Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

De kattentaal: het miauwen van een kat

De ene kat is de andere niet
Alle katten miauwen, de één al wat meer dan de ander. Sommige katten geven amper een kik, terwijl andere katten je de oren van het hoofd miauwen. Sommige rassen, zoals de Siamees, staan zelfs bekend om hun veelvuldig gemiauw. Ze hebben ook een zangerige manier van jammeren. Ze worden vaak beschreven als echte babbelaars en lijken te willen ‘praten’ tegen hun eigenaar.

Het stemgeluid

Net zoals bij mensen hebben ook katten een verschillend stemgeluid. Sommige katten miauwen erg zacht en lieflijk, andere katten hebben een heel hees en ruw stemgeluid. Katten kunnen ook heel luid miauwen, of net heel stil. Sommige katten miauwen een beetje schor, zoals bijvoorbeeld de Bombaykat. Een kat die krols is zal veel vaker en luidruchtiger miauwen om mannetjes te lokken voor de paring. Vaak tot wanhoop van hun eigenaar.

In menselijk gezelschap

Katten miauwen hoofdzakelijk tegen mensen. Ze doen dit om een bepaald doel te bereiken of om iets duidelijk te maken. Ze willen bijvoorbeeld naar buiten kunnen, of gevoerd worden. Daarom zullen veel katten pas tegen etenstijd beginnen miauwen. Ze doen dit meestal in combinatie met lichaamstaal, om hun doel te bereiken. Het miauwen is ook vaak een manier van aandacht vragen. Katten doen het ook wanneer ze gestreeld of geknuffeld willen worden. Sommige katten begroeten hun eigenaar zelfs door te miauwen, vaak gaat dit samen met een trillende staart. Dit is de kattige manier om ‘hallo’ te zeggen. Onderling miauwen katten amper naar elkaar. Behalve wanneer katten ruzie hebben, dan miauwen ze dreigend naar elkaar. Of een kitten die aandacht of verzorging wilt, of de moederpoes roept. Katten miauwen dus vooral in menselijk gezelschap, om met ons te communiceren.

De bedreigde kat

Wanneer een kat in een ongemakkelijke of bedreigende situatie zitten, zal hij ook miauwen om hulp te roepen. Denk aan de kat die opgesloten zit in een kattenkooitje of met de auto vervoerd moet worden naar de dierenarts.

Andere kattige geluiden

Naast miauwen kan een kat ook diverse andere geluiden produceren. Katten kunnen spinnen, dit doen ze meestal uit tevredenheid en genegenheid, bijvoorbeeld wanneer ze heerlijk op schoot liggen en worden gestreeld door hun baasje. Maar ook een kat die erg ziek is of pijn heeft kan een spinnend geluid produceren, de lichaamstaal en de situatie maakt wel duidelijk om welke reden de kat spint. Katten kunnen verder ook schreeuwen. Dit doen ze meestal als ze krols zijn, of in een gevecht verwikkelt zijn.

Ook een kat die veel pijn heeft of aan het sterven is kan een schreeuwend geluid maken. Katten die blazen voelen zich bedreigd, ze doen dit om hun tegenstander af te schrikken. Een kat die gromt doet dit om te dreigen, meestal wanneer ze oog in oog staan met een rivaal. Werkt het grommen niet om de tegenstander af te schrikken, dan gaan de katten over tot het gevecht. Vechtende katten kunnen vaak heel luid gillen en maken een hels lawaai. Een kat die een vogeltje of een andere lekkere prooi ziet waar hij niet bij kan, maakt soms een gek geluidje door te klapperen met de bek en de tanden. Hiermee oefenen ze de doodsbeet die ze zouden uitvoeren indien ze de prooi kunnen vangen. En sommige katten kunnen, net als mensen, gewoon lekker liggen te snurken wanneer ze slapen!