Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Nachtelijk actieve katten

Katten mogen misschien bekend staan als dieren die een groot deel van hun leven slapend doorbrengen; als ze wakker zijn, kunnen ze érg actief zijn! Katten zijn vaak het actiefst gedurende de nacht. De kat wil dan spelen, eten, of gewoon gezelschap hebben. Vooral jonge katten kunnen hun eigenaren zoveel slaaponthouding bezorgen, dat de betreffende eigenaren er stapelgek van worden!

De voorouder van uw kat: de Afrikaanse wilde kat, leeft voornamelijk ’s nachts. Door het domesticeren van katten is hun activiteitenpatroon veranderd in een patroon waarin hij overdag vaker actief is dan zijn voorouders, maar katten zijn vaak nog steeds minimaal twee keer per nacht wakker. Het goede nieuws is dat u het uw kat kunt aanleren om u ’s nachts rustig te laten slapen.

Belangrijk:
Als u een kat heeft die u normaal gesproken ’s nachts met rust laat, maar ineens ’s nachts rusteloos en klagelijk miauwend door het huis gaat scharrelen, kan er sprake zijn van een onderliggend medisch probleem. Als uw kat ook opeens aanmerkelijk meer gaat eten, kan het zijn dat hij lijdt aan een overactieve schildklier, een aandoening die met medicijnen goed onder controle te houden is. In een dergelijk geval kunt u het beste het zekere voor het onzekere nemen, en met uw kat langs de dierenarts gaan.

Wat kunt u doen:
Plan gedurende de avond een aantal keren in dat u even met uw kat speelt. Samen spelen werkt het best, hierbij kunt u speeltjes gebruiken die de bewegingen van muizen en vogels imiteren. Spelletjes met pingpong balletjes, zachte balletjes en namaakmuizen zijn geweldig voor katten die van vangen houden.

Probeer te spelen tot de kat moe is.

Geef uw kat vlak voordat u gaat slapen een hoofdmaaltijd. Katten hebben de neiging om na het eten van een grote maaltijd te gaan slapen. Als uw kat steeds ’s nachts wakker wordt voor eten, is het misschien een goed idee om een systeem met een tijdklok aan te schaffen waardoor uw kat op vooraf gezette tijden, gedurende de nacht, vers voedsel heeft. Pas in dit geval wel de porties aan, zodat uw kat niet te zwaar wordt.

Zorg voor een gevarieerd aanbod aan speeltjes en activiteiten om uw kat gedurende de dag bezig te houden. Mocht het zo zijn dat uw kat niet buiten komt, omdat dit bijvoorbeeld te gevaarlijk is, overweeg dan eens (indien mogelijk) een speciale buiten-ren of een afscheidingssysteem om uw tuin waardoor uw kat toch veilig buiten kan zijn.

Indien uw kat goed overweg kan met andere katten is het misschien de overweging waard om er een tweede kat bij te nemen. Als de katten goed bij elkaar passen, zullen ze met elkaar spelen en eerder geneigd zijn u ’s nachts alleen te laten. Hierbij moet wel aangemerkt worden dat het ook zou kunnen gebeuren dat uw katten besluiten om juist ’s nachts met elkáár te gaan spelen!

Als uw kat probeert om u ‘s nachts wakker te maken en/of met u te gaan spelen, is het wellicht noodzakelijk om uw kat uit uw slaapkamer te bannen. Er zijn gevallen bekend van speelse katten die onbedoeld s‘nachts hun eigenaar verwond hebben. Bijvoorbeeld als de kat uw ogen ziet bewegen onder uw oogleden en uithaalt naar uw gezicht om te spelen… Indien uw kat ’s nachts luid miauwend aan uw deur staat te krabben, kunt u proberen hem te ontmoedigen door iets tegen de deur te zetten waar uw kat een hekel aan heeft, zoals een stuk vinyl tapijt dat u ondersteboven ophangt, met de bobbelige zijde naar buiten, dubbelzijdig plakband of folie. Als alternatief kunt u ook een “booby trap” buiten uw deur maken. Bijvoorbeeld door uw haarföhn of stofzuiger bij de deur te plaatsen, die u verbindt aan een door u (in de slaapkamer) te bedienen aan- en uit-knop. Op het moment dat uw kat u wakker maakt, kunt u de schakelaar om zetten. De kat zal hier zo door schrikken dat hij waarschijnlijk niet snel meer bij uw deur zal durven komen!

Wat u beter niet kunt doen:
Sta niet op uit bed om de kat aandacht te geven, tenzij u natuurlijk vermoedt dat er iets aan de hand is.

Als u opstaat en uw kat eten gaat geven, of alleen maar eventjes met uw kat gaat spelen of de kat gaat aaien, moedigt u de kat aan om de volgende nacht meer volhoudend te zijn in zijn vraag om aandacht. Zelfs mopperen op de kat kan negatief uitpakken, omdat voor sommige katten geldt dat negatieve aandacht nog altijd beter is dan helemaal geen aandacht.

Voor de leesbaarheid is dit artikel in de “hij” vorm geschreven. Vanzelfsprekend kan “hij” of “hem” overal vervangen worden door “zij” of “haar”.