Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Siamees

Geschiedenis Siamees
De geschiedenis van de Siamees begon mogelijk al in de 14e eeuw in Thailand, het vroegere Siam.

Aan het eind van de 19e eeuw zijn de eerste Siamezen met reizigers mee naar Europa gekomen. De eerste importen waren seal points, maar later bleken deze katten ook spontaan kittens in andere kleuren voort te brengen zoals blue points, chocolate points en lilac points Deze 4 kleuren, allemaal effen, zijn dan ook de zgn. “klassieke kleuren” en alle kleuren die daarna ontstaan zijn, zijn ontstaan door inkruisingen van andere rassen. Red, Cream, Cinnamon en Fawn.
Deze kat is gekruisd met de Abessijn om de Ocicat te krijgen en werd ook gebruikt bij het fokken van Havana's.

Karakter Siamees
Siamezen waarderen hun soortgenoten, knopen vriendschappen aan met honden, maar houden het meest van de mens. Ze hebben een enorm grote behoefte aan menselijk gezelschap.

Jackpott’s Big Brother, Seal point SiameesDe Siamees haat het om alleen te zijn en probeert op alle mogelijke manieren aan gezelschap te komen. Geen deurknop is voor haar veilig, geen muur dik genoeg om haar doordringende roep naar mensen tegen te houden. Haar stem is luid, maar melodieus en heeft veel nuances. Ze kletsen graag en antwoorden met gezang als zij hun naam horen.

Wie wil kan zijn Siamees africhten, want ze doen letterlijk alles om in de gunst van hun baasje te komen. Spelen is een deel van hun leven, want dan kunnen ze zich afreageren en hun temperament te vrije loop laten. Maar deze volbloed onder de katten heeft ook haar zachte kant… Als zij merkt dat iemand ziek of verdrietig is dan wordt ze oppermoeder, ze troost en stelt gerust, brengt afleiding en komt knuffelen. Ze toont haar medeleven, montert de persoon in kwestie op en maakt zelfs troosteloze zielen weer aan het lachen.

Jackpott’s Big Brother, Seal point SiameesMet het ouder worden verliezen deze gracieuze katten niets van hun charme en vitaliteit. Ze worden wijzer, maar niet slomer. Ondanks hun fragiele figuur behoren Siamezen tot de katten die het langst leven.

Algemeen
De Siamees is een elegant, harmonieus gebouwd dier met een lang slank lichaam, fijne, lange poten, ovale voeten en een lange, dunne staart. De lange, wigvormige kop wordt gedragen op een lange, slanke nek. De kat maakt een levendige en intelligente indruk.
Kop:
Lange, goed geproportioneerde, wigvormige kop, breed tussen de oren. De lijnen van de wig lopen zonder onderbreking naar een fijne snuit.

Jackpott’s Big Brother, Seal point SiameesIn profiel gezien is de neuslijn recht en gaat zonder onderbreking over in de afgeronde lijn van het voorhoofd. Stevige kin en goed sluitend gebit. Lange slanke nek.

Oren:
Grote puntige oren, breed aan de basis. De oren zetten de lijnen van de wig voort.
Ogen:
Amandelvormige ogen, die schuin geplaatst zijn, maar niet diepliggend. Het derde ooglid mag niet meer dan de uiterste ooghoek bedekken.

Oogkleur:
stralend eenkleurig diepblauw. Lijf, poten en voeten:
Lang en slank, goed gespierd buisvormig lichaam met een oplopende ruglijn, doordat de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. De poten zijn lang en slank met kleine ovale voetjes.

Staart:
Lange zweepstaart, smal aan de basis en taps uitlopend in een fijne punt.

Vacht:
Erg kort, fijn, glanzend en glad aanliggend.

Points:
De points bevinden zich op de kop als masker, op de oren, poten, voeten en staart.

Intermezzo’s Looking for me, Seal tabby point SiameesHet masker is door strepen met de oren verbonden. Alle points hebben dezelfde basiskleur. Er dient een duidelijk contrast tussen points en lichaamskleur te zijn.

NB: de kleurontwikkeling bij kittens verloopt langzaam, vooral bij de chocolates, cinnamons, lilacs en fawns.

Tabbypoints Aftekening:
Points:
het masker, de poten en staart hebben een duidelijke tabby-aftekening in dezelfde kleur; de kleur op de poten mag iets lichter zijn.

Masker:
een duidelijke zichtbare streeptekening, vooral rond de ogen en de neus en op het voorhoofd een scarabee, duidelijke strepen op de wangen en donker gekleurde snorhaarkussens. De aftekening op de kop mag over de kop doorlopen (hood).

Geladriel Dragonheart von Verde Antico, Chocolate tabby point & Kattilan Capt. Jack, Sealtabby pointOren:
vertonen een effen point-kleur met een zo duidelijk mogelijke duimafdruk.

Poten:
scherp afgetekende strepen van verschillende grootte met laarsjes op de achterkant.

Staart:
veel duidelijke ringen van verschillende grootte en een effen staartpunt in de kleur van de aftekening, bij voorkeur over de hele lengte van de staart en de onderzijde.

Neusleer:
mag totaal gekleurd zijn of roze omrand in de kleur van de aftekening.