Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Ojos Azules

Herkomst Ojos Azules
De Ojos Azules is in vergelijking met andere kattenrassen een recent ontstaan ras. In 1984 werd in de Amerikaanse staat New-Mexico een schildpadpoesje ontdekt genaamd ‘Cornflower’. Wat dit katje zo speciaal maakte is dat hij donkerblauwe ogen had, iets wat normaal gezien alleen voorkomt bij witte of colourpointkatten. De vinder van het katje zag in dat dit een heel speciale eigenschap was. Er werd een fokprogramma opgestart in de Verenigde Staten. Het ras werd vernoemd naar zijn buitengewone eigenschap: ‘Ojos Azules’ betekent in het Spaans ‘blauwe ogen’. De blauwe ogen gecombineerd met een normale vachtkleur komt voort uit een spontane mutatie van een dominant gen. Daardoor bezit de kat blauwe ogen ongeacht de kleur van zijn vacht. Het ras is heel zeldzaam. In 1991 werd het ras door de T.IC.A. volgens een rasstandaard erkend. Hij mag niet gekruist worden met andere rassen. Het fokprogramma staat momenteel op een laag pitje omdat het gen verantwoordelijk voor de typische blauwe ogen nu in verband wordt gebracht met een dodelijke genetische afwijking. Wanneer beide ouders drager zijn van deze afwijking sterven de kittens al in de baarmoeder. Deze ontdekking maakt de toekomst van dit ras erg onzeker.

Uiterlijk Ojos Azules
De Ojos Azules heeft een middelgroot lijf. De achterste poten zijn een beetje langer dan de voorpoten en eindigen in kleine voetjes. Het ras beschikt over matig tot fijn ontwikkelde botten. Hij heeft een korte, fijne vacht die zijdeachtig en glanzend moet zijn. De ondervacht is weinig ontwikkelt en moet intenser zijn van kleur dan de bovenvacht. De vacht is makkelijk te onderhouden. Alle vachtkleuren zijn toegestaan bij dit ras. Vlekken op de buik of borst worden volgens de rasstandaard als foutief aanzien. Een typische eigenschap voor het ras zijn de witte punten aan de uiteindes van het lichaam. De witte punten komen voor op de poten, het gezicht en de staartpunt. Meerkleurige en pointed katten moeten verplicht een dergelijke witte staartpunt hebben op wedstrijden en shows. Dit onderscheidt hen van andere rassen zoals de Calico of de Siamees. De staart is qua lengte in verhouding tot de rest van het lichaam en eindigt in een punt. Uniforme witte Ojos Azules worden niet speciaal gefokt omdat ze niet van doorsnee witte katten met blauwe ogen te onderscheiden zijn. Deze katten zijn echter niet doof, wat vaak wel het geval is bij gewone blauwogige katten.

Ojos Azuleskatten hebben een licht bolvormig voorhoofd en een vierkante snuit. De neus vertoont een lichte stop. Hij heeft middelgrote oren die vrij hoog op het hoofd staan. De punten van de oren zijn afgerond van vorm. Verder beschikt hij over grote ronde ogen. Zoals eerder vermeld moeten de ogen lichtblauw of grijsblauw zijn van kleur. Ook odd-eyedkatten zijn toegestaan, wat betekent dat de kat twee verschillende kleuren ogen heeft. Het ene oog moet blauw zijn, en het andere oog mag groen-, goud of koperkleurig zijn

Karakter Ojos Azules
Qua karakter is er niet zoveel over het ras bekend. De Ojos Azules zijn een sociaal en vriendelijk ras. Verder zijn Ojos Azules katten erg actief, wat van hen uitstekende jagers maakt.