Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Korat kat

Geschiedenis Korat
De Korat is een natuurlijk ras, afkomstig uit Ampur Pimai, de Korat-provincie in Thailand, waar hij sinds 1350 in de koninklijke cattery gefokt wordt. De vroegste beschrijvingen van het Korat ras zijn te vinden in “The Cat-Book of Poems” of “Smud Khoi” geschreven tussen 1350-1767.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >

korat kat kopen

In dit boek worden de zeventien gelukskatten van Thailand beschreven en het boek is te vinden in de nationale bibliotheek van Bangkok. De Korat wordt in het boek als volgt beschreven: De kat heeft een kleur zoals Dok Lao* en de haren zijn glad, met een kleur als de wolken en topjes als zilver. Haar ogen stralen als dauwdruppels op een lotusblad. De Korat is supermooi, net als bijvoorbeeld een Javanees ook een mooie ras-kat is.

*(Vertaling: Dok betekent bloem en Lao is een kruid zoals citroengras met zilverachtige bloemen). Er bestaan veel tradities rond de Korat, in zijn geboorteland wordt hij Si-Sawat genoemd, wat “geluk” betekent. Hij werd tijdens prinselijke bruiloften aan het jonge paar geschonken ten teken van een gelukkig en duurzaam huwelijksleven.

Korat kattenras en afkomst

Het feit dat deze gracieuse en elegante verschijning voorbehouden was aan de koninklijke familie, of aan hoge Siameze ambtenaren, verklaart het zeldzame voorkomen van deze kat buiten de grenzen van het land. Ook werden een aantal buitenlanders (waaronder een brits ambassadeur) vereerd met zo een koninklijk geschenk.

Zo komt het dat dit ras reeds in 1896 op een britse show vertegenwoordigd werd. Ten onrechte werd de Korat in die tijd aangezien voor een blauwe Siameese kat. De eerste grote bekendheid kwam in 1959 toen een Amerikaanse fokster (Jean Johnson van Cedar Glen Cattery in Oregon) enkele exemplaren naar de Verenigde Staten importeerde. Het waren Nara en Dara, een broer en zusje van de Maharajah Cattery of Mme. Ruen A. Rajamaitri uit Thailand.

In feite blijft de Korat nog steeds heel zeldzaam in onze streken. Op een kattenshow zijn ze vaak niet, of maar met enkele exemplaren, aanwezig. Twee andere rassen waarbij de Korat aan hun oorsprong ligt, hebben reeds lang het hart van de westerlingen veroverd: de Siamees en de Heilige Birmaan. Men kan dus verwachten dat de Korat eens hetzelfde succes in ons land zal kennen.

Eigenschappen Korat

Sterke punten: Mooi, zwijgzaam, lief, intelligent, niet vernielzuchtig, gaat goed om met andere dieren.

Zwakke punten: Veeleisend, willen in het middelpunt van de belangstelling staan.

Karakter

De Korat houdt ervan aangehaald te worden en is dol op “woeste” spelletjes. Toch heeft hij een grondige hekel aan plotse, harde geluiden. De Korat houdt van rustige, vriendelijke mensen en beleeft een innige relatie met zijn eigenaar.

Dit karaktertrekje is gemeenschappelijk aan alle oosterse katten. Hij kan goed overweg met andere rassen, maar zijn rasgenoten genieten de voorkeur. Een volwassen poes weegt ongeveer 3 kilo, een kater ongeveer 3,5 – 4 kilo, dus het is geen grote kat. De korat is geen luidruchtige kat, behalve dan tijdens de krolsheid. Dit ras is nog steeds zeldzaam. Het is dus niet eenvoudig om een kitten aan te schaffen.

Omdat het een beschermd ras is, worden deze katten met een streng contract (dat o.m. elke kruising met een ander ras verbied) afgestaan.

korat poes

Vacht:

Ras-standaard (CFA standaard). Geen ondervacht; kort fijn, glanzend en glad aanliggende haren (hierdoor is de Korat in sommige gevallen ook geschikt voor mensen met een allergie voor katten). Extra kort aan de buitenkant van de oren, aan de snuit en aan de voetjes.

Lichaam:

Van middelmatige grootte, gespierd. Lichtjes gedrongen met een wat afgeronde rug. Laag op de poten; de achterpoten iets langer dan de voorpoten. Kleine ovale voetjes.

Kop:

Hartvormig met een niet te lange snuit, stevige kin en kaken. Het voorhoofd is plat en breed. De neus is vrij kort, lichtjes opgaand en vertoond een lichte stop.

Oren:

Middelmatig en afgerond, zeer hoog op de schedel en breed aan de basis. Een licht dons aan de binnenkant van de oorschelpen.

Ogen:

Groot en stralend, ver uit elkaar. Ze zijn helder groen. De open ogen zijn goed rond, maar wanneer ze gesloten zijn, wat schuinstaand.

Staart:

Middelgroot met een afgeronde punt.

Kleur:

Zilvergrijs. De tipping van de haarpunten veroorzaakt een zilveren schijn over het hele lichaam, en dit vooral achter de oren, aan de snuit en aan de voetjes. Witte haren, vlekken of tabby-aftekeningen zijn niet toegestaan. Neusspiegel donkerblauw of lavendel. Voetkussentjes donkerblauw of lavendel met een roze schijn.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >