Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Noorse boskat

Geschiedenis Noorse boskat
De Noorse boskat is een oud ras, het is meer dan 500 jaar geleden ontstaan. Sommige geloven dat het ras zelfs ouder is dan 1.000 of 2.000 jaar. Het is mogelijk dat de voorouder van de boskat een Turkse langhaar (angora) is, sommige Turkse keizers hadden Scandinavische wachters (de vaeringer). Er wordt gedacht dat de Maine Coon, de Siberische boskat, de Turkse langhaar en de Noorse boskat verwant zijn, omdat ze ergens een overeenkomende voorouder hebben. Maar dat is slechts een gedachte. Het kan heel goed mogelijk zijn dat de rassen in een gelijktijdige evolutie, in verschillende omgevingen zijn ontstaan.
Noorse boskatten zijn ook wel bekend als Noren, Boskat, Wegie (U.K.), Troll cat (U.K.), Huldrekatt (Noorwegen), Norsk Skaukatt (Noorwegen), Norkskogkat of Skogkat (Scandinavië).

Noorse BoskatDeze katten worden in de Noorse mythologie ook wel sprookjeskat (fairy-cat) genoemd. In één van de mythen, De dood van Balder, rijdt Freya (de godin van de liefde en vruchtbaarheid) in een koets getrokken door Skaukatten naar Balders begravenis. Er wordt ook wel gezegd dat de Noren huisdieren van de Vikingen waren, die zij van hun reizen uit vele landen hadden meegenomen. Hulder was een bosnimf, een bovennatuurlijk persoon die meestal onzichtbaar was maar in de buurt van mensen leefde. Soms waren die ook te zien als kat. Deze kat werd Huldrekatt of Troll cat genoemd. Men geloofde dat ze magische krachten hadden. Een lange tijd geloofde men dat de Noor een mix was tussen de lynx en een kat. De waarheid, helaas, is dat de Noor een boerderij kat is geworden, al heel vroeg in de geschiedenis. Net wat een boerderij nodig had, een stevige, sterke kat die een fantastische muizenjager was. De Noor zoals we die nu kennen, is ontstaan door een natuurlijke selectie, alleen de sterkste kat met de dikste, watervaste vacht, de langste poten, etc. kon overleven in Noorwegen's harde en koude klimaat. Er zijn nog steeds wilde Noren, hun kleur verschilt van hun leefomgeving. Langs de kust met hun vale en donkere rotsen leven voornamelijk zwarte en blauwe Noren.

De gestreepte Noren leven voornamelijk in het midden en oosten van Noorwegen, hier hebben zij een perfecte schutkleur. Er zijn daar ook roestrode bergen, waarschijnlijk komen hier de rode en schildpad kleuren vandaan. De witte Noren komen waarschijnlijk uit het hoge noorden van Noorwegen. Het is natuurlijk niet zo dat alleen die kleuren op één vaste plek voorkomen, kijk maar naar de Turkse Angora en de Turkse Van, het is toch niet echt een besneeuwde omgeving daar. De eerste keer dat een boskat te zien was op een show, was in 1938, maar het ras werd pas in 1976 internationaal erkend als een op zich zelf staand ras. Pan's Truls werd het “model” voor de Noorse boskat, hij word ook wel de stamvader van de noren genoemd. Zijn uiterlijk werd de standaard van punten die nog steeds geldig is. Sinds die tijd is het aantal Noorse boskatten gegroeid, zowel in zijn vaderland als het buitenland.

Noorse BoskatUiterlijk Noorse boskat
De Noorse Boskat is een grote, zware en gespierde kat met een lang lichaam. De katers kunnen tussen de 5 en 10 kilo wegen, er zijn katers die zelfs nog meer wegen. De poezen zijn iets kleiner en wegen tussen de 3,5 en 6 kilo. Ze staan hoog op hun poten en de poten zijn stevig. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De voeten zijn rond en groot in juiste verhouding met de poten. De kop is een driehoek van voren gezien, alle zijden zijn even lang. Het profiel gezien van de zijkant is hoog en het voorhoofd licht rond. De neus is lang en recht zonder stop. De kin moet stevig zijn. De oren zijn groot en open, breed aan de basis. De oren hebben lynxachtige pluimpjes en lange haren uit(voor) de oren. De buitenste lijnen van de oren volgen de lijnen van de kop naar de kin. De ogen zijn groot en ovaal, goed open en licht schuin geplaatst. Ze hebben een alerte wakkere blik. Alle kleuren ogen is toegestaan, los van de vacht kleur. De staart is lang en borstelig. Als je de staart over de rug legt, moet die tenminste tot de schouderbladen komen, maar het liefst tot in de nek. Zelfs in de zomer blijft de staart borstellig en lang behaard. In de zomer kun je aan de staart zien dat je met een halflang harige kat te maken hebt. De vacht is half-langharig. Ze hebben een wollige ondervacht die bedekt word door een gladde watervaste dekvacht. De dekharen zijn lang, licht vettig en glanzend. Deze haren bedekken de rug en de zijkanten. Een kat in volle vacht heeft een breede kraag, een volle buikbeharing en “knickerbockers”. De vacht mag alle kleuren hebben behalve de pointed (Siamese tekening), x-kleuren zijn nog niet erkend, deze zijn chocolate, lilac, cinnamon en fawn. Elke hoeveelheid wit is toegestaan. Wel is sind kort de kleur golden erkent.

Vooreen dacht men dat dit om cinnamon of choclate ging. Maar aan de kleur van de voetzolen kon men zien dat het golden was.

Noorse BoskatKarakter Noorse boskat
De Noorse Boskat heeft een geweldig karakter, ze zijn moedig en kennen geen angst. Boskatten staan bekend om hun manier van uit een boom klimmen, met hun kop omlaag. Ze zijn niet nerveus en rusteloos en zullen snel een nieuwe situatie accepteren. Ze kunnen heel goed in huis leven, maar ze hebben wel het een en ander nodig om te kunnen klimmen en krabben. Noorse boskatten kunnen goed omgaan met andere katten rassen, honden en kinderen. De Noorse Boskat hecht zich meestal aan één persoon in het bijzonder, die hij zal volgen door dik en dun. Ze houden heel erg van aandacht van mensen, soortgenoten en honden maar kunnen ook heel goed alleen leven. De boskat houd van spelenderwijs iets te leren. Ze leren snel om aan een tuigje te lopen, een prooi of speeltje te brengen, te springen op comando en tegen je te praten. Als de kat genoeg te spelen heeft, en zijn spieren kan gebruiken heb je een gelukkige, mooie, interresante en liefhebbende vriend.

Kleuren Noorse boskat
Noorse BoskatDe Noorse Boskat is verdeeld in 9 (sommige zeggen 10) groepen.
Groep 1 : Zwart en blauw.
Groep 2 : Zwart met wit en blauw mwt wit.
Groep 3 : Zwart gestreept en blauw gestreept.
Groep 4 : Zwart gestreept met wit en blauw gestreept met wit.
Groep 5 : Rood (gestreept), creme en schildpad.
Groep 6 : Rood (gestreept) met wit, creme met wit en schildpad met wit.
Groep 7 : Zilver of smoke.
Groep 8 : Zilver met wit of smoke met wit.
Groep 9 : Wit.
Groep 10: X-kleuren.