Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

American Shorthair

De Amerikaans korthaar of American shorthair is net als de Brits korthaar een werkkat van oorsprong en heeft een stevige, zware lichaamsbouw. Hij lijkt dan ook erg op de Britse versie, hoewel hij wel wat slanker is en een minder ronde kop en groter lijf heeft.

De Amerikaans korthaar is de verfijnde stamboekversie van de Amerikaanse huiskat, die waarschijnlijk in de 17e eeuw met de puriteinse Pilgrim Fathers uit Engeland meereisde. Tot 1985 werd hij “Domestic Shorthair” genoemd. Hij paste goed bij het zware leven van de mannen en vrouwen die de grenzen verlegden in het nieuwe land: gehard, soepel en een prima muizenvanger.

American shorthair kittenNet als in Europa was zijn waarde als jager niet los te zien van de angstige of argwanende houding die de pioniers tegenover hem hadden. In de 18e eeuw vond de korthaar echter zijn plaats in het Amerikaanse gezin. Hij komt dan ook regelmatig voor op familieportretten uit die tijd. Ook was de Amerikaans korthaar officieel in dienst bij de Amerikaanse post.

Harrison Weir, kunstenaar, schrijver en organisator van kattententoonstellingen, vermeldt in 1889 dat de postkat de postzakken tegen ratten en muizen moest beschermen. Als er kittens waren, mocht de postmeester extra voedsel aanvragen. Toch was de eerste huiskorthaar die in de VS als stamboekkat werd geregistreerd, een geïmporteerde rode tabby Brits korthaar. Zijn eigenaar kruiste hem met een mooie Amerikaanse kat en registreerde in 1904 de eerste in Amerika gefokte korthaar: een smoke luisterend naar de naam Buster Brown. Pas 60 jaar later was de naam van het ras gevestigd.

American shorthairHet meest gewaardeerde kenmerk van de Amerikaans korthaar is zijn sterke en gespierde lichaam. Voor tekortkomingen in de lichaamsbouw worden strafpunten gegeven. De ACFA (American Cat Fanciers' Association) erkent de meeste van de diverse effen-, shaded-, silver-, smoke-, tabby-, van- en bicolourgroepen.

Raskenmerken American shorthair
Vacht: kort, dicht, gelijkmatig en sterk
Ogen: groot, rond, ver uit elkaar staand en licht schuin geplaatst; helder goudkleurig, groen; bij witte variëteiten blauw, goudkleurig of odd-eyed
Overige kenmerken: flegmatiek karakter en stevig gebouwd
Vachtverzorging: eenvoudig, regelmatig kammen
Karakter: brutaal, intelligent, nieuwsgierig, actief