Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Knuffelen met je kat

De meeste katten die in hun jeugd goed gesocialiseerd zijn houden zo nu en dan van een flink partijtje knuffelen. Om van je kat een echte schootkat te maken is het dus belangrijk dat hij al van jongs af aan met mensen in contact is gekomen. Vooral de eerste weken en maanden van zijn leven zijn het belangrijkste. Dit is de socialisatieperiode waarin de kat aan alles uit zijn omgeving went, ook aan knuffelen met mensen. Een paar minuten per dag de kleine katjes aaien is voldoende om hen op te voeden tot sociale en lieve huiskatten.

Mijn ervaring met een kat knuffelen is dat dit heerlijk is. Een kat is er altijd voor je. Geen oordeel, geen work, geen haat, geen slechte buit, maar gewoon altijd lief. Dat is het fijnste van lekker thuis zijn met je kat!

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >

Het karakter van de kat

Net zoals bij mensen speelt ook het karakter mee. Er bestaan nu eenmaal erg sociale en aanhankelijke katten die graag knuffelen, en erg onafhankelijke katten die hier weinig behoefte aan hebben. Let bij de aanschaf van je kitten goed op hoe het dier reageert op menselijke aandacht. Laat hij het zich welgevallen? Is het dier rustig of onrustig? Kun je het katje makkelijk strelen of reageert het eerder angstig?

Zo kun je al heel wat informatie afleiden over het karakter van je kat. Ook het karakter van de ouders kan je heel wat vertellen. Observeer daarvoor de moederpoes. Sommige rassen staan bekend om hun aanhankelijke en sociale gedrag, zoals de Ragdoll. Indien je een echte knuffelkat wilt, kun je er dus voor opteren om een bepaald ras in huis te halen. In boeken en op het internet is heel wat informatie te vinden over het karakter van de verschillende rassen, zo kun je het karakter van jouw toekomstige kat tevoren beter inschatten.

kat knuffelen

Wel of niet leuk?

Of een kat zich het strelen laat welgevallen is heel makkelijk af te leiden uit zijn lichaamstaal. Een angstige kat zal grote ogen trekken en proberen te ontsnappen. Wanneer hij zich bedreigd voelt liggen zijn oren meestal plat. Hij zal zich heel klein of net heel groot maken en blazen of grommen. Een tevreden kat heeft een ontspannen houding en zal spinnen van genot. Er zijn ook kattenrassen die het over het algemeen prima vinden om geknuffeld te worden, zoals bijvoorbeeld de Munchkin, Chartreux en de Scottish Fold. Ook American Curls vinden het over het algemeen prima om geknuffeld te worden.

Kittens knuffelen

Een moederpoes likt haar jongen schoon. Zo ontstaat er een band tussen de moederpoes en haar kittens. Ook wanneer de kittens eigenlijk groot genoeg zijn om zichzelf te wassen, blijft de moederpoes haar jongen schoonlikken uit genegenheid en sociale interactie. Een strelende mensenhand herinnert de kittens aan dit zorgende gebaar. Het geeft hen een algemeen gevoel van tevredenheid en welzijn.

Genegenheid tonen

Je kat aaien is een teken van genegenheid en vertrouwen en zorgt voor een band. Wanneer je met je kat knuffelt kan hij tijdens het spinnen met zijn voorste pootjes je schoot kneden. Ook dit gedrag stamt voort uit zijn kittentijd. Toen moest het kitten met zijn voorste pootjes melk uit de moederborst kneden. Soms gaat dit ook gepaard met zuigen en sabbelen aan een dekentje of kledingstuk. Het staat voor tevredenheid en geborgenheid.

Hoe knuffelen met je kat?

Elke kat is anders wat knuffelen betreft. Sommige katten willen heel zachtjes en voorzichtig gestreeld worden, bij andere katten mag de knuffelpartij er wat ruwer aan toe gaan. Over het algemeen vinden katten het fijn om aan hun hals en kin gekrabbeld te worden. Zeker wanneer ze een halsbandje dragen, want dat maakt het een moeilijk plekje om zelf te bereiken. Ook de aanzet van de staart is meestal een lekker plekje om gekrabbeld te worden.

Proberen met kat te knuffelen

Probeer uit te zoeken hoe jouw kat graag gestreeld wilt worden, want elke kat is anders. Maar weinig katten houden er van om op hun buik gestreeld te worden. De buik is een kwetsbaar deel dat beschermt dient te worden. Alleen bij opperste vertrouwen laat een kat toe om hier aangeraakt te worden. Wanneer je de buik streelt, blijf de kat dan rustig aaien. Hij kan zich plots bedreigd voelen en alsnog agressief worden.

Ook de staart is een gevoelige zone, niet elke kat verdraagt het om hier aangeraakt te worden, zeker niet door een vreemde. Aai een kat ook nooit tegen de haargroeirichting in, daar hebben ze een hekel aan.

kittens knuffelen

Een onbekende kat strelen

Wanneer je een onbekende kat benadert om te strelen, doe dit dan voorzichtig zodat de kat zich niet bedreigt voelt. Maak je klein en praat de kat geruststellend toe. Kijk de kat niet direct in de ogen. Steek je arm uit en laat de kat eerst aan je vingers ruiken ter geruststelling. Zo leert hij je kennen. Dan kun je proberen om over zijn kop en rug te strelen.

De valse kat

De stemming van een kat kan tijdens het knuffelen soms omslaan. Het ene moment ligt hij ontspannen te spinnen, het volgende moment haalt hij uit met zijn klauwen, bijt in je hand en vlucht weg. Dit wil zeggen dat de kat zich plots bedreigd voelde. Wanneer de behoefte om gestreeld te worden bevredigd is, komt de kat terug in de realiteit terecht en ziet de hand plots als zijn vijand. Soms bijt en krabt hij tegelijk, zoals hij zou doen met een prooi. Dit is instinctief gedrag. De kat kan na afloop even verbaasd zijn over zijn eigen gedrag als het verbouwereerde baasje zelf.

Knuffelen met soortgenootjes

Katten knuffelen ook met elkaar. Katten met een vriendschappelijke band begroeten elkaar door hun kopjes tegen elkaar te wrijven. Het is een teken van genegenheid. Bovendien zitten er geurklieren op de kop, die de soortgenoot markeert bij het wrijven. Ook wanneer je kat jou een kopje geeft of tegen je benen aanwrijft, is hij je eigenlijk aan het markeren als zijnde zijn eigendom. Sommige katten die bij elkaar opgroeien wassen elkaar ook uit teken van genegenheid.

Mentaal fijn/ goed voor de gezondheid!

Een kat strelen heeft ook een positieve invloed op de gezondheid van de mens. Het doet gevoelens van stress verminderen en de bloeddruk dalen. Het effect is al merkbaar na zes minuten. Niet alleen lichamelijk maar ook psychisch zijn er positieve gevolgen aan verbonden. Zo zou de omgang met een hond of poes de kans op depressies drastisch doen dalen. Omwille van de gunstige effecten op het algemene welzijn van de mens, lopen er projecten in diverse ziekenhuizen en rusthuizen om mens en dier dichter bij elkaar te brengen.

Geef je kat vandaag dus maar extra veel knuffels!

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >