Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Siberische Boskat

Geschiedenis Siberische Boskat
De naam doet vermoeden dat dit ras uit het allerkoudste deel van de wereld komt, Siberië.

Ten dele is dat waar. Het ras komt uit heel Rusland, dus ook katten uit zuidelijker Rusland mogen Siberische Kat worden genoemd. Maar de mensen uit Noord-Rusland, het deel dat Siberië vormt, hebben het ras zijn naam gegeven. Ze hebben daarbij willen weergeven dat dit een robuuste kat is, die bestand is tegen kou en barre omstandigheden.

Deze kat woont al lange tijd bij de mensen, zowel in de steden als op het platteland. Toen tijdens de tweede wereldoorlog Sint Petersburg door een lang beleg van 900 dagen heen moest, bleken na afloop alle katten uit de stad te zijn verdwenen en leed de stad onder een rattenplaag. De inwoners zijn toen uit de wijde omtrek katten gaan halen, die dapper en sterk waren, want ratten zijn niet de meest makkelijke prooidieren! Onder het communistisch regime hadden mensen weinig middelen om katten te fokken.

Iz Ermitage Clava Magadanovna, ze is op deze foto 4½ jaar oud. Haar kleur heet black tortie tabby mackerel met wit, alleen is dat wit niet makkelijk te zien.De kat die wij nu kennen als Siberische Kat, is bij veel Russen beter bekend als straatkat. Zo leefden ze lange tijd en ook nu nog lopen er in de steden van Rusland katten rond die sprekend op de Siberische Kat lijken. Pas sinds de Perestrojka is er meer vrijheid, waardoor geïnteresseerde mensen katten van dit ras konden gaan fokken, en men een standaard heeft opgesteld (de eerste in 1989 door de PFS in St. Petersburg) en de Siberische Kat aan zijn wereldtournee is begonnen. In die zin is het dus een jong ras. Het bestaat echter al eeuwen als groep katten met een redelijk vaststaand uiterlijk en wordt in de literatuur herhaaldelijk omschreven en afgebeeld. Ook is bekend dat de Engelse heer die de eerste grote show in het Chrystal Palace organiseerde in 1871, een Siberische Kat bezat. In die tijd werden de verschillende rassen niet zo streng gescheiden als heden ten dage en werd deze kater samen met de andere langharen tentoongesteld. Er was geen Siberisch meisje met deze jongen meegekomen, dus er is niet gericht met hem gefokt. Niettemin was deze kater geliefd bij zijn eigenaar en de Engelse poezendames die kittens van hem kregen.

Een zwart zilver tabby mackerel kater van 5 maanden oud. Zijn naam is Magadan Buianovich Nezhny Woin.Uiterlijk Siberische Boskat
Een Siberische Kat is geen elegante verschijning. Het is veeleer een zwaargebouwde en stevig gespierde kat waaraan eigenlijks niets extreem is.

Alles geeft een ronde indruk, de kop, de poten, het lijf. De kop is vrij groot ten opzichte van het lichaam en heeft –van boven gezien- een afgeronde snuit. De jukbeenderen zijn zwaar aangezet.

Van de zijkant gezien loopt de neusrug met een bochtje omhoog naar het gewelfde voorhoofd, maar er mag geen stop te zien zijn zoals bijvoorbeeld bij de Pers. Ook de kin is afgerond, maar mag niet wijken. Een te ver naar voren stekende kin is ook ongewenst. De oren zijn middelgroot en moeten aan de basis breed zijn en diep ingeplant. Er moet zeker 1 oorbreedte tussen de oren zitten en ze mogen niet rechtop staan, maar moeten als een soort schelpjes een beetje schuin ingeplant staan. In de oren moeten haarpluimen groeien. Op de oren staan bij voorkeur ook haartjes, de zogenaamde lynxpluimpjes. De ogen zijn groot en open, licht schuin geplaatst en afgerond. Alle kleuren zijn toegestaan, maar grasgroen wordt het liefst gezien en bij de Siberische Colourpoint zo diep mogelijk blauw. Wel moeten de beide ogen hetzelfde gekleurd zijn en de kleur binnen 1 oog zo egaal mogelijk.

Iz Ermitage Benjuschka Tasha een black smoke Siberische Kat momenteel 5 jaar, maar op de foto is ze 3.De nek is tamelijk kort en gespierd. Het lijf is middelgroot tot groot, met de poten vormt het een soort rechthoek. Dit houdt in dat de heupen en de schouders op gelijke hoogte met elkaar zijn. De borst van de Siberische Kat is breed. Middellange, krachtige poten met ronde voeten en tussen de tenen duidelijk zichtbaar lange haren, de zogenaamde sneeuwschoenen. De staart mag niet te lang zijn, als je hem langs het lijf voert (nooit over de rug naar de schouders toe buigen!), moet de punt tot aan de schouderbladen komen.

De kleuren van de Siberische Kat.
Hoewel de Siberische Kat als ras bij de boskatrassen is geplaatst (samen met de Noorse Boskat en de Maine Coon), mag de Siberische Kat ook een colourpoint zijn, zoals de Heilige Birmaan en de Ragdoll. De Siberische Kat is een natuurlijk ras en er zijn fokkers, die vinden dat de colourpoint-factor daar niet bij hoort. Binnen het ras werden al heel lang en worden nog steeds onverwacht pointed kittens geboren. Daarbij komt dat in Zuid-Rusland een colourpoint-kat goed gecamoufleerd is, net zoals een Siamees in Thailand door zijn kleur veel minder opvalt, en aangezien de Siberische Kat zijn oorsprong in heel Rusland vindt, is deze kleur toegestaan in de standaard.

Diodor Iwankovich Nezhny Woin, een red tabby mackerel kater, op de foto 10 weken oud.De fokkers in Rusland hebben hem een koosnaam gegeven: Neva Masquarade, “maskerkat van de Neva”. De Neva stroomt door St. Petersburg (ver in het koude Noorden!) en daar hebben fokkers voor het eerst in het wild deze pointkatten ontdekt, en vandaar dus die naam. De Neva Masquarade is geen apart ras, maar een kleurslag van de Siberische Kat met een eigen naam. De Siberische Kat mag alle “boerenkattenkleuren” hebben: zwart, zwart tabby, blauw en blauw tabby, rood, crème, zwart schildpad en blauw schildpad (ook blauw-crème genoemd), alle kleuren mogen wit erbij hebben; de hoeveelheid wit maakt daarbij niet uit.

Het is zelfs zo dat, wanneer een Siberische Kat of Neva Masquarade door zijn witaftekening te veel op een Heilige Birmaan of een Ragdoll lijkt, hij kans loopt op een show gediskwalificeerd te worden. Ook mogen de Siberen zilver zijn en als boven aangegeven pointed. Een zwart tabby pointed Siberische Kat heet dan seal tabby point, omdat de zwarte kleur door het colourpoint-gen heel donker bruin wordt, maar verder zijn de namen van de kleuren hetzelfde als bij de volledig gekleurde dieren. Een colourpoint kat heeft altijd blauwe ogen, dus de Neva Masquarade ook. De standaard sluit alleen de kleuren chocolat (met als verdunde kleur lilac) en cinnamon (met als verdunde kleur fawn) uit, zowel bij de volledig gekleurde Siberische bosKat als bij de Siberische Colourpoint. Ook Golden is geen kleur die van nature bij de Siberische Kat voorkomt.

Allergie
Er wordt soms gezegd dat de Siberische Kat en de Neva Masquerade een hypo-allergene vacht hebben. Sommige mensen met een allergie voor katten blijken hier namelijk weinig tot geen last van te hebben bij de Siberische Kat en de Neva Masquerade.

Dit verschijnsel komt, voor zover bekend, alleen bij de Siberische kat en de Neva Masquerade voor. (De term hypoallergeen betekent dat er minder kans is op allergische reacties, het betekent dus niet dat de kans op allergische reacties uit te sluiten valt!)

Bij alle katten zit in het speeksel het FELD-1 proteïne, dit is een enzym dat door het schoonlikken op de vacht terecht komt. Als dit opdroogt blijft een overblijfsel van minuscule schilfertjes achter, een op roos lijkend goedje dat door de lucht gaat zweven en overal in huis terecht komt.
Veel mensen met een kattenallergie zijn allergisch voor deze schilfers, (sommige ook voor de haren). Er wordt gesteld dat de Siberische Kat en de Neva Masquerade veel minder Feld-1 proteïne produceert dan andere rassen. Voor zover bekend is dit nog niet wetenschappelijk bewezen. Wel wordt hier, met name in de VS, onderzoek naar gedaan.

Dariia Iwankovna Nezhny Woin, Haar kleur is seal tabby point (met wit, maar dat zie je weer eens niet) en op de foto is ze bijna 1½ jaar oudBovenstaande geldt overigens niet voor mensen die allergisch reageren op een ander allergeen, het zogenaamde “IGE late trigger.” Dit is een vorm van allergie waarbij er een late, vertraagde reactie door antilichamen plaatsvindt.

Het is dus beslist niet zo dat mensen die allergisch op katten reageren met zekerheid wel de Siberische Kat en de Neva Masquerade zullen verdragen. Het is persoonsafhankelijk, niet 100% wetenschappelijk bewezen en verder hangt het er ook van af waarvoor men precies allergisch is, dus een klinische test blijft zeker nodig!

Mocht u allergisch zijn voor katten en de aanschaf van een Siberische Kat of een Neva Masquerade overwegen, dan is het verstandig om eens een bezoekje te brengen aan een cattery die de Siberische Kat en/of de Neva Masquerade fokt. Voor meer informatie hieromtrent kunt u het beste contact opnemen met een goede cattery.