Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Kattenkruid

Wat is kattenkruid?
Kattenkruid is een naar munt ruikende plant, ook bekend onder de naam nepeta of catnip.
De plant komt van nature voor in Zuid-Europa, Azië en Afrika. In onze streken staat de plant op de rode lijst van zeldzame en matig afgenomen plantensoorten. In de vrije natuur althans, want de plant is gemakkelijk zelf te kweken. Er zijn meer dan tweehonderd soorten bekend waarvan slechts enkele in ons klimaat gedijen. De plant heeft een vierkantige holle stengel en is viltig behaard. De bladeren zijn gekarteld en de plant produceert kleine lavendelblauwe bloemetjes. De bloeiperiode strekt zich uit van juni tot september.

Welk effect heeft het kattenkruid nu precies?
Kattenkruid is een soort natuurlijke kattendrugs waar uw kat ‘high’ van kan worden. Het is vooral de geur die katten zo aantrekkelijk vinden. Kattenkruid bevat nepetalactone, een stof die de plant produceert tegen insecten. Er wordt verondersteld dat deze stof hetzelfde effect heeft als feromonen bij katachtigen. Het zorgt voor een gelukzalige bui bij uw kat. Hij gaat er overmatig van rollen, wrijven en kroelen.
Het kan ook zijn dat uw kat er van zal eten, dit kan geen kwaad want de plant is niet giftig. De staat van extase is maar van korte duur, uw kat is hooguit tien minuten ‘van de wereld’. Toch heeft het kruid niet op alle katten effect, slechts bij ongeveer zestig procent van de katten werkt het. De gevoeligheid voor de plant zou erfelijk zijn, katten hebben er een speciaal gen voor nodig. Indien uw kat er geen aanleg voor heeft, zal er ook niets gebeuren bij blootstelling aan het kruid. Over het algemeen staan oudere katten er meer voor open dan jonge katten en kittens. En ook leeuwen en tijgers kunnen er gevoelig voor zijn.

kattenkruidWaar kan je het krijgen?
Het is een volkomen veilig middel voor uw kat, maar ook voor mensen: het product wordt onder andere gebruikt in homeopathische middelen. U kunt het in de dierenwinkel kopen onder allerlei vormen, vaak wordt het kruid gedroogd verwerkt in allerlei kattenspeeltjes. Maar het is ook te verkrijgen in olie en sprays. Op die manier kunt u bepaalde plekjes extra aantrekkelijk maken voor uw kat, zoals een ongebruikte poezenmand of afgedankte krabpaal. Het kruid is ook makkelijk zelf te kweken, het heeft vooral veel zonlicht nodig. De plant kan wel gaan woekeren, het is dus belangrijk om af en toe de stengels bij te knippen.