Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Haarballen bij katten


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.


Bijna elke katten eigenaar kent ze wel, van die donkere plakaten van 2 tot 7 cm lang waar je smorgens blootvoets op weg naar de wc heerlijk over kunt uitglijden.
Katten kunnen ongeveer een keer per maand een haarbal produceren, zelfs als u er nog nooit een gezien hebt.
Andere katten verwerken de ingeslikte haren onopgemerkt via de ontlasting.
Maar haren of haarballen kunnen ook irritatie van het maagdarmkanaal veroorzaken.

Hoe onstaan deze haarballen.
Daar de kat erg schoon is besteed die een hoop aandacht aan de vachtverzorging, Tijdens die vachtverzorging worden losse haren weggelikt en ingeslikt. Die haren zullen in de maag aaneen klitten en een ‘bal' vormen'.
Pas waarneer deze uitgebraakt wordt krijgt de haarbal door de slokdarm de langerekte vorm.

Het uitbraken van haarballen.
Na verloop van tijd irriteert de maagwand en zal de kat de haarbal proberen uit te braken, Waarschijnlijk eten katten instinctief gras en waarneer niet voorradig ander groen in huis, (zie hier voor ook de lijst met giftige planten op deze site) Dit ‘kattengras' irriteerd de maag waardoor het braken opgewekt wordt.

Heel zelden kunnen die haarballen in de darm zo hard worden dat ze operatief uit de darm moeten gehaald worden.

Tekenen van een vastzittende haarbal zijn chronisch braken, vaker en kleinere hoeveelheden voedsel eten en geleidelijk gewichtsverlies.

Wat kan u er als eigenaar preventief aan doen ?
U moet er een goede gewoonte van maken uw kat waaarneer deze in de rui is geregeld te borstelen, Langharige kattenrassen vereisen ten minste 1 borstelbeurt per week. Dankzij het borstelen haalt u het grootste deel van de dode haren weg die anders tijdens de vachtverzorging door de poes zouden opgelikt worden. Het borstelen zorgt tevens voor een goede huidmassage wat de huid- en haarkwaliteit ten goede komt, met minder dode losse haren tot gevolg. Verder kan u tijdens de ruiperiode een speciale haarbalpasta toedienen aan uw kat. Deze pasta verweekt aanwezige haarballen en werkt licht laxerend, zonder diarree te veroorzaken.
Deze pasta heeft over het algemeen een aangename smaak voor de kat waardoor toedienen geen probleem is.
Ook is het aan te raden om zeker in de rui periode altijd kattengras te hebben staan, verkrijgbaar bij de meeste bloemisten en tuincentrums.


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.