Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Turkse Korthaar

(Anatolische kat)

Een nieuw, oud ras
Naast de bij ons zo bekende Turkse Angora en Turkse Van bestaat in Turkije de ‘Van Kedisi’. Deze uit het Van-district (Z-O Turkije) afkomstige kat is in Turkije de nationale kat. De witte halflangharige èn kortharige exemplaren, meestal met 2 verschillend gekleurde ogen, zijn bij Turkse mensen zeer geliefd. In de stad Van is zelfs een standbeeld voor hen opgericht. De ‘Van Kedisi’ is een natuurras. Het bestaat in Turkije als ras al sinds generaties.
In de dierentuin van Ankara wordt hiermee al sinds 1940 gefokt. Voorts bestaan er in Turkije fokprogramma’s in de dierentuin van Izmir, bij de veterinaire faculteit van de Universiteit in Van en bij een aantal privé-fokkers. Heden ten dage erkennen sommige Turkse fokkers ook de gekleurde exemplaren, die nu eenmaal samen met de witte exemplaren in eenzelfde nestje geboren kunnen worden als Van kat.

foto Int.Ch. Cimecime Anatolia Turkse KorthaarTenslotte beseffen ook zij dat het onderling kruisen van witte katten ‘defecten’ zoals o.a. doofheid oplevert en dat dit niet meer aan de gezondheidseisen voor dieren van deze tijd voldoet. Buiten Turkije bestaat er inmiddels een groep samenwerkende fokkers van Turkse katten, in Nederland, Duitsland, Tsjechië, Engeland en in de U.S.A., die zich tot doel gesteld hebben de kortharige variant van de Van Kedisi in alle natuurlijke kleuren, met of zonder Van-aftekening wereldwijd de erkenning te geven die ze verdienen. Beate Goetz (Cattery vom Glasbach) startte in Duitsland in 1995 met haar uit Turkije geïmporteerde, witte odd-eyed poes Cimecime Anatolia, 3 jaar later in Nederland gevolgd door Anke Baks (Cattery Yeni Raki) met een eveneens uit Turkije geïmporteerde, witte odd-eyed poes, genaamd Inci.

Bij beiden vond de eerste kruising plaats met Turkse Van katers. In Nederland volgden al gauw Jacqueline Derksen (Cattery Alaca en Margot Vos (Cattery Çumradan) en Janneke Tanriöven (Cattery Ozgur). Inmiddels zijn er nu al zo’n 100 geregistreerde exemplaren van dit ras.

foto Inci Turkse KorthaarOpmerking
Zoals overal op de wereld kennen bepaalde kwesties voor- en tegenstanders. Zoals ook de erkenning van de Turkse Korthaar. Tegenstanders van de erkenning van de Turkse Korthaar beweren (om welke reden dan ook) graag dat het hier gaat om straatkatten en proberen hen daarmee als minderwaardig af te schilderen. Zij vergeten daarbij al of niet bewust dat elk natuurras van oorsprong een straatkat is, b.v. zoals de Maine Coon, de Noorse boskat maar, om toepasselijke voorbeelden te noemen, natuurlijk o.a. ook de Turkse Van en de Turkse Angora. Slechts de door mensen gecreëerde rassen zijn bij fokkers thuis ontstaan. Bij de fok van Turkse Korthaarkatten wordt dus gebruik gemaakt van katten uit Turkije die aan de standaard voldoen of nog van exemplaren die hier grotendeels aan voldoen. Dit kunnen dus katten zijn, die op straat zijn geboren. Daarnaast wordt -zolang noodzakelijk- gebruik gemaakt van de bestaande Turkse Van katten. Met de kortharige exemplaren uit deze laatste kruisingen wordt dan verder gefokt.

4 Turks korthaar kittensWat is er bereikt?
In augustus 2000 heeft de World Cat Federation (W.C.F.) de Turkse Korthaar onder de naam ’Anatoli’ met als EMS-code ’TUK’ erkend. Een paar overkoepelende organisaties en een aantal verenigingen in het buitenland hebben deze erkenning automatisch overgenomen. Daarom kunnen deze raskatten ook hier hun titels behalen.

Waar wordt aan gewerkt?
De erkenning van de ’Anatoli’/Turkse Korthaar door de W.C.F. wordt niet door alle wereldwijd opererende, overkoepelende organisaties overgenomen. Om een bredere erkenning voor dit ras en tevens een uitbreiding van de genenpoule te verkrijgen, wordt nauw samengewerkt met fokkers uit andere landen

Ozkan Konyalti Antalya'danKarakter Turkse korthaar
De Turkse Korthaar is een zeer levendige, speelse kat. Ze zijn lief, aanhankelijk als zij dat willen en houden van hun mens. Ze moeten echter niet onheus bejegend worden. De meesten zijn ook waakzaam.Staat b.v. de glazenwasser voor het raam dan springen sommigen grommend naar het raam. Ze hebben behoorlijk wat ruimte nodig, het zijn bovendien zeer atletische springers. Ze zijn op hun plaats bij de liefhebbers van sportieve katten. Mensen die er niet van opkijken als hun kat een paar rondjes door het huis rent en daarbij de kasten niet schuwt en die dit dus niet erg vinden. Er kan tenslotte soms iets sneuvelen. Net als de Turkse Van kat springen de meesten graag op je schouder, soms onverwachts.

Fokkers en eigenaren van deze katten merken dat er nog wat oergedrag aanwezig is, dat zich overigens niet uit in gemene trekjes. Dit is ook te merken bij moederpoezen met kittens. Ze zijn goede opvoeders, gedurende lange tijd. Ze lijken daarbij niet altijd even zachtzinnig met hun kittens om te gaan. Er is echter nooit sprake van mishandeling.

Yeni Raki's Alaca Turkse KorthaarGezondheid
Bij de Turkse Korthaar zijn totnutoe geen erfelijke ziektes waargenomen. Daarnaast vindt een kruising met een wit exemplaar alleen dan plaats indien deze als geheel horend is getest.

Standaard
De standaard is gelijk aan die van de Turkse Van, m.u.v. de vachtlengte, de vereiste Van-aftekening en de kleur zilver. De kleuren kunnen dus effen wit (evt. met Van-aftekening), zwart, rood en/of bi-colour en tri-colour zijn, met/zonder zilver en met/zonder tabbytekening. Oogkleuren: amber, blauw, groen of odd-eyed (2 verschillende kleuren, t.w. amber en blauw of groen en blauw). Kruisingen met de Turkse Van zijn nog toegestaan i.v.m. uitbreiding van de genenpoule. Gestreefd wordt naar het fokken met zuiver kortharige exemplaren.