Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Pers

Geschiedenis Pers
In vrijwel elk kattenboek leest men dat de geschiedenis van de gedomesticeerde kat, voor zover bekend, dateert uit de tijd van de oude egyptenaren. Maar hoe ver terug men ook speurt, nergens vindt men gegevens over langharige katten die dateren van vóór de zestiende eeuw. Althans in Europa. De eerste langharige katten in Engeland en ook daarbuiten werden Angora’s genoemd, ofschoon er geen enkele aanwijzing is dat ze hun oorsprong in Angora (Turkije) vonden Ook dacht men wel, zonder enig bewijs, dat ze uit Perzië kwamen, Vandaar de naam Perzen.

Uiterlijk Pers
Een perfekte Pers moet een rond hoofd hebben, met goed wat ruimte tussen de kleine oortjes, een korte brede neus en volle wangen, Een stevige kin, bepluimde oortjes en grote ronde ogen. De Pers moet een stevig, gedrongen lichaam hebben; laag op korte benen en met een goede beenderstructuur. Een stevig skelet dus. De staart behoort kort te zijn, en vol behaard, verder een mooie lange vacht. Het is vrijwel onmogelijk een kat te fokken die in alle opzichten voldoet aan alle eisen van de standaard. Het spreekt vanzelf dat de fokkers daarop uit zijn, en het is verbazingwekkend hoe ze er welhaast in slagen door selectie, verzorging, etc. de perfectie te verkrijgen. Deze katten worden gekruist met een Exotic Shorthair om de Selkirk Rex te krijgen.

Algemene standaard van de Perzen
Lichaam: gedrongen, laag op de stevige poten. Vacht: langharig, zijdeachtig ,een mooie volle kraag
Staart: kort, dik en vol

Kop: rond en breed, flinke ruimte tussen de oren, volle wangen, breed vooraanzicht. Korte neus met een duidelijke stop en ronde ogen.
De honderd punten die bij de keuring kunnen worden toegekend worden verdeeld over de kleur, de vacht, de lichaamsbouw en de ogen .

Karakter Pers
De pers met zijn lange, wuivende zijden vacht en zijn trotse expressie ziet hij eruit alsof hij zijn leven lang met niets minder genoegen zou nemen dan met een fluwelen of zijden kussen, terwijl hij zijn prakje het liefst op een zilveren schaal geserveerd zou willen krijgen.

Maar ondanks zijn deftige decoratieve uiterlijk zit hij toch vol ondeugende streken en doet hij niet onder voor een kortharige bastaard. Hij zal kamer in, kamer uit rennen als een kleine tornado, om dan plotseling op uw schoot te springen en in een paar seconden in diepe slaap te verzinken. En heb het hart niet om u te bewegen ! Dat doet u dan ook niet.

Creme/BlauwPerzen zijn ware individualisten. Ze kunnen zich erg hechten aan hun eigenaar. Ze kunnen kletskousen zijn, de een meer dan de ander, met een grote varieteit van miauwtjes. Die leert u langzaamaan wel onderscheiden. Natuurlijk spinnen ze ook, en heel gehoorlijk. Perzen zijn gewoonlijk goede moeders, die veel geduld opbrengen voor hun jongen. Ze zijn er erg druk mee in de weer, spelen met ze en verzorgen ze uitstekend.

Evenals bij de mens is er groot verschil in de mate van intelligentie. Sommige weten algauw dat een tikje tegen het raam betekent: ik wil naar binnen, weer andere rammelen aan de deur en nog weer andere zitten suf op hun krent te wachten tot de deur open gaat. Die leren het nooit. Er zijn er die buitengewoon vriendelijk zijn voor vreemden, terwijl hun zusje of broertje zich angstvallig schuilhoudt als er bezoek is, zij zullen met stijve pootjes het ongewone benaderen en besnuffelen en als er geen gevaar te duchten blijkt, nemen ze er verder geen notitie meer van. Ze hebben een hekel aan schelden en een grote mond. Ze zijn erg gesteld op spelletjes en als je met ze speelt weten ze van geen ophouden.