkomen.

Al vinden de meeste Oosterlingen vachtverzorging best prettig, nodig is het niet. Zo nu en dan een kam erdoor als ze wat meer ruien en/of een beetje glans toevoegen door ze af te nemen met een natuurzeem of een vochtige hand, is eigenlijk alles wat ze nodig hebben.

Natuurlijk kan de showkat soms iets meer verlangen qua verzorging, maar ook dat is toch minimaal.

Karakter Oosters korthaar
Het karakter van de Oosters Korthaar is gelijk aan dat van de Siamees en tevens dat van de Balinees en Oosters Langhaar. Volgens sommigen is het karakter van de langharige varieteiten milder dan dat van de kortharigen, maar echt bewijs is hier niet voor.
Mijn persoonlijke ervaring is het dan ook zeker niet, wel hangt het karakter natuurlijk deels van individuele factoren af. In het algemeen is de Oosterse kat een zeer aanhankelijke en uiterst actieve kat.

De Oosters Korthaar is erg mensgericht, in de regel niet eenkennig en wil graag zijn baasje plezieren. Apporteren is dan ook een van de spelletjes die ze gemakkelijk valt aan te leren, velen doen het al uit zichzelf.

Oosters KorthaarVerveling is ze onbekend, ze kunnen zichzelf prima vermaken maar hebben daar bij voorkeur wel een kattemaatje bij nodig. Zeker indien de eigenaar veel uithuizig is, is het aan te raden, zo niet noodzakelijk, een tweede kat erbij te hebben. Nu zal dit meestal niet zoveel problemen opleveren want dit ras staat erom bekend verslavend te zijn. Waar er één is, volgen er vaak meerderen, zo is menig fokker begonnen… Natuurlijk hoeft dit niet perse een kat van het Oosterse type te zijn alhoewel een wat actiever ras (of rasloze kat) in de regel wel de voorkeur geniet.
De Oosterse kat is dol op knuffelen, het zijn echte schouderhangers en schootliggers, oftewel kleefmuizen 🙂 Als ze de kans krijgen slapen ze graag in bed, liggen de hele avond op schoot en bemoeien zich overal mee. Het zijn soms net kleine kinderen, je leert dan ook heel wat trucjes! Deurkrukken rechtop zetten, kinderslot op keukenkastjes, het zijn enkele zaken waarmee een Oosterlingeneigenaar te maken kan krijgen. Dit zijn echter dingen die de meesten graag over hebben voor het mogen samenleven met zo’n fantastische kat. Het is echt een kat van superlatieven, ze zijn alles waar ‘te’ voor staat. Is dat in de regel niet zo goed, bij deze katten juist wel.

Oosters KorthaarFertiliteit
Waar dit mogelijk wel voor problemen kan zorgen, is bij hun hoge fertiliteit. Oosterse katten staan bekend om vroegtijdig geslachtrijp en hevig krols zijn. Voor liefhebbers is dit echter goed te ondervangen door kittens vroeg te laten castreren, dit kan al bij de fokker gedaan worden. Dat voorkomt later een mogelijk sproeiende kater en slapeloze nachten van een gillende keukenmeid, oftewel krolse poes. Er zijn geen nadelen aan verbonden maar des te meer voordelen. Op internet zijn tegenwoordig veel artikelen te vinden over vroegcastratie.

*Alhoewel de naam Havana in Europa nog steeds gebruikt wordt voor de effen chocolate gekleurde kat, is deze naam tegenwoordig eigenlijk voorbehouden aan de Havana Brown, een Amerikaanse kat van een gematigd Oosters type die enkel in deze kleur voorkomt.