Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Havana Brown

Geschiedenis geeft aan dat deze kat, de Havana Brown een bastaard is oftewel “door menselijk hand gecreĆ«erd.” Deze heerlijke chocolade kleurige kat is het resultaat van zorgvuldig fokken en een specifieke genetisch ontwerp. Documentatie indiceert dat dit Siamese type kat voorkwam in Europa en Engeland rond 1800. De Encyclopedia Brittanica benoemt deze kat als een “massieve chocolade gekleurd ras verwant aan de Siamees.” Een andere benaming van deze bruine katten luidt Swiss Mountain Cat.

Geschiedenis Havana Brown

In 1920 werden fokkers ontmoedigd tot het fokken van dit ras en soortgelijke door de “Siamese Cat Club of Britain,” daar ze van mening waren dat Siamezen met blauwe ogen de geldende norm waren en hierdoor werd dit ras “stopgezet.”

Een groep Engelse fokkers werkte samen in de jaren 50 om een massief bruine kat te produceren. De hiervoor gebruikte katten waren voornamelijk zwarte inheemse en met bruin gemarkeerde Siamezen alsmede, voor zover bekend, wel eens een Blauwe Rus.
De naam Havana Brown werd toen voor het eerst gebruikt om de genetisch gemanipuleerde kleur te omschrijven van dit massief bruine kattenras.

Midden jaren 50 werd de eerste Havana Brown geĆÆmporteerd naar Noord Amerika. In 1959 werd dit ras geaccepteerd door het CFA en kreeg het de status van Championship in 1964. Verslagen en oude stamlijsten geven aan dat sommige Noord Amerikaanse fokkers Russian Blue en Siamese rassen gebruikten in het fok proces. In 1974 werd het uitteelt fokken binnen dit ras stopgezet.

De tendens in Engeland neigt naar het type Siamees en het woord Brown wordt niet meer gebruikt in de benaming van dit ras, terwijl fokkers in Noord Amerika zich nog altijd vasthouden aan de originele naam en het uiterlijk van de destijds als eerste geĆÆmporteerde katten. In 1998 kregen fokkers toestemming van het CFA om uitteelt toe te passen in een poging het fok aanbod te vergroten. De ongeregistreerde rassen Black of Blue Shorthairs en bepaalde kleuren Oriental Shorthairs mochten hiervoor gebruikt worden.
In 1999 werd wederom door het CFA het gebruik van chocolate point en seal point Siamesen toegestaan met de Havana Browns. De 8ste plaats in de CFA 2004-2005 Championship werd gegeven aan dit ras, ontstaan vanuit dit uitteelt programma.
Deze prachtige kater en zijn prestaties bewijzen dat dit fok programma een daverend succes is geweest.

Wat maakt deze kat uniek?

Wat maakt De Havana Brown zo uniek? Het eerste wat en toeschouwer opvalt, is zijn mahonie kleurige glanzend bruine vacht. Zijn vacht heeft een warme sprankelende chocoladebruine kleur met bij voorkeur een roodbruine gloed, intense dichtheid van haren die aanvoelt als een weelderige nertsvacht. Een ander uniek kenmerk van dit ras is zijn afzonderlijke kop die iets langer is in verhouding tot breedte. In zijaanzicht zie je een prominente neus die abrupt ophoudt bij de ogen. Opvallend korte snorharen in combinatie met een ietwat vierkante kin vormen samen een ronde snuit. Een opvallende onderbreking in de bottenstructuur van de snorhaar kussentjes is duidelijk te zien van opzij, danwel te voelen met de vingertoppen, dit is kenmerkend bij goed gefokte exemplaren. Hun alerte doch lieve uitstraling hebben ze dankzij uitnodigende ovale groene ogen in combinatie met grote naar voren wijzende oren.

Als je deze kat voor het eerst oppakt wordt je aangenaam verrast daar hij ondanks zijn lenig uiterlijk behoorlijk zwaar kan zijn. Hun lijf moet dan ook stevig en gespierd zijn en daarnaast toch enige elegantie en sierlijkheid tentoonstellen. Katers zijn over het algemeen groter dan poezen en hun gewicht schommelt tussen de acht tot tien pond. Poezen hebben meestal een gewicht tussen de zes tot acht pond.

Hoe dit ras aan zijn naam kwam heeft tot vele theorieƫn geleid. Een aantal historici is van mening dat dit ras benoemd is naar een konijn met dezelfde kleur. Desondanks geloven menige Havana Brown fans dat de naam refereert aan de kleur van Havana sigaren. Kittens worden geboren met een massief bruine kleur. Enige markeringen worden toegelaten bij de kittens maar er wordt gestreefd naar een solide bruin gekleurde vacht zonder enige markering. De snorharen behoren ook bruin te zijn om hun vacht te complementeren.

Karakter Havana Brown

De Havana Brown beschikt over een zacht intiem stemgeluid en een charmante speelse houding. Ze zullen een poot aanreiken met als doel contact te maken of aandacht te verkrijgen van omstanders, maar gebruiken ook hun poten om voorwerpen te onderzoeken of om af te tasten. De Havana Brown is een op de mens georiƫnteerd ras, zij dwingen menselijk contact af en kunnen zich erg makkelijk aanpassen aan nieuwe situaties. Wil je een sociale, aanhankelijke, intelligente vriendelijke kat dan is de Havana Brown een juiste keuze. Een kat die zo zoet is als chocolade in zowel uiterlijk, gedrag als vachtkleur.

Fokken Havana Brown

De prijsstelling van Havana Brown wordt over het algemeen bepaald door type, relevante markeringen en bloedlijnen genuanceerd door:

GC, Grand Champion
NW-RW National or Regional winning Parentage.
DM Distinguished Merit Parentage

De DM titel kan toegewezen worden als de moeder ( dam )
een nest van vijf CFA Champion/Premier of DM werpt

De vader ( sire) kan ook de titel van DM verkrijgen als hij vijftien CFA Champion/Premier of DM nageslacht kan produceren.

Na twaalf tot zestien weken worden de kittens beschikbaar gesteld door de fokkers. Ongeveer in hun twaalfde week zijn ze voorzien van alle basis-inentingen en hebben ze de stabiliteit om zich op zowel fysiek als sociaal vlak makkelijk aan te kunnen passen aan hun nieuwe omgeving. Tevens zijn ze goed voorbereid om aan tentoonstellingen mee te doen.

Conclusie

Om van een lang en vreugdevol leven te kunnen genieten is het zaak om deze prachtige katten binnenshuis te houden. Het castreren dan wel steriliseren is aan te bevelen, evenals het creƫren van een kat-vriendelijke omgeving, zoals het plaatsen van een krabpaal. Hiermee bevorder je de aangeboren behoefte tot krabben. De CFA raadt het af om ingrepen te verrichten zoals het knippen van de nagels of het inkorten van de pezen; beide procedures belemmeren het krabproces.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >