Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Selkirk Rex

Geschiedenis Selkirk Rex

Het ras Selkirk Rex is ontstaan in 1987 uit een Asielpoes in Sheridan (Montana). Eén van haar kittens had namelijk een gekrulde vacht. Jeri Newman, een lokale perzen fokker, werd door het Asiel om haar mening gevraagd over dit apart uitziende poesje.

Jeri, die in kattengenetica geïnteresseerd is, adopteert het kitten en kruist dit poesje (Miss DePesto of NoFace) met een Pers uit haar cattery.

Op 4 juli 1988 werd Miss DePesto of NoFace de trotse moeder van 6 kittens. 3 kittens hadden krullen, de andere 3 hadden glad haar. Deze 50 % kitten met krulhaar was precies wat je van een dominant gen zou kunnen verwachten. Door dit gegeven werd Jeri nog meer geïnteresseerd in dit gen en begon haar fokprogramma en gaf het ras haar naam. Net zoals bij de Devon Rex en Cornish Rex is de Selkirk Rex vernoemd naar de een plaats waar dit ras zijn oorsprong had.

Het dominante Rex-gen van de Selkirk zorgt ervoor dat de haren in losse afzonderlijke krullen gerangschikt zijn. Rondom de nek, op de staart en op de buik zijn de krullen het duidelijkst. In de vacht van de Selkirk zijn alle haarsoorten aanwezig. Het is nog een relatief jong ras dat nog in ontwikkeling is. De grondlegger van de Selkirk wilde geen oosters uiterlijk aan het Ras geven. Als outcross partners is daarom gekozen voor de Perzisch Langhaar, Exotic, Brits korthaar en Brits type langhaar. Tot 2010 mogen de Selkirks nog gekruist worden met de Pers en de Exotic Shorthair. Tot 2015 mag de Brit nog ingezet worden hierna word verwacht dat het ras op zich kan voortbestaan. Op het moment is het nog een redelijk zeldzaam ras hier in Nederland. De meeste Selkirks die nu in Nederland wonen komen uit Oostenrijk, Duitsland, Amerika en Hongkong. Maar ze hebben natuurlijk allemaal vele generaties terug Miss DePesto of NoFace als gemeenschappelijke voorouder.

Karakter Selkirk Rex

De Selkirk Rex heeft een vriendelijk en zachtaardig karakter. Naar mensen en kinderen toe zijn ze ontzettend aanhankelijk en ze vinden het erg leuk om samen te spelen. Ze vinden het leuk om in belangstelling te staan, naar vreemde toe zijn ze eerder onderzoekend dan afstandelijk. Met andere huisdieren en honden hebben ze over het algemeen geen probleem mits ze natuurlijk op de juiste wijze in contact komen. Het is een actief ras die zeker over voldoende speeltjes en krab & klimpalen moet beschikken zodat ze hun energie kwijt kunnen. De Selkirk Rex zijn zeker geen slopers en ze kunnen zich goed binnenshuis vermaken. Kortom een ontzettend leuk ras, die zijn zoals ze er uit zien.. Echte knuffel beertjes.

Type beschrijving

Kop
Ronde brede kop met volle wangen, stevige kaken, een kort, vierkant snuitje. Van opzij gezien een afgerond voorhoofd, een duidelijke glooiing bij de neusbrug en een stevige kin met een goed sluitend gebit.

Oren
Middelgroot, wijd uit elkaar geplaatst met vrij puntige toppen.

Ogen
Grote, ronde ogen, wijd uit elkaar geplaatst

Lichaam
Korte stevige nek. Lichaam is semi-cobby, hoekig met een brede borst. Rechte rug met een licht opgaande ruglijn. Door de stevige beenderstructuur is de kat zwaar.

Poten
Middellange poten met stevige beenderstructuur. Grote ronde voeten.

Staart
Matig lang, dik aan de basis, iets taps uitlopend in een afgeronde punt.

Vachtstructuur
De Selkirk Rex heeft een volle, plucheachtige, dichtingeplante zachte vacht. De dekharen kunnen wat stugger zijn. Kittens worden met een gekrulde vacht geboren, maar met 6 mnd verdwijnen de krullen uit de vacht en ze gaan vanaf 8-10 mnd opnieuw een gekrulde vacht ontwikkelen; dit is toegestaan tot een leeftijd van 2 jaar. Kittens worden daarom op type gekeurd.

Vachtlengte
Korthaar: Het haar niet langer dan 2½ tot 5 cm,
Langhaar: Lang en golvend
Alle patronen, vachtkleuren en aftekeningen zijn toegestaan, ook witte vlekken.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >