Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

American Wirehair


De American Wirehair is van oorsprong Amerikaans en wordt dan ook uitsluitend daar gefokt. In 1966 is het ras ontstaan door een spontane mutatie van een nest New York Farm Cats. Een spontane mutatie is zeldzaam maar komt toch regelmatig voor. In het verleden, bij het paren van twee gewone katten kon het gebeuren dat er spontaan een nest werd geboren waarvan er een of meer kittens totaal afweken qua ras en uiterlijk van zowel ouders als broertjes en zusjes. Het nageslacht van de originele mutatie, Council Rock Farm Adams of Hi Fi, zijn tegenwoordig geheel verspreid door the United States te vinden. Opmerkelijk is dat dit ras soort tot op heden enkel en alleen is gesignaleerd in de U.S.

De karakteristieke vacht van de American Wirehair onderscheidt zich van alle andere rassen. Net zoals er bij Persians en Exotics een diversiteit is aan textuur van hun vacht zijn er ook behoorlijke verschillen binnen dit ras te vinden. Daar dit ras vanuit een dominante mutatie ontstaan is, zijn bij ongeveer de helft van de kittens bij geboorte al voorzien van een wirehaired vacht. Dit is doorgaans te vinden bij de snorharen en bij uitzondering over hun gehele vacht. Als de vacht pijpenkrullen vertoont is dat een teken dat de vacht te lang is en de kans is groot dat de vacht golvend of zelfs steiler wordt naarmate ze ouder worden. Echter, kittens met een matige wirehair textuur zullen dan ook in een later stadium meer vorm krijgen en behouden. De mate van grofheid is afhankelijk van de vacht textuur van beide ouders. Om het mooiste wirehair te verkrijgen is het van belang dat beide ouders een harde vacht bezitten.

American WirehairDaar deze mutatie is ontstaan door een “gewone “American Cat werd aangenomen dat de maatstaaf m.b.t. dit nieuwe ras moest conformeren naar de American Shorthair. Gaandeweg bleek dat er toch vele unieke eigenschappen waren die geheel afweken van de norm naarmate er meer gefokt werd.
Ook waren de fokkers er over eens dat deze speciale kat als een apart ras soort gezien moest worden mede door zijn lichaamsbouw en zijn vacht type. In 1967 werden Wirehairs voor het eerst toegelaten tot het CFA en vanaf 1978 mochten ze me doen aan wedstrijden.
Fokkers vinden ze makkelijke dieren in omgang, ze zijn goed bestand tegen ziektes en waardevol om mee te fokken en eigenaren genieten van hun rustige, liefdevolle en afhankelijke manier van doen.

De prijsstelling van American Wirehairs wordt over het algemeen bepaald door type, relevante markeringen en bloedlijnen genuanceerd door:

GC, Grand Champion
NW-RW National or Regional winning Parentage.
DM Distinguished Merit Parentage

De DM titel kan toegewezen worden als de moeder ( dam )
een nest van vijf CFA Champion/Premier of DM werpt

De vader ( sire) kan ook de titel van DM verkrijgen als hij vijftien CFA Champion/Premier of DM nageslacht kan produceren.

American WirehairNa twaalf tot zestien weken worden de kittens beschikbaar gesteld door de fokkers. Ongeveer in hun twaalfde week zijn ze voorzien van alle basis inentingen en hebben de stabiliteit om op zowel fysiek als sociaal vlak zich makkelijk aan te kunnen aanpassen in hun nieuwe omgeving. Tevens zijn ze goed voorbereid om aan tentoonstellingen mee te doen dan wel lucht vervoer. Om van een lang en vreugdevol leven te kunnen genieten is het zaak om deze pracht katten binnenshuis te houden. Het castreren dan wel sterilisatie is wel aan te bevelen naast het creëren van kat vriendelijke oppervlaktes b.v. een krab paal. Hiermee bevorder je de aangeboren behoefte tot krabben.

De CFA raadt het af om ingrepen te verrichten zoals het knippen van de nagels of het inkorten van de pezen, beide procedures belemmeren het krab proces. Hou je je aan bovengenoemde richtlijnen dan zal je lang kunnen genieten van deze prachtige katsoort.