Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Overgewicht bij katten


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

Geen tussendoortjes meer voor Poes

Ruim de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht enn onze huisdieren lijken lekker met ons mee te snoepen.
Een groot deel van de Nederlandse katten is te dik.

brits korthaar katOvergewicht is een veel voorkomende kwaal bij katten. We geven onze oogappels vaak teveel eten, teveel tussendoortjes en te weinig beweging. Vooral katten die grotendeels binnen worden gehouden hebben hier last van. Doordat ze minder bewegen, verbranden ze niet zoveel. Hierdoor hebben ze minder voeding nodig dan een kat die de hele dag op pad is.
Het gevaar van te dikke katten is dat ze alleen maar slomer worden, totdat ze hele dagen liggen te slapen. Doordat ze weinig bewegen hoopt het vet zich op, en wordt de kat steeds dikker en trager. Uiteindelijk zul je niet veel meer hebben aan je slapende
huisdier. En dan hebben we het nog niet eens over de medische gevolgen van het overgewicht.

Risico’s
Te zware dieren leven meestal korter, en zijn minder gezond dan dieren met een optimaal gewicht. Het overschot aan lichaamsvet belast de botten en gewrichten van de kat, en kan aanwezige aandoeningen als gewrichtsproblemen verergeren of het ontstaan van gezondheidsproblemen vergroten. Een te zware kat loopt meer kans op huid-, hart- en stofwisselingsziekten dan een gezonde, fitte kat.

Dieren met overgewicht voelen zich vaak niet prettig. Ze kunnen slecht tegen de warmte en kunnen niet goed bewegen en spelen. Ook hebben ze vaak een vieze vacht omdat ze zich niet goed kunnen wassen. Ze kunnen niet overal bij.
Behalve door te wegen kun je het gewicht van je kat controleren door zijn ribben te voelen. Wanneer je met een vlakke hand over de borstkas strijkt en daarbij de ribben niet of nauwelijks kunt voelen, dan is je kat te zwaar.
Elk pondje gaat door het mondje geldt ook voor dieren. Zwaarlijvigheid ontstaat namelijk wanneer het lichaam meer binnenkrijgt dan het verbruikt. Dat komt vaak omdat mensen voor de katten ‘s morgens brokken in de bak doen en dat de hele dag laten staan. Het beestje kan dus de hele dag door snacken, en krijgt daarnaast nog allerlei tussendoortjes. Een stukje kaas is voor een klein dier echt een caloriebom.
Het is beter om een of twee keer per dag te voeren en tussendoortjes zoveel mogelijk te beperken.

main coonUithongeren is niet de oplossing
Wanneer de kat te dik wordt, moet de voeding aangepast en de lichaamsbeweging vergroot worden. Je kunt al veel bereiken door de hoeveelheid voedsel die je kat krijgt te verminderen. Maar zet hem niet op een noodrantsoen! Een gebrek aan calorieën kan resulteren in een gebrek aan bepaalde onmisbare voedingsstoffen.

Een zogenaamde light voeding heeft een beperkt vetgehalte maar is rijk aan vezels en eiwitten. Eiwitten en vezels geven de kat een verzadigd gevoel en beperken de afbraak van het spierweefsel.
Maar je kunt natuurlijk ook even langs de dierenarts gaan voor een uitgebalanceerd dieet. Het effect van een dieet kan flink zijn. Het dier wordt levendiger en ziet er beter uit.
Baasjes hoeven niet bang te zijn dat hun dier van al dat diëten een anorexiastoornis krijgt. Een dier zal zichzelf nooit tekort doen. Een dieet voor dieren is vooral een test van het doorzettingsvermogen van de eigenaar. Alleen jij kunt er voor zorgen dat
je kat gewicht verliest, want jij bepaalt wat, hoeveel en hoe vaak je huisdier te eten krijgt.

Meer beweging
Lichaamsbeweging vergroten is, net al bij mensen met overgewicht, een goede manier om overtollig vet te verbranden. Je kunt bijvoorbeeld je kat voeren door de brokjes een voor een weg te gooien zodat hij of zij moet bewegen om te kunnen eten. Maar je kunt natuurlijk ook andere spelletjes doen waarbij je kat zich moet inspannen. Als hij het uit zichzelf niet doet, moet je hem misschien een beetje helpen. Bevestig bijvoorbeeld een pluizig voorwerp aan een koordje en trek de aandacht van je kat. Hij weet natuurlijk dat het geen muis is, maar misschien wil hij wel doen alsof hij een wilde jager is die zijn buit besluipt. Met dit spelletje kun je je kat op een leuke manier een hele poos bezighouden.
Ook vinden sommige katten het leuk wanneer hun kattekruidspeeltje of een lekkernij in een kartonnen koker zit, zoals een lege keukenrol. Zij spelen er dan net zo lang mee tot zij de buit eruit hebben gehaald.
Of laat de kat zichzelf vermaken met een muisje, een pingpongballetje of een bolletje wol. Zolang hij maar beweegt.
Het gemiddelde gewicht van een kat ligt tussen de 3,5 die een kilo te zwaar is heeft dus al een overmaat aan gewicht van ruim twintig procent. En dat is echt veel te veel.


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.