Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Javanees kat

Herkomst Javanees: al doet zijn naam vermoeden van wel, de Javanees is niet rechtstreeks afkomstig van het eiland Java. Oorspronkelijk zou de kat afkomstig zijn uit het Verre Oosten, maar de precieze afkomst blijft onduidelijk. Het ras zou gelijktijdig ontstaan zijn uit fokprogramma’s zowel in de Verenigde Staten als in Groot-Brittannië.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >

javanees kat

Dit gebeuren heeft voor heel wat verwarring gezorgd, en is verantwoordelijk voor de verschillende benamingen van het ras en de uiteenlopende rasstandaarden. Om het ras te fokken heeft men gebruik gemaakt van Oosterse kortharen en Balinezen. De Balinees zorgde voor de zijdeachtige halflangharige vacht. De Balinees is op zijn beurt een halflangharige versie van de Siamees.

De meningen blijven verdeeld of de Javanees echt een nieuw ras is, of enkel een variatie op de Balinees. De verschillende kattenverenigingen zijn het oneens over deze kwestie. De F.I.F.e. beschrijft de Javanees als een oosterse halflangharige kat met een volledig gepigmenteerde vacht en groene ogen. Voor de C.F.A. is de Javanees een Balinees in een andere kleur dan de vier erkende basiskleuren (blauw, seal, chocolate en lilac point.). De onafhankelijke Nederlandse kattenverenigingen erkennen het Javanese ras niet.

Karakter Javanees

De Javanees beschikt over het typische Oosterse temperament. Hij is heel extravert en spraakzaam en produceert een luid en zangerige stemgeluid. De Javanees hecht zich sterk aan zijn baasje. Hij is erg nieuwsgierig en volgt zijn baasje overal, daardoor kan hij soms wat bezitterig overkomen. Hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling en laat zich alle aandacht welgevallen. Dit maakt van de Javanees een erg vriendelijk en aanhankelijk ras. De Javanees kan ook erg eigenzinnig zijn. Verder is hij heel energiek, wat van hem ook een uitstekende jager maakt.

Uiterlijk Javanees

De Javanees poes is middelgroot en over het algemeen zwaarder dan de Siamees. Ondanks zijn lange, slanke en sierlijke uiterlijk is de Javanees ook erg gespierd. Hij beschikt over lange slanke poten, die net als het lichaam ook de nodige spierkracht bevatten. Zijn lange poten lopen uit in kleine ovalen voetjes.

Hij heeft een fijne zijdeachtige vacht met middellange haren. De vacht is langer ter hoogte van de kraag, de schouders en de staart. Eigenlijk is de staart van de Javanees heel lang en dun, maar dit is nauwelijks merkbaar door zijn vrij dikke pluimstaart. Verder heeft de Javanees weinig ondervacht. De ondervacht is ook niet wollig van structuur.

De vacht moet goed tegen de huid aanliggen en mag niet uitstaan of te dik zijn, net als bij een Korat kat. De vacht van de Javanees is makkelijk te onderhouden. Hij houdt er van om geborsteld te worden, zolang hij maar aandacht en affectie krijgt! De vacht moet effen van kleur zijn, zonder tabby- of schaduwaftekeningen. De kleur van de vacht komt in dezelfde variëteiten als bij de Oorsterse Korthaar. Populair zijn de bruine (Havana) en zwarte katten.

De Javanees heeft een lange slanke hals en een middelgrote kop. Hij beschikt over een lange rechte neus, maar de snuit zelf is vrij fijn. De neusrug vertoont geen stop maar loopt vloeiend over in het voorhoofd. Op zijn hoofd staan grote brede oren. De oren zijn driehoekig van vorm en eindigen in een punt. Zijn grote, amandelvormige ogen lopen lichtjes schuin naar de neus toe. De ogen moeten felgroen zijn van kleur. Enkel de colourpoints en witte katten hebben donkerblauwe ogen. De witte katten mogen ook odd-eyed zijn, wat wil zeggen dat de kat twee verschillende oogkleuren bezit.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >