Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Oormijt bij katten


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

“Oormijt” is een probleem dat zowel bij jonge honden als katten een belangrijke rol speelt tijdens en net na de nestperiode. Het wordt veroorzaakt door mijten, Otodectes cynotis, die alleen via direct contact tussen dieren overdraagbaar zijn en die zeer besmettelijk zijn. Infectie met deze langpotige mijten kan leiden tot een overgevoeligheidsreactie bij het besmette dier, hetgeen ernstige jeuk tot gevolg heeft.

Bij mensen heeft besmetting meestal tot gevolg dat er kleine, jeukende bobbeltjes op de armen en de buik komen. Dit gebeurt echter alleen na langdurig intensief contact met een besmet dier, bijvoorbeeld kinderen die hun puppy of kitten langere tijd op de armen hebben gehouden. Een Amerikaanse dierenarts heeft bij wijze van experiment 2 oormijten in zijn gehoorgang geplaatst. Hij kon de mijten voelen en horen lopen in de gehoorgang. Het oor begon te jeuken en werd zeer pijnlijk. ‘s Nachts werden de pijn en jeuk zo ondraaglijk dat hij niet kon slapen. Dit duurde meer dan een week, waarna de klachten verminderden. Let wel, hij had 2 mijten, de meeste huisdieren hebben er tientallen, zoniet honderden!!

Wat ziet u

Uw huisdier kan met zijn hoofd schudden

Veelal ziet u veel donkerbruine smeer in de gehoorgang

Het dier krabt veel aan zijn oren

Er kunnen wonden aan de oorschelpen ontstaan

Diagnose

De dierenarts zal de diagnose stellen aan de hand van de klachten en een onderzoek van de gehoorgang. Meestal kan hij met de oorspiegel de mijten zien lopen, soms moet je wat oorsmeer onder de microscoop bekijken. Pas op! Je mag de zaken niet omdraaien: als je oormijten hebt, dan heb je veel oorsmeer, maar als je veel oorsmeer hebt hoef je geen oormijt te hebben! (zie ook mijn andere artikel over oorproblemen).

Therapie

Oren spoelen met water totdat er geen smeer meer in de gehoorgangen aanwezig is

Injectie met ivermectine kan al voldoende zijn

Bepaalde oorzalven zijn mijtdodend

Stronghold © is ook effectief (verder nog tegen spoelwormen, vlooien, vlooieneitjes en –larven, hartworm)

Soms is de jeuk zo erg dat er een aantal dagen prednison gegeven moet worden

U ziet, er is een keus aan medicijnen die helpen. Meestal verdwijnen de klachten snel.


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.