Kittens» Informatieve artikelen over Kittens» Kitten in huis, en nu?

Een kitten in huis, en nu?


Als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk in het bezit van een kitten of overweeg je om er eentje in huis te halen! Proficiat, een kitten is een klein bundeltje speels plezier en een genot om mee bezig te zijn! Er komt echter ook heel wat kijken bij de aanschaf van een kitten…

kittenEen naam kiezen
Alles begint met het kiezen van een leuke naam voor je nieuwe huisgenootje. Zorg best voor een korte naam, die kan je kat beter interpreteren. Ook heldere klanken zoals de ‘i’ zouden de kat erg aanspreken. Inspiratie nodig? Online zijn er heel wat namenlijsten te raadplegen, je zal zeker je gading vinden!

Benodigdheden
Je kan best een bench of kooi aanschaffen om je kat te transporteren. Niet alleen om je kitten te transporten naar zijn nieuwe thuis, de kooi zal later ook nog van pas komen, bijvoorbeeld bij een bezoekje aan de dierenarts of een verhuis.

Haal zeker ook kattenvoer en eetbakjes in huis. Voor kittens bestaan er speciale kittenbrokjes en zacht voer die makkelijker verteerbaar zijn. Voorzie ook een kommetje voor water. Eventueel kan je ook speciale kittenmelk aanschaffen met extra voedingsstoffen. Geef zeker nooit gewone melk, hier krijgt je kitten diarree van! Je kan ook speciale kattensnoepjes kopen ter beloning.

kittenAls je niet wilt dat je kat aan de meubels krabt, kan je overwegen om een kattenkrabpaal in huis te halen. Die variëren heel sterk in grootte en prijs. Een kattenkrabpaal is te verkrijgen in elke dierenwinkel of dierenspeciaalzaak.

Zorg voor een slaapplaatsje voor je kat. Dit kan een in de dierenwinkel gekochte mand zijn, maar evengoed een doos met een zacht kussentje of dekentje in. Katten zijn meestal vrij eigenzinnig in hun keuze van een slaapplaatsje. Van zodra ze wat groter zijn kiezen ze vaak zelf een favoriete slaapplek, dit kan evengoed een stoel of zetel zijn in plaats van een speciaal aangekocht slaapmandje.

Kattenspeeltjes heb je in alle soorten en maten. Je hebt rollend speelgoed zoals kleine balletjes, de valse prooi zoals pluche muisjes en er bestaat ook hengelspeelgoed aan een touwtje of springveer om met de poot tegen te tikken of om achteraan te jagen. In sommige speeltjes is kattenkruid verwerkt om het extra aantrekkelijk te maken. sommige katten worden er helemaal gek van, op andere katten heeft het dan weer weinig effect. Je kiest zelf welke speeltjes je graag wilt aanschaffen voor je kat. Met je kat spelen is een goede manier om contact te leggen en het katje op zijn gemak te stellen. Pas wel op, niet alles is geschikt als speelgoed. Vermijdt zelfgemaakte of ongeschikte speelgoedjes waar kleine onderdelen van kunnen loskomen en ingeslikt kunnen worden.

kittenJe kan ook een halsbandje aanschaffen met een belletje als je wilt vermijden dat je kat prooidieren vangt. Eventueel kan je er ook een adreskokertje aan hangen, zodat de eigenaars kunnen opgespoord worden als je kat ooit verloren loopt of een ongeval heeft.

Wennen aan de nieuwe omgeving
De eerste dagen zal een kitten moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Niet alleen ziet alles er plots anders uit, hij is ook zijn moeder, broertjes en zusjes kwijt. Hij doet allerlei nieuwe indrukken op: nieuwe geuren, nieuwe geluiden, en ook nieuwe huisgenoten.

kittenJe kan de komst van je kitten best plannen op een vrijdagavond. Dan heb je heel het weekend om voor hem te zorgen, want een kitten heeft veel liefde en aandacht nodig. En dan is hij toch al meer op zijn gemak wanneer je hem voor de eerste keer alleen moet laten. Zorg er voor dat de komst van het kitten rustig verloopt, nodig geen familie of vrienden uit om te komen kijken. Maak niet teveel lawaai en zorg voor niet teveel indrukken tegelijk.

Heb veel geduld en forceer je katje niet. Als hij het eerste kwartier veilig onder de zetel wilt kruipen, laat dit dan toe. Wanneer hij er zelf klaar voor is zal het katje weer tevoorschijn komen en toegeven aan zijn natuurlijke nieuwsgierigheid om de omgeving te verkennen. Hij zal in die eerste dagen vaker op zoek gaan naar veilige plekjes op momenten dat hij zich bedreigd of ongemakkelijk voelt, laat dit ook toe.

Zet je katje al eens op de kattenbak, zodat hij weet waar die staat. Wanneer je het kitten toch ergens anders zijn behoefte ziet doen, zet je hem snel op de kattenbak. Indien het te laat is kan je de uitwerpselen in de kattenbak leggen en het kitten laten ruiken, zo leert hij dat de kattenbak ‘the place to be’ is om zijn behoefte te doen. De eetbakjes zet je best wat verder verwijdert van de kattenbak, om de simpele reden dat het niet zo aangenaam is om te eten in nabijheid van het toilet!

’S Nachts kan je je katje best in een afgesloten kamer laten slapen. Zorg er voor dat er geen gevaren aanwezig zijn, zoals loshangende snoeren, giftige planten, ed. De kamer moet volkomen ‘kittenproof’ zijn. Zet naast zijn zachte slaapplekje ook zijn kattenbak, etensbak en wat speeltjes in de kamer. Als het kitten miauwt, laat hem dan miauwen. Hij moet wennen om alleen te slapen.

Hou je kat de eerste paar weken binnen vooraleer je hem naar buiten laat gaan, Dan is hij toch al gewend aan zijn nieuwe thuis vooraleer je de grote buitenwereld introduceert. Op die manier zal het katje minder snel weglopen of verloren lopen. Bouw het naar buiten gaan geleidelijk op. Begin met korte uitstapjes in de tuin waarbij de kat de omgeving kan verkennen. Blijf er in het begin altijd bij. Naargelang de kat huis en tuin meer gewoon is, kan je hem langere tijd en onbewaakt naar buiten laten gaan.

kittenHet wennen aan een nieuwe thuis verschilt van kat tot kat. De duur kan variëren van enkele dagen tot enkele weken. De kat zal zelf aangeven of hij zijn nieuwe thuis wel of niet gewend is. Observeer of hij zich op zijn gemak voelt en hoe ontspannen hij is.

Bezoekje aan de dierenarts
Breng met je kitten zeker nog een bezoekje bij de dierenarts. Dan heb je meteen ook een adres waar je heen kan als je kat ooit dringende medische zorg nodig heeft. De dierenarts zal je katje nakijken op algemene gezondheid en zal je kitten ook inenten tegen de katten- en niesziekte. Deze inenting wordt op twaalf weken herhaald. Kittens zijn heel vatbaar voor wormen. Je kitten kan een wormkuur toegediend krijgen en behandeld worden tegen vlooien en andere parasieten zoals oormijt. Deze behandeling kan oraal worden toegediend of via een product op de huid.