Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Neva Masquerade

Geschiedenis Neva Masquerade

De “Newskaja Maskaradnaja” komt uit Rusland en werd daar pas in 1978 erkend.
De eerste Neva Masquerade kwam pas 12 jaar later naar Europa.

Neva Masquerade is geen apart ras, maar een kleurslag van de Siberische kat met een eigen naam. Fokkers in Rusland hebben hem deze naam gegeven. Neva Masquerade betekent “Maskerkat van de Neva,” dit omdat deze katten voor het eerst gezien werden bij de rivier de Neva die van St. Peterburg tot diep in het koude noorden loopt. Dit ras heeft zich op natuurlijke wijze ontwikkeld zonder toedoen van de mens.

Fokken met de Neva Masquerade

De Siberische kat en de Neva Masquerade mogen met elkaar gekruist worden. Wel is het zo dat allebei de ouderdieren in de genen de pointfactor moeten hebben.
Toch is het nog goed mogelijk dat er bij een dergelijke kruising geen pointkittens geboren worden. Zelfs bij kruisingen tussen een pointkat en een bekende pointdrager worden niet per definitie in elk nest Neva Masquerade kittens geboren.

Uiterlijk Neva Masquerade

De Neva Masquerade is een vrij grote, goed gespierde halflangharige kat met korte poten en een naar verhouding zware botstructuur. Korte wigvormige kop met een brede schedel, afgeronde snuit en stevige wangen die geaccentueerd worden door brede kaken. De kop is breed. Brede, ronde neusbrug. Het profiel heeft een lichte glooiing boven de neusbrug. Het voorhoofd is iets rond. Stevige kin. De Neva Masquerade heeft vrij grote oren met afgeronde toppen, breed aan de basis. De ruimte tussen de oren bedraagt de breedte van een oor. Het binnenoor heeft een sterke beharing en pluimpjes op de toppen van de oren zijn gewenst. De oren wijzen iets naar voren. De Neva Masquerade heeft grote ogen, iets schuin geplaatst. Het bovenste ooglid is licht amandelvormig en het onderste ooglid is rond.

Het lichaam van de Neva Masquerade is middelgroot van afmeting, stevig en goed gespierd en vrij lang met een horizontale ruglijn. De nek is kort en stevig. De poten zijn stevig, goed gespierd en vrij kort. Forse ronde voeten met haarplukken tussen de tenen. Lange goedbehaarde staart, breed bij de inplant en uitlopend in een fijne punt.

Vacht Neva Masquerade

De beharing van de Neva Masquerade is op de borst, de broek en de staart erg lang, op de schouders korter en op de nek het kortst.
De kraag begint bij de wangen en de borst is totaal behaard. De bovenvacht is op de rug stevig, vol en glanzend, op de zijkanten van het lichaam dun, zacht en dicht ingeplant. De ondervacht is afhankelijk van het jaargetijde.

Allergie

Er wordt soms gezegd dat de Siberische boskat en de Neva Masquerade een hypo-allergene vacht hebben. Sommige mensen met een allergie voor katten blijken hier namelijk weinig tot geen last van te hebben bij de Siberische Kat en de Neva Masquerade.
Dit verschijnsel komt, voor zover bekend, alleen bij de Siberische boskat en de Neva Masquerade voor. (De term hypoallergeen betekent dat er minder kans is op allergische reacties, het betekent dus niet dat de kans op allergische reacties uit te sluiten valt!)

Bij alle katten zit in het speeksel het FELD-1 proteïne, dit is een enzym dat door het schoonlikken op de vacht terecht komt. Als dit opdroogt blijft een overblijfsel van minuscule schilfertjes achter, een op roos lijkend goedje dat door de lucht gaat zweven en overal in huis terecht komt.
Veel mensen met een kattenallergie zijn allergisch voor deze schilfers, (sommige ook voor de haren). Er wordt gesteld dat de Siberische Kat en de Neva Masquerade veel minder Feld-1 proteïne produceert dan andere rassen. Voor zover bekend is dit nog niet wetenschappelijk bewezen. Wel wordt hier, met name in de VS, onderzoek naar gedaan.

Bovenstaande geldt overigens niet voor mensen die allergisch reageren op een ander allergeen, het zogenaamde “IGE late trigger.” Dit is een vorm van allergie waarbij er een late, vertraagde reactie door antilichamen plaatsvindt.

Het is dus beslist niet zo dat mensen die allergisch op katten reageren met zekerheid wel de Siberische Kat en de Neva Masquerade zullen verdragen. Het is persoonsafhankelijk, niet 100% wetenschappelijk bewezen en verder hangt het er ook van af waarvoor men precies allergisch is, dus een klinische test blijft zeker nodig!

Mocht u allergisch zijn voor katten en de aanschaf van een Siberische Kat of een Neva Masquerade overwegen, dan is het verstandig om eens een bezoekje te brengen aan een cattery die de Siberische Kat en/of de Neva Masquerade fokt. Voor meer informatie hieromtrent kunt u het beste contact opnemen met een goede cattery.

Een ander voorbeeld van katten die vaak als hypoallergeen gezien worden is bijvoorbeeld de sphynx. Maar voor deze kat geld dat het uitmaakt of u allergisch bent voor het haar van de kat of de huidschilfers, aangezien deze katten geen vacht hebben.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >