Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Kattenallergie

Wie graag katten ziet maar allergisch is aan deze dieren, heeft een groot probleem. Toch hoeft een allergie niet noodzakelijk het einde te betekenen van het houden van katten. Sommige maatregelen kunnen soelaas brengen…

Wat is een kattenallergie?
Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers van buitenaf, zoals bacteriën, schimmels en virussen. Maar soms reageert ons immuunsysteem ook op stoffen die in principe onschadelijk zijn. deze stoffen worden allergenen genoemd. Ze kunnen via de luchtwegen, de huid of voedsel het lichaam binnen dringen. Dit kan een allergische reactie veroorzaken. De symptomen kunnen variëren van een loopneus tot kortademigheid. Ook kattenallergie komt veelvuldig voor, het is zelfs één van de meest voorkomende allergieën. De meest voorkomende symptomen bij kattenallergie zijn een jeukende neus en ogen, niezen, een loopneus of verstopte neus en zelfs uitslag. Ook veel astapatiënten hebben last van kattenallergie.

De oorzaken van kattenallergie
Veel mensen denken dat de allergie veroorzaakt wordt door het haar van de katten. Maar het eigenlijke probleem ligt bij een proteïne die uitgescheiden wordt via de mondklieren van de kat. Na het wassen van de vacht blijven er speekselresten achter op de vacht. Ook de huidschilfers van een kat blijven overal in huis achter en kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Langharige versus kortharige katten
langharige katten lokken niet noodzakelijk meer allergische reacties uit dan kortharige katten. Sommige langharige rassen zorgen zelfs voor minder reactie. Wat wel vast staat is dat katers meer proteïnen uitscheiden dan poezen. Ook ongecastreerde katers scheiden meer proteïnen uit dan gecastreerde katers. Sommige kattenrassen, zoals de Siberische kat, hebben een hypo-allergene vacht. Dit wil zeggen dat ze minder schilfers produceren die de proteïne bezitten. Voor sommige mensen met een kattenallergie kan dit ras dus een uitkomst bieden. Maar niet voor iedereen met een kattenallergie zal dit ras een uitkomt bieden, het hangt af van de aard van de allergie. Vooral voor mensen die allergisch reageren op de huidschilfers zal dit ras soelaas brengen.

Hoe de allergenen inperken
Sommige omgevingsfactoren kunnen de allergie wel inperken of net verergeren. Stoffen meubels, dekentjes waar de kat op mag slapen, tapijt in huis, enz. houden de allergenen vast. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken. Ook vaak genoeg poetsen helpt om de omgeving vrij te houden van de allergenen. Een houten of kunststoffen vloer is makkelijker schoon te houden dan tapijt. Vaak genoeg stofzuigen kan helpen, op voorwaarde dat de allergenen niet terug de lucht in worden geblazen, want dit verergert het probleem weer. Zorg wel voor voldoende frisse lucht in huis. Was de hoezen van kussens en kattenmandjes regelmatig hoger dan 40°C. Er bestaan ook speciale anti-allergie hoezen om je stoffen meubels ed. mee te bedekken. Een kan die veel naar buiten gaat kan de allergenen ook inperken. Het kan ook helpen om je kat niet overal in huis toe te laten. Maak bijvoorbeeld van de bovenverdieping of de slaapkamer verboden terrein voor je kat.

Medicatie die helpt
Er bestaat ook medicatie om de symptomen van de allergie tegen te gaan, zoals de kriebelende keel en de tranende ogen. De meeste middelen zijn vrij te koop in de apotheek, zo niet kunnen ze worden voorgeschreven door je huisdokter. Er bestaan zelfs injecties om de allergie te bestrijden. Ook de universiteit van Notthingham is momenteel een pil aan het ontwikkelen die de kattenallergie zou bestrijden. Wat deze pil zo speciaal maakt is dat het de aandoening zelf aanpakt, en niet de symptomen. Er werd één eiwit geïdentificeerd die de kattenallergie in gang zet. Een pil die dit specifieke eiwit aanpakt, zou dus een kattenallergie kunnen voorkomen. Hetzelfde medicijn zou ook huisstofmijt, hondenallergie en zelfs hooikoorts kunnen aanpakken. Het zou helaas wel nog vijf tot tien jaar kunnen duren voor het medicijn op de markt wordt gebracht.