Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Nebelung

De Nebelung is een karakteristieke en elegante kat, die met zijn mysterieuze verschijning zo uit een sprookje lijkt te komen. De naam Nebelung (duits voor mistwezen) past perfect bij deze kat met zijn nevelkleurige vacht.

Geschiedenis Nebelung

De Amerikaanse basis van de Nebelung is gelegd door Siegfried (1984) en Brunhilde (1985). Elsa, de moeder van zowel Siegfried als Brunhilde, was een zwarte kortharige huiskat waarvan de vader op een zwarte angora leek. Zij werd gedekt door een kater die overeenkomsten vertoonde met een Blauwe Rus. Uit dit nest werden zes kittens geboren, waarvan één met halflanghaar, Siegfried. Siegfried was een bijzondere kat, hij bezat de kenmerkende eigenschappen van een Blauwe Rus, echter gecombineerd met halflanghaar.

Vijf maanden later wierp Elsa nog een nest van dezelfde vader. Hieruit werden zeven kittens geboren. Twee van deze kittens hadden halflang haar waarvan het ene zwart en het andere blauw was gekleurd (Brunhilde).

Siegfried Nebelung Brunhilde had zijdezacht haar dat lichter was dan dat van Siegfried. Cora Cobb was zo onder de indruk van deze kittens dat ze vond dat dit een eventueel begin van een nieuw ras zou kunnen zijn. Daarom nam Cora contact op met een geneticus binnen TICA. Deze geneticus, dr. Solveig Pfleuger, gaf aan dat het ras het beste te omschrijven is als een halflangharige Blauwe Rus. Gesteund door dr. Pfleuger is Cora Cobb de rasstandaard gaan schrijven, volgens de richtlijnen van de Blauwe Rus, maar met één verschil, namelijk de haarlengte. In 1995 komt Cora in contact met een dame die op een show in Moskou een Russische Nebelung, geboren uit twee Blauwe Rus ouders, heeft gezien. Dit bevestigt het vermoeden dat de Nebelung net zo natuurlijk is als de Blauwe Rus, maar doordat het langhaargen recessief is komt het slechts zelden tot uiting. Er gaat enige tijd overheen, voordat Cora de afkomst van deze Russische Nebelung kan achterhalen en van deze fokker (Cattery Zimnji Den) een Nebelung kan kopen, Winterday Georgin of Nebelheim.

De Nebelung wordt erkend door de TICA, TCA, WCF en de onafhankelijke kattenverenigingen in Nederland. Op dit moment zijn er Nebelung fokkers in de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland en Nederland en gezamenlijk wordt er gewerkt aan aan brede genetische basis. Ook wordt de Blauwe Rus (het enige ras waarmee een Nebelung gekruist mag worden) gebruikt voor de verbreding van het ras. Kittens uit deze kruisingen mogen alleen worden gebruikt voor de Nebelung fok.

Karakter Nebelung

De Nebelung is een vrolijke, speelse, aanhankelijke en intelligente kat. Ondanks dat het een actieve kat is kan hij prima binnen leven. De Nebelung is erg gericht op zijn baasje (personeel) en terughoudend tegenover vreemden. Het is wel een kat die graag gezelschap heeft van de mens of van een soortgenoot.

Uiterlijk en verzorging Nebelung

De ras standaard van de Nebelung is gelijk aan die van een Blauwe Rus, maar dan met een andere haarlengte. De hoog geplaatste oren, amandelvormige groene ogen, het gehoekt profiel en de goed ontwikkelde snorhaarkussentjes, tezamen met de karakteristieke halflangharige dubbele vacht, zijn kenmerkend voor dit ras. Het onderhouden van de vacht valt ondanks de lengte mee. Af en toe borstelen is nodig, maar dit hoeft niet dagelijks. De verzorging van dit ras verschilt dus niet veel met dat van de “normale” huiskat. Dankzij zijn halflange haar laat deze kat tijdens de ruitijd wel flink wat achter…

Kittens Nebelung

In Nederland zijn er enkele fokkers van dit ras. Deze fokken alleen op kleinschalige basis, zodat de kittens voldoende liefde en aandacht krijgen. Daarom moet men soms geduld hebben om een kitten te kunnen kopen.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >