Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Brits Korthaar

Herkomst Brits Korthaar

Brits Korthaar katten werden rond 1870 in Groot-Brittannië gefokt uit mooie huiskatten, waarna het inkruisen van Perzen heeft gezorgd voor de massieve, gedrongen vorm en het bolle hoofd. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een ras met een korte vacht. Britse Korthaar katten moeten onderscheiden worden van (vooral in Scandinavië voorkomende) Europese Korthaar katten, die een gladdere vacht, langere poten, een langere snuit en grotere oren hebben. Dan bestaan er ook nog American Shorthair katten. Verder is er een verwantschap met de Exotic Shorthair, maar daarbij is de vachttextuur die van Perzen. Helaas worden blauwe Britse Korthaar katten, ten onrechte, nogal eens verward met Karthuizers (Chartreux), maar deze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk en hebben een meer trapeziumvormig hoofd, amandelvormige ogen en hoog op het hoofd geplaatste oren.

Karakter Brits Korthaar

Als kittens zijn Britse Korthaar katten heerlijk speels. Later worden het rustige en vriendelijke katten met een zeer gelijkmatig karakter. Ze kunnen uitstekend zichzelf vermaken, houden erg van slapen, maar vinden het ook heerlijk om geknuffeld en geaaid te worden.Wel blijven ze spelen heel leuk vinden, Het zijn gezelllige knuffelberen. Bovendien kunnen ze over het algemeen prima opschieten met kinderen, honden en andere katten. Ze kunnen uitstekend aarden in bovenwoning of flat, maar een terras of tuin vinden ze ook prettig.

Uiterlijk Brits Korthaar

De Britse Korthaar is een middelgrote tot grote kat, in ieder geval kort en gedrongen, met een brede borstkas en gespierde rug en nek. De poten zijn kort, met stevige ronde voeten. De staart is gemiddeld tot kort, met een ronde punt. De kat heeft een veerkrachtige, dik ingeplante vacht, die stevig aanvoelt. Het haar moet rechtop staan en niet tegen het lichaam aan liggen. Het hoofd is rond, met een brede schedel, dikke wangen (vooral de katers) en ver uit elkaar staande kleine oren. De ogen moeten groot en rond zijn met een kleur die afhankelijk is van de vacht. De neus is kort en recht, zonder stop. De kin hoort goed ontwikkeld te zijn. De ogen zijn in principe koper- tot oranjekleurig, maar de witte Brit mag twee of een (odd-eyed: blauw en goud) blauwe ogen hebben. Alleen silvertabby's mogen groene ogen hebben. Colourpoints hebben blauwe ogen.

Vachtkleuren Brits Korthaar

De klassieke vachtkleur is blauw (net als die van de Karthuizer), maar er zijn vele kleuren mogelijk. De effen kleuren zijn: wit, zwart, blauw, rood, crème, chocolate en lilac. Er mogen geen witte haren in de vacht voorkomen (behalve bij effen wit en bi-colours) en er mag geen tabbytekening te zien zijn, behalve gedurende korte tijd bij kittens Parti-colours hebben een gedeeltelijk witte vacht (ghostmarking). (echter niet meer dan eenderde) en komen in meerdere veriëteiten voor: als bicolours (combinatie met een effen kleur) of als tri-colours (combinatie met een schildpadpatroon). Tortie of schildpad betekent dat de kat twee kleuren in de vacht heeft en in principe van het vrouwelijke geslacht is (schildpadkaters zijn zeldzaam en steriel). De kleine kleurvlekken moeten subtiel in elkaar overvloeien. De hoofdkleur kan zwart, blauw, chocolate of lilac zijn, de andere kleur is altijd rood of crème.

Vachtpatronen Brits Korthaar

Er zijn vier verschillende tabbypatronen: ticked (gestippeld), mackerel (gestreept), spotted (gevlekt) en blotched (gemarmerd). Als Britten een zilverwitte ondervacht hebben, heten ze silvertabby's, maar ook goldentabby's zijn in opkomst. De tabbypatronen kunnen in vele kleuren voorkomen, vooral in zwart, blauw en rood. Chinchilla Britten hebben een zilverwitte ondervacht. Afhankelijk van de hoeveelheid kleurpigment in hun haarpunten, hebben ze verschillende benamingen. Is het pigment zwart of blauw, dan noemt men ze smoke (de bovenste helft van de haar is gekleurd), shaded (een derde gepigmenteerd) of tipped (zeer weinig pigment in de haarpunten). Is het pigment rood of crème, dan noemt men ze cameo's (een derde van de haar gekleurd) of shells (zeer weinig van dit pigment in de haarpunten). Colourpoints hebben een een aftekening als bij Siamezen: donkerder gekleurde oren, snuit, poten en staart. De variëteiten zijn veelal afgeleid van bestaande Perzische kleurstellingen. De kleur van de points kan seal (zwart), blauw, chocolate, lilac, rood of crème zijn. Combinaties met alle vachtkleuren en -patronen is mogelijk.

Verzorging Brits Korthaar

Britten zijn zeer gesteld op gezelschap van mensen of andere huisdieren. Hun dagelijkse portie aandacht waarderen ze evenveel als hun natje en droogje. Echter, het zal bijna niemand moeite kosten regelmatig zo'n heerlijke “teddy” te knuffelen en lekker tegen hem of haar aan te kletsen. De verzorging bestaat uit het wekelijks borstelen van de vacht en het (indien gewenst) regelmatig knippen van de nagelpunten met een goede nageltang. Controle van de binnenkant van de oorschelpen en het (zo nodig) zeer voorzichtig schoonmaken ervan horen zeker bij de “schoonheidsbehandeling”. Verder is het belangrijk dat er, net als bij alle andere katten, eenmaal per jaar gevaccineerd wordt (tegen kattenziekte en niesziekte), dat er (vooral in de zomer) preventie tegen vlooien plaatsvindt en dat de katten regelmatig ontwormd worden.

Aanschaf Brits Korthaar

Het is beslist aan te raden om veel te weten te komen over dit fantastische ras, alvorens tot aanschaf van een kitten of een volwassen Brit over te gaan. Er is veel over te vinden in goede kattenboeken. Heel veel praktische informatie is over het algemeen te verkrijgen bij fokkers en eigenaren van Britse Korthaar katten. Doorgaans vinden die het heerlijk om over hun “beertjes” te kunnen vertellen. Een afspraak maken met een fokker verplicht nog tot niets. Ga niet direct over tot aanschaf, maar neem rustig de tijd om dit te overdenken. Let vóór de aanschaf wel goed op of het dier gezond is, er goed verzorgd uitziet en een sociale indruk maakt. Kijk ook goed rond in de cattery (kattenfokkerij): is het er schoon, wonen de katten in een huiselijke omgeving en maakt de fokker een (dier-) vriendelijke indruk? Bezoek het uitverkoren kitten ook nog eens (of een paar keer), voordat het mee naar huis genomen mag worden. Tegenwoordig wordt het wenselijk geacht dat de kittens pas met dertien weken de cattery verlaten (tenzij er heel goede redenen zijn om daarvan af te wijken) èn dat ze dan reeds tweemaal ingeënt zijn, zodat ze goed beschermd zijn en pas weer over een jaar “aan de beurt” zijn. Er zijn in Nederland twee grote Britse Korthaarclubs, elk met een eigen clubblad, waar veel hoop wetenswaardigheden in staan. Bovendien verzorgen deze clubs allebei de bemiddeling van Britse Korthaar kittens en oudere katten.

De Britse Korthaar

Natuurlijk zijn alle katten lief, maar de Brits Korthaar katten worden door kenners toch het liefste gevonden. Maar wie vindt zijn eigen katten niet de liefste? Mensen die voor een Brit kiezen doen dat meestal omdat ze gelezen hebben dat de Brit een evenwichtig karakter heeft. Ze zijn kalm maar toch grappig en speels, aanhankelijk maar ook zelfstandig. Het zijn vriendelijke en intelligente katten. Ondanks hun zachte karakter vinden ze niet alles wel best, ze hebben een eigen individualiteit en zullen dat zeker ook duidelijk maken.

Bij elke kat, en ook raskatten dus, is de socialisatie van het grootste belang. Dit wordt helaas nog niet wijd en zijd onderkend. Met socialisatie wordt bedoeld dat de kat geleerd heeft met mensen samen te leven in een woonsituatie, en gewend is aan geluiden, kinderen, honden en al het andere waar de kat in zijn latere leven mee te maken zal hebben. Het moet gewent worden aan auto rijden, fietsen, optillen, enfin alles wat u graag met uw kat wilt of niet wilt, moet het als kitten al geleerd hebben.
Puppytraining is alom geaccepteerd, maar het wordt tijd dat kittentraining dat ook wordt.

Katten zijn net als honden hoog ontwikkelde zoogdieren die vele duizenden jaren evolutie hebben overleefd, zonder inmenging van de mens. De kat is pas ca. 7000 jaar in de buurt van mensen gaan leven. En pas sinds 100 jaar wordt er met katten bewust gefokt. Sommige rassen zijn gebaseerd op genetische afwijkingen, zoals bijv. scottish fold katten. De Brits Korthaar echter is eigenlijk een tot adel verheven boerenkat. Van oorsprong komt deze kat inderdaad uit Engeland. Het was gewoon een boerenhuiskat die zo mooi gevonden werd door een aantal liefhebbers, dat zij er mee gingen fokken.
In het begin voornamelijk in de kleur blauw, die genetisch weer een verdunning van zwart is. Tegenwoordig wordt de Brit in vele kleuren gefokt, o.a. blauwzilver, crème, lilacpoint, zwart smoke, silver tipped, tabby, bicolour en tricolour enz. De meeste mensen vinden echter het blauw nog steeds het mooist. De points hebben blauwe ogen, de black-shaded silvers hebben groene ogen, maar de meeste oranje ogen.
In het begin van de fokkerij waren er niet genoeg mooie Britse boerenkatten om de genetische variatie voor het ras breed genoeg te houden. Daarom werden er Perzen ingekruist. Met als neveneffect dat er soms een Brits Langhaar wordt geboren. Dit is echter geen internationaal erkende variant en wordt door de meeste fokkers als vervelende bijkomstigheid gezien. Een restant uit het verleden, toen er vaak met Perzen gekruist werd. Tegenwoordig gebeurt dat op kleine schaal nog wel. Maar vele stambomen bestaan uit alleen Britten. De Europees korthaar kat zag er vroeger net uit als een Brit. Hij kwam alleen van het vasteland. Bij deze Europees Korthaar katten werden net als bij de Brit Angora’s ingekruist.

In Scandinavië fokte men ook met kortharige boerenkatten. Zij wilden het ras zuiver houden, inkruisen van Angora’s was verboden.

Op tentoonstellingen werden deze katten geshowd onder de naam Europees Korthaar. Dit zijn katten met een stamboom. Onze katten, die vaak per abuis Europees Korthaar worden genoemd, zijn eigenlijk gewoon bastaard katten. Een raskat heeft nl. een stamboom. Er was dus een verschil tussen de Scandinavische Europees Korthaar katten en de Duitse en Nederlandse. De Scandinaviërs importeerden wel weer katten uit Engeland die ze vervolgens ook weer op show uitbrachten. Twee rassen werden dus door de keurmeester op basis van dezelfde rasstandaard gekeurd.

Het was onlogisch en de Scandinavische fokkers dienden een verzoek bij de FIFe in (de belangrijkste Europese organisatie op het gebied van raskatten) om de beide typen op te splitsen. De FIFe keurde dit goed en vanaf 1982 dragen alleen nog Scandinavische katten van het minder gedrongen type de naam Europees Korthaar.

De verzorging van de Brits Korthaar. Om verschillende redenen is het slim als u uw kat een keer in de week naloopt met een vlooienkam, en een borstel om de loszittende haren weg te borstelen. Scheelt de kat een hoop haren likken en u haren op uw bankstel. In het voorjaar als de wintervacht wordt losgelaten, zult u merken dat uw kat echter duidelijk meer haar verliest. Het is handig om tijdens het aaien aan te leren of u niks geks voelt aan bultjes, die er eerst niet zaten en nu plotseling wel.

Als een kat niet goed eet, drinkt of lusteloos is, moet u altijd contact zoeken met uw dierenarts. U kunt beter een keer te vaak, dan een keer te laat gaan.

Britten zijn echter robuuste katten die oud kunnen worden. Ik ken een Brits Korthaar van 20 jaar! Als u de kat van een verantwoordelijke en betrokken fokker aanschaft, zult u daar erg lang plezier van kunnen hebben. De meeste fokkers testen tegenwoordig de bloedgroep van de ouders waar mee gefokt wordt. Bovendien worden de ouders verplicht getest op de afwezigheid van kattenaids en kattenleukemie. Niet verplicht zijn testen op patella luxatie, schimmel, cyste nieren en hartwand verdikking. Maar de verantwoordelijke fokkers testen hier tegenwoordig wel op, omdat zij graag willen dat het ras populair en gezond blijft. Het is dus wel belangrijk om bewust te zijn van de medische toestand van uw kat of kitten.

Als u een Brit wilt aanschaffen bij een verantwoordelijke fokker is het heel normaal dat de testuitslagen aanwezig zijn, en dat u daar zeker bij de overdracht van het kitten een kopie van meekrijgt. Uw kitten hoort twee maal ingeënt te zijn, ontwormt (preventief) en gesocialiseerd op uw gezinssituatie.

Dan ervaart het kitten de minste stress bij de verhuizing. Stress vermindert de werking van het immuunsysteem, dus dat kun je beter voorkomen. Katten zijn sociale dieren en hebben elkaar nodig. Een kitten alleen is soms zo verdrietig dat het van heimwee niet meer eet en overlijdt. Veel fokkers plaatsen hun kitten dan ook niet alleen in een huis zonder andere katten. Het meest kittenvriendelijk is om er twee uit een nestje te nemen. Dan hebben ze na de verhuizing, bij hun vertrouwde moeder vandaan, in elk geval een vertrouwd maatje om zich heen. Ze kunnen dan lekker samen spelen, samen slapen, samen wassen. Kortom ze genieten van elkaars gezelschap.

Conclusie

Vroeger dacht men dat katten solitair levende dieren zijn, maar als u om u heen kijkt kunt u al zien dat het niet klopt. Als het waar zou zijn, zouden katten die buiten vrij leven alleen leven, dus uit de buurt van soortgenoten. Als u wel eens katten vrij rond hebt zien lopen buiten, heeft u al gezien dat ze in een groep leven. Die groep bestaat dat uit vrouwtjes met hun kittens, af en toe komt er eens een kater langs om de vruchtbare poezen te dekken. Het idee dat katten alleen gelukkig zouden zijn is door deskundigen al lang achterhaald, maar is nog niet tot alle lagen van de bevolking door gedrongen.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >