Kittens» Informatieve artikelen over Kittens» Als een kitten geboren is

Als een kitten geboren is: wat gebeurt er daarna?

Lees hieronder verder en volg de belevenissen van de 5 kittens en hun moeder in onze opname. Ons plan is ze gedurende 8 weken bij ons te houden en een goed adres voor de kittens en de moeder te zoeken.

We zullen beschrijven hoe het gaat met kittens nadat ze geboren zijn. Met behulp van foto's zullen we alles toelichten.

We beschrijven wanneer de ogen open gaan en wanneer de navelstreng opdroogt. Tevens zullen we het over het geboortegewicht hebben en hoeveel een kitten per dag groeit. De gewichtstoename van onze kittens hebben we elke dag bijgehouden.

Ook worden vragen beantwoord als "Welk soort voer moet ik geven?" en "Wanneer moet ik de kittens en hun moeder ontwormen en vaccineren?".

Gedurende de eerste weken van hun leven maken kittens een aantal fases door. We zullen aangeven wat voor een periodes kittens meemaken: variërend van alleen maar liggen, tot beginnen met lopen en wanneer ze gaan reageren op hun omgeving.

Hieronder kunt u lezen wat deze fases zijn en betekenen voor het opgroeien.

Binnenkort zal meer volgen, kom geregeld terug voor een update van de belevenissen van de kittens in de opname.

De neonatale fase: 0 - 14 dagen leeftijd

De overgangsperiode: 2 - 3 weken leeftijd

De eerste socialisatiefase: 3 - 7 weken leeftijd

De tweede socialisatiefase: 7 - 14 weken leeftijd

14 weken tot 6 maanden leeftijd

6 maanden tot 1 jaar leeftijd

de neonatale fase: 0 - 14 dagen leeftijd


Kittens worden geboren na een draagtijd van gemiddeld 63 dagen. Een kitten kan bij de geboorte niet horen en niet zien. Het is volledig afhankelijk van de moeder.

Ze wegen bij de geboorte ongeveer 100 gram. Iedere 2-3 uur drinken de kittens melk bij de moeder. In de eerste dagen is het vooral belangrijk om bij te houden of een kitten groeit. Weeg elk kitten minstens 1x per dag, dan kun je zien of ze genoeg melk binnenkrijgen en goed groeien. Indien de kittens erg pieperig zijn en ze komen niet aan in gewicht dan kan het zijn dat de moeder niet voldoende melk geeft. Het is dan van belang dat de kittens met kittenmelk bijgevoerd worden.
We hebben van onze kittens een groeischema bijgehouden.

Na de eerste dag begint de navelstreng steeds meer in te drogen. Ongeveer een week na de geboorte valt de navelstreng eraf.

Op ongeveer 10 dagen gaan de oogjes en de oren open. Zie hieronder enkele kittens met hun ogen open.

Dit is een cypers poesje Dit is een cypers katertje Dit is een zwart poesje

We hebben drie poesjes en 2 katertjes in de opname. Zeker als de kittens jong zijn kan het voor een eigenaar lastig zijn om het goede geslacht te bepalen. Er moet goed op de afstand tussen de anus en de plasbuis worden gelet. Voor meer informatie wat betreft het sexen der kittens

Welk soort voer moet je geven:

Zorg dat de moeder genoeg te eten krijgt. Om melk te kunnen geven heeft ze veel energie: dus voer nodig. De moederpoes moet onbeperkt eten tot haar beschikking hebben (dit heet ad lib voeren). Het beste is om de moederpoes al vanaf 2/3 van de dracht op kittenvoer over te zetten. Gedurende het einde van de dracht en tijdens het zogen krijgt ze dan het geschikte voer. Een extra voordeel is dat, zodra de kittens vast voer gaan eten, ze gelijk mee kunnen gaan eten met hun moeder.

De dierenarts van Hills' had tijdens zijn bezoek aan ons de kittens en hun moeder gezien. Hij vond het geweldig dat wij de kittens opvingen en heeft ons voorzien van kittenvoer, waarvoor onze dank.

Helaas blijkt een van onze kittens een flatchest te hebben. Het is zelfs in een dermate ernstige mate dat het kitten ademhalingsproblemen heeft en het blijft duidelijk achter in de groei.

Het kitten met de flatchest blijft ten opzichte van zijn broertjes en zusjes erg achter. We voeren het bij met kittenmelk (KMR) met behulp van een speentje dat speciaal geschikt is voor dit soort kittens. Ook leggen we dit kitten geregeld bij een tepel zodat het kan gaan drinken bij moeders.
 

De overgangsperiode: 2 - 3 weken leeftijd

De moederpoes is een geweldige moeder. Ze verdedigt de kittens met verve. Als er andere katten in het hok naast haar zitten gromt ze gevaarlijk. Dit doet ze ook als er honden langskomen die naar haar zin te dicht bij het hok komen. Ze is voor ons enorm lief geworden en laat zich graag kroelen en aanhalen.

We hebben gelukkig voor 3 poesjes al een eigenaar gevonden en proberen voor de moederpoes en de andere kittens nog een eigenaar te vinden.


Er komt meer kracht in de pootjes en de kittens gaan wat meer rondkruipen en worden wat minder afhankelijk van de moeder. Ze gaan steeds beter horen en zien.

Helaas krijgt het flatchest kitten steeds meer problemen en na 2,5 week bijvoeren met speen en sonde zie je dat het lichaamsgewicht nog maar de helft is van hetgeen de andere kittens wegen. Het in de goede vorm drukken van de borstkast van het kitten werkt niet, aangezien de onderkant van de borstkast naar boven steekt. Hierdoor is de normale vorm door intapen, niet te verwezenlijken.
We vinden het heel erg jammer, maar moeten helaas besluiten om het kitten in te laten slapen aangezien het geen toekomst heeft.

Het gaat ons erg aan het hart, maar we pakken ons tesamen en gaan hieronder verder met de beschrijving van de belevenissen van de andere kittens.

Inmiddels heeft zich er iemand gemeld die een kitten zoekt en deze eigenaar denkt erover na of ze de moederpoes erbij neemt.

Met 2-3 weken leeftijd komen de eerste tandjes door. Lees verder voor een beschrijving van welke tand of kies na hoeveel weken doorkomt.

Hills' kittenvoer, blik en brok

Op de leeftijd van 3 weken gaan ze naast de melk van moeders wat vast voer erbij eten. Het beste kan een papje gemaakt worden van kittenblikvoer gemengd met kunstmelk.

 

De eerste socialisatiefase: 3 - 7 weken leeftijd


Op de leeftijd van 3 weken gaan de kittens steeds meer op onderzoek uit. Het lopen gaat nog wat onwennig. Ze vallen vaak om.

Vanaf 4 weken spelen de kittens vooral met elkaar en met de moeder.

In het begin bestaat het spel vooral uit slaan met de voorpootjes maar als de coördinatie beter wordt gaat dit over in stoeien en bijten.

Vanaf de leeftijd van 4 weken zullen de kittens het poepen en plassen steeds meer onder controle krijgen. Ze gaan actief gebruik maken van de kattenbak, ze doen de moeder na en u hoeft ze dit nauwelijks te leren. Eventueel kunt u ze helpen door ze na het eten op de kattenbak te zetten. Deze fase is erg belangrijk voor het socialiseren van de kittens.

Als zij geregeld door mensen worden opgepakt zullen ze in de maanden erna minder angst hebben voor vreemde mensen of voorwerpen, meer spelen en meer spinnen en kopjes geven.

In deze periode is het ook belangrijk om kittens kennis te laten maken met andere diersoorten waarmee ze later moeten samenleven.

Op 4 weken leeftijd worden de kittens en hun moeder voor het eerst ontwormd.

Het ontwormen van kittens en hun moeder Kittens kunnen via de moedermelk reeds met wormen besmet raken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel van de kittens al op zeer jonge leeftijd besmet is met wormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een kitten nadelig kan beinvloeden is het van belang kittens goed te ontwormen. De moeder moet tegelijk met de kittens een ontworming krijgen.

 

Kitten

4 wkn

6 wkn

8 wkn

4 mnd

6 mnd

Ontwormen


Over het algemeen hebben volwassen katten zelf weinig last van een worminfectie. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere katten en, belangrijker, voor uzelf. Daarom raden wij aan ook de volwassen katten 2x per jaar te ontwormen.

Informatiefolder over wormenVoor meer informatie over wormen en wat voor gevolgen een worminfectie voor uw huisdier en u kan hebben kunt u onze wormenfolder lezen.

lees verder ....

Vanaf 5 weken leeftijd wordt de moederzorg minder en zal de moeder steeds meer afstand nemen van de kittens. moederpoes wil steeds vaker het nestje verlaten en de benen strekken in de praktijk.

Op 6 weken leeftijd moeten moeder en kittens weer weer worden ontwormd.

Er moet ook veel geslapen worden.De eigenaar die de moederpoes en het kitten wilde ziet ervan af.
Anja Engels die jaren geleden voor ons gewerkt heeft zag de kittens tijdens het bezoek aan onze praktijk. Zij wil de moeder en het kitten mee naar Zeeland nemen waar ze woont. We hebben dus alle kittens en de moeder kunnen plaatsen!
 

De tweede socialisatiefase: 7 - 14 weken leeftijdEr wordt goed gegeten van het blikvoer. de brokjes beginnen ze langzamerhand ook aan te wennen. We hebben deze eerst verweekt gegeven. Ook harde brokjes zie je ze af en toe pakken.

7 weken is de wettelijke speenleeftijd. Dat wil zeggen dat de kittens volgens de wet weg mogen bij de moeder. De kittens zijn nu ook in staat om zonder de moeder te leven. Ons advies is om de kittens op 8-9 weken naar de nieuwe eigenaar te laten gaan.

Ze gaan steeds meer op onderzoek uit.

Op 8 wekenleeftijd moeten moeder en kittens weer weer worden ontwormd.

Op 9 weken leeftijd worden de kittens voor het eerst gevaccineerd.

Onderstaand schema is ons basis vaccinatieschema.
 

Jonge kat

Volwassen kat

9 wkn

12 wkn

1 jaar

2 jaar

3 jaar

4 jaar

Etc.

 

 

   

 

Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland.

De kittens spelen veel met elkaar.


Spelen met het kitten

Op de leeftijd van 9-14 weken is er veel behoefte aan sociaal spel wat de periode geschikt maakt om naar een nieuwe eigenaar te gaan. Voor het opbouwen van de sociale band tussen eigenaar en kitten is het goed om samen te spelen. Vanaf de leeftijd van 12 weken wordt het sociale spel met eigenaar of andere katten steeds minder en spelen ze meestal alleen nog met speeltjes.

Hoe te spelen met een kitten?
Als je agressieproblemen van kat naar mens voorkomen is het belangrijk om het kitten al vroeg te leren om niet in mensen te bijten of te krabben, ook niet tijdens het spelen. Al het spelen moet gebeuren mat speeltjes. Bijt of krabt het kitten de eigenaar dan moet deze het spel direct stoppen door weg te lopen of het kitten te negeren.


Helaas de kittens gaan naar hun nieuwe eigenaar.
Het katertje gaat met een van de zwart witte poesjes in Amersfoort wonen. Het andere zwart witte poesje gaat naar Harmelen. En mama en het laatste kitten gaat in Zeeland wonen. We zullen ze missen. Gelukkig sturen de nieuwe eigenaren ons foto's toe en we zien enkele nog voor de vaccinatie terug.

Ze gaan met kittenvoer en veel adviezen naar de nieuwe eigenaar.

Op 12 weken wordt een kitten voor de tweede keer gevaccineerd. Dit is nodig om de eerste vaccinatie te versterken (een booster), zodat de bescherming een jaar kan aanhouden.

 

14 weken tot 6 maanden leeftijd


Op 4 maanden leeftijd moeten de kittens weer worden ontwormd.

Van Hills hebben we een mooie groeikaart waarop je kan schatten wat het uiteindelijke gewicht van je kitten gaat worden. Aan de hand van de leeftijd en het huidige gewicht kun je schatten hoe zwaar je kat gaat worden als hij of zij uitgegroeid is.

Klik hierop voor de groeicurve van Hills.....


De kittens zullen steeds zelfstandiger worden. Ze vinden het leuk om met van alles te spelen. Ook willen ze alles ontdekken. Ons advies is om ze op deze leeftijd alleen onder begeleiding naar buiten te laten. Als ze alleen erop uit trekken weet je niet of ze niet door andere katten opgejaagd worden en of de weg naar huis niet meer kunnen vinden. Als een kat buiten gaat komen dan adviseren we om de kat te laten chippen. Mocht de kat dan verdwalen of weglopen dan is via de chip de eigenaar terug te vinden.

Wat houdt een chip in?
Een chip is een klein glazenomhulsel met daarin een unieke cijfercode, deze is gekoppeld aan de eigenaar. De chip wordt onderhuids ingebracht. Met behulp van een scanner is de chip af te lezen. Wij melden na het inbrengen de cijfercode via het internet aan bij Daisyweb.

Indien de kat wegloopt en bij een dierenarts, dierenambulance of asiel terechtkomt, dan kan via het intoetsen van de unieke chipcode op het internet de eigenaar gevonden worden.
Het inbrengen is niet al te pijnlijk, maar als u niet wilt dat de kat het voelt dan kan het tijdens de sterilisatie of castratie plaatsvinden, op dat moment is de kat verdoofd en voelt het inbrengen niet.

Met behulp van de scanner is de cijfercode af te lezen.

Ook voor een eventuele verzekering is een chip belangrijk.