Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Witte katten, albino katten oogkleuren en doofheid


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

Dominant wit

Het dominante wit (juister is “epistatisch wit” aangezien het op een verschillend gen aan de zwart-gebaseerde of rood-gebaseerde kleuren voorkomt) is de kleur verbonden aan doofheid bij katten. Het dominante wit maskeert alle andere kleuren en de katten kunnen blauwe, oranje of ongelijke ogen hebben.

Kies hieronder de leukste katten gift:

 1. Bol katten aanbiedingen >
 2. Katten boeken >

Katten met blauwe ogen hebben een hoge kans op doofheid. Katten met één blauw oog hebben een hoge kans op doofheid aan de blauw-ogige kant.

witte katjes

Katten met oranje ogen zullen veel minder waarschijnlijk doof zijn. Sommige dominant witte kitten's worden geboren met plukjes gekleurd haar bovenop het hoofd , dit verdwijnt gewoonlijk bij volwassenheid, maar bij deze kitten's is de kans op een normaal gehoor groter.

Witte vlekken

Het gen voor witte vlekken kan tot de indruk van een geheel witte kat leiden. Dit gen is semi-dominant en is veranderlijk in de manier waarop het tot uitdrukking komt – een kat kan geen zichtbare witte vlekken hebben of helemaal wit zijn en alle stadia tussen die twee uitersten. In tegenstelling tot het dominante wit, zijn witte vlekken niet verbonden aan doofheid.

De vachtkleur

De vachtkleur van sommige witte katten is toe te schrijven aan de zeer veranderlijke uiting van het gen dat witte vlekken veroorzaakt. Het diagram hierboven toont de typische verschijningsvormen vanaf geheel gekleurd tot een helemaal witte vacht, die door dit gen worden veroorzaakt.

Het nummer van elk diagram is de “rangorde” waarin vlekken voorkomen vanaf rangorde 0 (geen witte vlekken) oplopend tot 10 waar de witte vlekken elke basiskleur hebben weggenomen. Rangorde 10 wit gevlekte katten lijken op dominant witte katten, maar zijn zelden doof. Ook hier kunnen kleine gekleurde vlekken waarneembaar zijn op katten die dominant wit lijken door het witte vlekken gen. Een Javanese kat is ook vaak wit/ creme.

Albino katten

Bij de term albino wordt over het algemeen gedacht aan zuiver wit, maar de situatie bij katten is complexer. Er zijn vijf bekende alleles* voor albinisme: blauw-ogige albino, roze-ogige albino, Birmaans patroon, Siamees patroon en volledige kleur (niet-albino). De volledige kleur is dominant aan elk van de andere vier alleles.

Het Birmaanse patroon is onvolledig dominant aan het Siamese patroon; katten die één van elk van die genen erven zullen een afwijkende kleur hebben die “tonkenise” wordt genoemd. Een gril van de Siamese vorm van albinisme is dat de verschijningsvorm temperatuur afhankelijk is: warme gebieden van het lichaam zijn bleker dan de koelere gebieden.

Om deze reden, wordt dit vaak eerder beschreven als “kleurbeperking” dan als albinisme. De roze-ogige albino schijnt recessief aan elk van de andere albino-veranderingen te zijn en de lichaamstaal is leuk om te zien.

*alleles: één van een paar genen die de oorzaak is van verschillende uitdrukking van een bepaalde erfelijke eigenschap)

wit katje

Siamese Albino

In 1927,tijdens de Parijze kattenshow op 14 en 15 januari door de “Cat Club de France”, rapporteerde het jurylid Mevr. Basnett het volgende: “er werd mij een Siamese Albino ter inspectie aangeboden van ongeveer 4 maanden oud; ik kon nergens op de witte vacht,staart,poten,oren of masker een spoor van een schaduw ontdekken; de ogen waren erg mooi blauw en hun vurige centrum scheen benadrukt te worden door het ontbreken van enige schaduw. Qua verschijning was het een typische Siamees met het daarbij behorende lange slanke lichaam, kwispelende staart en een zeer mooi wigvormig hoofd en gezicht.”

Meer onlangs is een Siamese Albino gefokt, hoewel slechts de tijd zal leren of deze als ras zal worden bestendigd. Het is een volledig witte kat van het Siamese-Type met blauwachtig-roze ogen (echt “roze ogen” zijn zeldzaam,dit is toe te schrijven aan de fysieke structuur van ogen van katten).

Europese Albino

De “Europese Albino” die in België wordt gefokt, is een Europese kortharige witte kat met robijn-rode ogen met bleke, doorzichtige blauwe irissen. De albino-katten die in Europa en de V.S. worden gemeld schijnen ergens tussen de roze-ogige albino en de blauw-ogige albino in te zitten. Een ware roze-ogige albino werd gemeld in 1931 en opnieuw in de jaren '80 in de V.S.

Ojos Azules

Bij de Ojos Azules, die door blauwe ogen in combinatie met kleuren anders dan wit of colourpoint wordt getypeerd schijnt de homozygotische* vorm van het gen dode albinokatjes te veroorzaken.

*homozygotisch: het betreffende dier heeft stabiele erfelijke eigenschappen

In de jaren 90 werd een albino-katje geboren en met handopfok grootgebracht in een katten-opvangcentrum in Chelmsford(Engeland). Het werd als volgt beschreven: witte vacht en zeer bleke roze oren, neus en voetkussens, hoewel ik geen informatie over zijn overleving op lange termijn heb. Albino katjes zijn meer onlangs verschenen in het Bengaalse ras, dit is niet zo verrassend aangezien het albinisme oorspronkelijk bij de Asian Leopard kat vandaan komt. Bij ouderdom is het net als andere katjes opletten met de kwaaltjes.

Witte katten en doofheid

Het sprookje (of niet) dat witte katten vaak doof zijn en meer veronderstellingen zijn:

 • Zijn witte katten,in het bijzonder blauw-ogige witte katten, altijd doof of is dit een bakerpraatje?
 • Is doofheid alleen verbonden aan ongelijk-ogige witte katten?
 • Sommige blauw-ogige zijn niet doof – waarom?

Het verband tussen de witte vachtkleur, blauwe ogen en doofheid

Er is een vastgesteld verband tussen de witte vachtkleur, blauwe ogen en doofheid. Doofheid is verbonden met het gen voor blauwe-ogen en niet met het gen voor ongelijke ogen. Niet alle blauw-ogige witte katten zijn doof aangezien er meerdere, verschillende genen zijn die dezelfde fysieke eigenschappen veroorzaken (bleekheid, blauwe ogen).

Dus het hangt allemaal af van het genotype van de kat (zijn genetische samenstelling)en niet van zijn fenotype (zijn fysieke verschijning). Sommige mensen beweren dat 99% van de blauw-ogige witte katten doof zijn. Dit is onjuist omdat blauwe ogen en een witte vacht beide door verschillende genen kunnen worden veroorzaakt. Het hang

t allemaal af van welke genen de kat heeft geërfd. Dit zijn de daadwerkelijke cijfers van wereldwijde wetenschappelijke studies. De percentages worden gegeven in kringen omdat de resultaten op verschillende gebieden niet gelijk zijn, gedeeltelijk wegens de verschillende genen die in de katten-bevolking worden gevonden. Waar een kat als doof wordt ingedeeld, kan de doofheid één of beide oren beïnvloeden.

Verhouding witte katten en overige kleuren

 • 95% van de algemene katten-populatie bestaat uit niet witte katten (d.w.z. niet zuiver wit) en aangeboren doofheid is uiterst zeldzaam bij niet witte katten.
 • 5% van de algemene katten-populatie bestaat uit witte katten (d.w.z. zuiver wit). 15-40% van deze zuiver witte katten hebben één of twee blauw-ogen.
 • Van die witte katten met één of twee blauwe ogen, is 60-80% doof; 20-40% heeft een normaal gehoor; 30-40% heeft één blauw oog en is doof terwijl 60-70% één blauw oog en een normaal gehoor heeft.
 • Van 5% van de witte katten in de algemene katten-populatie, heeft 60-80% een andere oogkleur (b.v.groen,oranje). Van deze groep is 10-20% doof en 80-90% heeft een normaal gehoor.
 • De dove witte katten met één of twee blauwe ogen vertegenwoordigen 0,25 – 1,5 van de totale katten-bevolking.
 • Het totale aantal katten met een witte vacht en blauwe ogen vertegenwoordigt 0,75 – 2,0% van de totale katten-bevolking.

Hogere mate van doofheid dan bij oranje/groen-ogige witte of niet witte katten!

Uit studies blijkt duidelijk dat bij blauw-ogige witte katten een hogere mate van doofheid voorkomt dan bij oranje/groen-ogige witte of niet witte katten! Maar niet alle blauw-ogige witte katten zijn doof en wel hierom: Er is een bekend verband tussen witte vachtkleur, blauwe ogen en doofheid – maar aangezien de vachtkleur en oogkleur door verschillende genen kan worden veroorzaakt betekent dit dat slechts sommige blauw-ogige witte katten doof zijn.

Er is een genen complex dat de witte vacht en blauwe ogen veroorzaakt; het is verbonden met doofheid, maar niet alle katten krijgen een witte vacht en blauwe ogen van dit bepaalde gen. Deze katten hebben een weerspiegelend vlies in het oog (groene ogen met flits-fotografie),wat hen onderscheidt van katten met het Siamese blauwe oog.

Siamese Blauwe Ogen

Als de kat van een Buitenlands/Oosters Wit is, draagt het het gen voor ‘Siamese Blauwe Ogen' dat niet verbonden is aan doofheid (het gen voor Siamese Blauwe Ogen is in plaats daarvan verbonden aan kruizende-ogen). Siamese blauwe ogen hebben geen weerspiegelend vlies en hebben rode ogen met flits-camera's. Willekeurige paringen kunnen er toe leiden dat dit gen soms in niet oosters lijkende katten verschijnt die colorpoint katten in hun voorgeslacht hebben.

Albino katten

Albino katten zijn ook wit. Het ware albinisme veroorzaakt rozige ogen, maar sommige albino's of gedeeltelijke albino's hebben bleekblauwe ogen. Er zijn te weinig albino-katten bestudeerd om stevige conclusies te kunnen trekken, maar deze mutatie is niet noodzakelijk verbonden met doofheid. Het is ook moeilijk voor een katten-eigenaar om te bepalen of hun kat een blauw-ogige albinokat of eerder een blauw-ogige witte kat is.

Er is ook een gen voor blauwe ogen dat gescheiden van de vachtkleur wordt geërfd. Dit is het gen dat verantwoordelijk is voor het Ojos Azules ras. Als de kat wit gekleurd is, is er geen gemakkelijke manier om te vertellen of het het blauw-ogige-doof-type gen, of het ojos-azules-blauwe-ogen type gen heeft.

De genen

Het is alleen mogelijk om te vertellen dat een kat dit bepaalde gen heeft als de kat niet wit is en blauwe ogen heeft. De genen voor blauwe ogen onafhankelijk van de vachtkleur kunnen algemener voorkomen dan men eerder dacht. Andere types van blauw-ogige katten worden ontdekt bij katten in Azië die helemaal wit zijn, het blauw van de ogen is anders dan Siamese Blauwe Ogen, maar schijnt geen doofheid te veroorzaken.

De witte vacht kan worden veroorzaakt door een gen voor witte kleuring of door een gen voor witte vlekken. Deze witte vlekken kunnen soms dusdanig zijn dat de kat helemaal wit lijkt. Als de witte kat een paar gekleurde haren of een gekleurd vlekje op zijn lichaam (gewoonlijk op het hoofd) heeft als kitten, dan zou het een normaal gehoor moeten hebben, zelfs als het blauwe ogen heeft, omdat het een niet-doofheid veroorzakend gen voor zijn witte vacht heeft geërfd!

Nochtans, komen blauw-ogige katten die tweekleurig zijn wel voor en hoe meer wit zij hebben in het gebied van hun ogen en oren,hoe waarschijnlijker het is dat zij doof zijn. Dit is omdat één van die genen voor de ontwikkeling van een witte vacht zowel de ogen als de oren beïnvloedt (het veroorzaakt gebrek aan oogpigmentatie (d.w.z. blauwe ogen) en doofheid ) en aangezien de ogen en de oren dicht bij elkaar zitten is het zo dat als dit gen dat gebied van het lichaam beïnvloedt, het waarschijnlijk beide zintuigen zal beïnvloeden.

Hierdoor komt het dat katten met ongelijke ogen aan de blauw-ogige kant doof kunnen zijn.

Aangeboren doofheid

Aangeboren doofheid kan ook door een verscheidenheid aan erfelijke factoren, net zoals bij mensen, worden veroorzaakt. Wegens willekeurige mutatie of de grote variatie aan genen die er is,kunnen katten van om het even welke kleur doof geboren worden(waarschijnlijk minder dan 1%) – met inbegrip van oranje-ogige witte katten.

Vandaar kunnen dove witte katten zonder blauwe ogen zo nu en dan voorkomen en in deze gevallen is de doofheid niet verbonden met de vachtkleur. Doofheid kan ook door ziekte of verwonding worden veroorzaakt, zodat iemand die een dove kat adopteert niet kan weten of de kat zo geboren is of later doof werd.

Groen-ogige witte katten

Er zijn ook groen-ogige witte katten, De Russische Angora heeft groene ogen en wit is een favoriete kleur. Groen-ogige witte katten hebben een kleinere kans op doofheid dan blauw-ogige witte katten omdat het gen voor wit dat zij dragen normaal gesproken hun oogkleur niet beïnvloedt. Hetzelfde geldt voor oranje-ogige witte katten; zij hebben zelden aangeboren doofheid.

De mate waarin genetische eigenschappen in cellen uitwendig zichtbaar zijn is zeer veranderlijk en oranje-ogige/ongelijk-ogige en blauw-ogige witte katten worden onderling gekruist in vele rassen.Vandaar kan tot 20% van de niet-blauw-ogige, witte katten één of andere graad van beschadiging van het gehoor hebben, afhankelijk van door welk gen de witte vachtkleur veroorzaakt werd.

De veronderstelling klopt dus: witte katten zijn vaker doof

Dus in het algemeen is het zo dat blauw-ogige witte katten een grotere kans op doofheid hebben dan andere katten; maar zij zijn niet gegarandeerd doof. Ongelijk-ogige witte katten kunnen aan de blauw-ogige kant doof zijn. Als u een dove witte kat heeft, is het niet raadzaam om deze te laten jongen aangezien zij de erfelijke belasting doorgeeft.

Dove witte katten zijn verboden op tentoonstellingen en er mag niet mee gefokt worden van sommige bewegingen in Europa. En er is een tendens om deze eigenschap te verminderen of te elimineren door fokkers van diverse rassen. Doofheid kan problemen veroorzaken omdat een kat naderend gevaar niet kan horen.

Het kan problemen veroorzaken voor fokkers omdat de dove vrouwelijke katten hun kitten's niet kunnen horen schreeuwen en hen kunnen verwaarlozen. Dove kitten's kunnen hun moeder horen niet roepen en kunnen hierdoor verdwalen.

Opmerking: Niet alle blauw-ogige katten zijn wit, noch zijn alle blauw-ogige niet witte katten Ojos Azules. Blauwe ogen verschijnen verrassend vaak in willekeurig gefokte katten. Hieronder: de vrouwelijke wilde zilveren tabby, zwart-witte katers, rood tabby (met witte bef) katers,langharige rode tabby katers.

Kies hieronder de leukste katten gift:

 1. Bol katten aanbiedingen >
 2. Katten boeken >


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.