Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Vachtkleuren


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.

Hieronder zie je alle vachtkleuren op een rij. De vacht van een kat is vaak het eerste waarover gesproken wordt het naast kleur is er natuurlijk verschil in haarlengte en gevoel van zachtheid van de kattenvacht.

Het meest zien we zwarte en grijze katten (het vuilnisbakken ras, maar is eigenlijk cypers) maar er zijn nog veel en veel meer mooie vachtkleuren van de poes.

Kies hieronder de leukste katten gift:

 1. Bol katten aanbiedingen >
 2. Katten boeken >

vachtkleuren katten

Welke hoofdkleuren van een kattenvacht zijn er?

Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste vachtkleuren van katten.

 • Grijs met verschillende tinten
 • Wit
 • Zwart
 • Rood-achtig/ oranje
 • Blauw / grijs
 • Crème
 • Bruin
 • Cinnamon
 • Fawn (beige/zandkleur)

Soorten vachtpatronen

Hieronder vindt u een overzicht van de vele verschillende vachtpatronen.

 • Cypers / Tabby (meest voorkomend)
 • Effen / Solid / Self
 • Tweekleurig/ Bi-colour
 • Schildpad
 • Tri-colour / Calico (‘lapjeskat')
 • Colourpoint

Toelichting vachtpatronen

De Cyperse/ Tabby kat komt het meeste voor en heeft veel grijstinten. De effen kleur is natuurlijk 1 enkele kleur en tweekleurig wil zeggen dat de kat 2 kleuren heeft. De schildpadvacht/ tortie vacht bestaat uit rode en zwarte haren, al kunnen deze kleuren verdunnen, en meestal is dit naar blauw en crème. Persoonlijk vinden wij dit een minder mooie kattenvacht.

een enkele kleur vacht van poes

Alle kattenkleuren op een rij in Alfabetische volgorde

Non-agouti = Solid = Self;
Deze term wordt gebruikt als elk haar van de kat effen gekleurd is (van de basis tot aan de punt). Is de kat echter volledig egaal gekleurd, zoals bijv.; effen zwart, -blauw, -lilac, -cinnamon, -chocolate,… dan wordt dit ook wel “solid” genoemd (soms ook “self”).
Lilac (non-agouti)

(Non-agouti) Blauw;
De blauwe (grijze) haren van deze vachtkleur zijn allemaal mooi egaal,en vertonen geen kleuronderbrekingen, en/of andere kleuren. (de blauwe kleur komt echter in verschillende tinten voor,sommige blauwe katten zijn dan ook donkerder als andere). Britse kortharen hebben vaak deze kleur.

(Non-agouti) Lilac;
Lilac is een lichte “duifgrijze” kleur, met een roze-achtige gloed. (verdunning van Chocolate)
Lilac (non-agouti)

(Non-agouti) Chocolate;
Dit is diepe donkerbruine kleur. (deze kleur is een mutatie/verdunning van zwart)
'n chocolate burmees

(Non-agouti) Cinnamon
Deze warme bruine kleur is eigenlijk “kaneelkleur”.
Cinnamon

(Non-agouti) Fawn;
Deze kleur wordt ook wel beige of zandkleur genoemd, maar heet officieel Fawn. Het is een verdunning van cinnamon, en een “warmere” tint van crème. Soms ziet met duidelijk een roze-achtige gloed bij deze kleur.
fawn

(Non-agouti) Crème
Crème,is een lichtere variant (verdunning) van rood, de vacht moet een koude pastelkleur zijn. Soms vertonen crème-kleurige katten een licht tabby-patroon, maar van deze kleur wordt eigenlijk verwacht dat er (zo weinig mogelijk/) geen patroon aanwezig is.
(non-agouti) Crème

Colorpoint
Bij de colorpoint zijn de “points” (snoet,poten,staart,oren) donkerder gekleurd als de rest van het lichaam. Point-kittens worden steeds volledig wit geboren, de kleur wordt pas na een paar dagen/weken duidelijk zichtbaar, en groeit nog verder uit naarmate het kitten ouder wordt.

witte vacht

Seal-point
Bij de seal-colorpoint, zijn de points zéér donker,bijna zwart.
Het lichaam kan crème/beige zijn.
Sealpoint

Chocolate-point;
De chocolate point heeft donkerbruine points.De rest van het lichaam is crème/beige.

Blue-point;
De points zijn bij deze variant blauw (grijs) gekleurd. De rest van het lichaam is wit.
Blue-point

*Andere kleuren in deze variant zijn bijv.;
redpoint, creampoint, cinnamonpoint, lilacpoint.

Red-point;
Red-point

Cream-point;
Cream-point

Lilac-point;
Lilac-point

Tortie-point
Bij de tortie point zijn er 2 verschillende kleuren in de points aanwezig. Deze komen voor in verschillende kleuren,de rest van het lichaam moet echter veel lichter zijn.

Seal-tortie-point;
Seal-Tortie point

Black tortie-point;
black tortie

Tabby is de kleur die het meest voorkomt bij katten. Deze Tabby kleur noemt men ook wel Cypers. Onze kat had zo'n kleur en hier zie je hoe mooi deze is:

vachtkleur katten

Tabby-point = Lynx-point;
Bij de tabbypoint zijn (net als bij de colorpoint) de points meest opvallend… echter bij de tabbypoint zijn deze niet effen gekleurd,maar vertonen ze een tabby-patroon. Merkwaardig is de “M” op het voorhoofd,al is deze niet altijd even duidelijk. De tabbypoint wordt ook wel Lynx genoemd,dit hangt een beetje af van het ras.
De tabbypoint komt in verscheidene kleuren voor,zoals; blue-/ seal-/ red-/ lilac-/ tabbypoint.

Blue-tabbypoint;
De blue tabbypoint vertoont een blauw tabbypatroon op de points.
blue tabbypoint

Seal-tabbypoint
Bij deze point-variant is het tabbypatroon bijna zwart. Bij de chocolate-tabbypoint is het tabbypatroon bruin tot donkerbruin.

Red-tabbypoint
Red Tabby point

Tortie-tabby point
De tortie-tabby point vertoont op de points zowel 2 verschillende tortie-kleuren, als het tabby-patroon.
Tortie-tabby point

kleur vacht van een kat

Mitted;
De mitted is eigenlijk een colorpoint, met als typische kenmerk, dat de voorpootjes witte handschoentjes vertonen,en de achterpootjes witte laarsjes. Mitted betekend dan ook “gehandschoend”. De kin en borst zijn bij voorkeur wit. Sommige mitted-katten vertonen een bles (blaze) op de neusrug.

Seal-mitted with blaze
Deze mitted heeft zoals elke sealpoint zeer donkere points. De bles (blaze) op de neusrug is zeer duidelijk, en vanzelfsprekend heeft deze kat de typische witte handschoentjes en witte laarsjes.
Mitted

Blue mitted
De blue mitted heeft blauwe (grijze) points, en heeft zoals als elke mitted de witte handschoentjes en laarsjes.
blue mitted

Bi Color
De bi-color is bij sommige rassen (zoals Ragdoll,Birmaan,…) eigenlijk een colorpoint,maar bij deze variant wordt het donkergekleurde masker onderbroken door een witte omgekeerde “V” (beginnend van het voorhoofd tot onder de wangen). Deze “V” is bij voorkeur zo symmetrisch mogelijk. Deze variant bestaat in verschillende kleuren,zoals; seal-bicolor,blue-bicolor. Maar onder de term bi-color verstaat men ook bv 2-kleurige katten; zoals o.a. crème/wit, rood/wit, zwart/wit, enz… Dus veel HTK-katten zijn eigenlijk bi-colors 😉

Seal-bicolor
Seal-bicolor

Blue-bicolor
blue-bicolor

Black-bicolor
Black-bicolor

Crème-wit/Bicolor
creme-bicolor

Agouti = Ticked
Voor een vacht waarvan elk afzonderlijk haar meerdere donkere (dwarse) banden/strepen vertoont. Dit wordt ticking of agouti genoemd. De ticking is ook de basiskleur (achtergrondkleur) van alle tabby’s, de effen gekleurde (non-agouti) haren die in de ticking vacht voorkomen,zorgen dan voor het tabby-patroon. Maar soms vertoont de vacht géén effen haren,en is de kat volledig ticked (bv bij de abessijn). De onderkant van de pootjes is donker, en soms is er ook een donkere streep op de ruggegraat merkbaar,alsook de staartpunt is donker.

Silver-ticked
Zwart / Zilveren poes

Tabby
Tabby is eigenlijk een verzamelwoord voor verschillende vacht-patronen,op een ticked achtergrond. Er is een donkere “M” op het voorhoofd aanwezig, al is deze niet altijd duidelijk zichtbaar.
Tabby’s bestaan in vele verschillende kleuren & in 3 vachtpatronen. Het patroon is duidelijk,en veel donkerder als de rest van de vacht. nl;

Tabby Blotched
(=gemarmerd) de vacht vertoont brede strepen en vlekken van verschillende grootte en vorm, over de gehele ruglengte vertoont dit patroon brede strepen. Op beide zijkanten is een donkere kring zichtbaar (het z.g.n. bull’s eye).Beide kanten zijn bijvoorkeur zo symmetrisch mogelijk. De buik hoort gevlekt te zijn.

Tabby Spotted
(=gevlekt) de vacht is op de romp volledig gevlekt,en lijken vaak op onderbroken lijnen. Deze vlekken kunnen langwerpig of rond zijn. De poten,staart,en kop zijn echter gestreept. De ringen op de staart behoren zo gelijkmatig mogelijk te zijn.

Tabby Mackerel
(=gestreept) de vacht vertoont op de flanken donkere ononderbroken verticale strepen. De hals,poten,en staart vertoont horizontale bredere strepen.

Black/golden-tabby “blotched”
Het patroon moet zwart zijn , de rest van de vacht is golden-ticked. Voetkussentjes zijn zwart of seal (zeer donkerbruin),en de onderkant van de pootjes is zwart. De buik heeft bij voorkeur een warme tint; perzikkleur. Het lichaam vertoon het gemarmerd patroon,maar de buik moet gevlekt zijn
Black/golden-tabby

Black/silver-tabby “blotched”
Bij de silvertabby blotched, moet het patroon zwart zijn, de rest van de vacht is licht silver-ticked. Onderkant van de pootjes,en de voetkussentjes zijn zwart. De buik vertoont zwarte vlekjes.
Black/silver-tabby

Blue-tabby “blotched”
Bij de blue(-/silver)tabby is de vacht zilvergrijs-lichtblauw, en is het tabby-patroon blauw-zwart. Het patroon is bij voorkeur veel donkerder als de rest van de vacht. Er is een duidelijk verschil merkbaar met de black-silver tabby.
blue-tabby blotched

Red-tabby “blotched”
Het tabby-patroon heeft een warme dieprode kleur, waarbij de rest van de vacht licht rood is van kleur. Het marmer-patroon is duidelijk aanwezig. Weet je; de meeste effen rode katten zijn trouwens katers.
Red-tabby “blotched”

Brown-tabby “Blotched”
Bij de brown-tabby is het marmer-patroon zwart op een “bruine” achtergrond. Eventueel voorkomende witte kin/hals/pootjes zijn toegelaten, Men spreekt dan over een “tabby met wit”.
Brown-tabby “Blotched”

Silver-tabby spotted
De vacht is silver-ticked, en vertoont zwarte vlekken verdeeld over de romp. De poten,en kop vertonen echter strepen. De staart vertoont enkele banden (strepen). De onderkant van de pootjes is zwart.
Silver-tabby spotted

Zwart tabby mackerel
Buian Malenkovich Nezhny Woin, een zwart tabby mackerel kater met een heel klein beetje wit (zie tenen).

Harlekijn
Bij de harlekijn zijn er 2 vlekken op het hoofd aanwezig (soort harlekijnsmuts). Er zijn ook 2 à 3 vlekken willekeurig op het lichaam aanwezig, de staart is gekleurd. 3/4 van het lichaam is wit. Het harlekijn-patroon komt in verschillende kleuren voor.

Blue Harlekijn
Harlekijn

Chocolate/tortie-harlekijn
Chocolate/tortie-harlekijn

Van
Het Van-patroon valt niet te verwarren met het Harlekijn-patroon, daar deze toch verschillend zijn. Het Van-patroon heeft z’n naam te danken aan het “Turkse Van” ras. Bij dit patroon ziet men 2 gekleurde vlekken op de kop,deze zijn vaak symmetrisch (maar hoeft niet), en worden gescheiden door een witte bles. Er is een vlek aanwezig die begint op de achterkant, en doorloopt tot op het puntje van de staart. Op het lichaam en/of poten zijn 2 à 3 kleine vlekjes toegestaan, maar bij voorkeur zijn deze niet aanwezig. De buik en borst moeten effen wit zijn!
Van

Tortie
Het tortie-“patroon” bestaat steeds uit 2 kleuren, die heel onregelmatig over het lichaam zijn verdeeld (door elkaar gemengd eigenlijk), het mogen dus geen afgelijnde vlekken zijn! In de volksmond wordt deze kleur “schildpad” genoemd. Tortie-katten zijn vrijwel altijd poezen, tortie katers komen slechts zelden voor. Zowat 99% van de (weinig voorkomende) tortie katers zijn dan ook steriel/onvruchtbaar. Onder de tortie bestaan er meerdere variëteiten.

Classic tortie
black tortie

Tortie
Onder de naam tortie bestaan er ook nog andere variëteiten; nl. de verdunningen. Een veel voorkomende verdunning is de
*blue-tortie; blauw/crème gevlekt en/of gemengd.

Maar ook andere verdunningen komen steeds meer voor, zoals;
*chocolate-tortie; donker bruin/rood gevlekt en/of gemengd,
*cinnamon-tortie; warm kaneelbruin/rood gevlekt en/of gemengd,
*lilac-tortie; lilac/crème gevlekt en/of gemengd, etc…

Blue-tortie
bluetortie

Torbie = Tortie-tabby
Wanneer bij een tortie (schildpad) ook een tabby-patroon (gemarmerd,gevlekt,gestreept) merkbaar is, dan spreekt men over een tortie-tabby, oftewel een torbie (afgekort).

Black-torbie met wit
tortietabby

Calico
Wanneer een tortie (schildpad) ook wit heeft, dan wordt dit calico genoemd (of tri-color, oftewel “schildpad met wit”). Meestal zijn de kleuren dan duidelijker afgelijnd, en niet zozeer gemengd. In de volksmond wordt aan een kat in deze kleur de benaming “lapjes-kat” gegeven. In deze variant bestaan enkel poezen, want het is genetisch onmogelijk om een calico (lapjes-) kater te zijn.
Calico

Smoke
Smoke is geen specifieke kleur, maar wel over de kleurverdeling op elk individueel haartje. Bij een smoke-kat, is elk haartje voor 3/4 donker gekleurd, de basis is echter zilverwit, waardoor de “kleurschakering” het best te zien is als de kat beweegt. De kraag is soms zilver-achtig van kleur. Deze smoke variant komt bij verschillende kleuren voor, o.a. zwart; =black-smoke, rood; =red-smoke, blauw; =blue-smoke

Black-smoke
blacksmoke

Shaded
Ook shaded is een term… Bij deze “haarkleur-verdeling”, is elk individueel haartje ongeveer voor 1/3 donker gekleurd. De ondervacht heeft dan een duidelijke lichtere kleur. Ook bij de shaded bestaan er verschillende kleuren, golden-shaded en silver-shaded komt bv vaak voor bij o.a. de Brits Korthaar en bij de Pers.

Golden-shaded
golden-shaded

Silver-shaded
Silver-shaded

Tipped / Chinchilla / Shell
Tipped lijk een beetje op shaded… echter, bij een tipping vacht bestaat elk individueel haar uit 1/8 donkere kleur (de uiteinden dus eigenlijk). Andere benamingen voor Tipped zijn; Chinchilla en Shell, maar alledrie deze benamingen staan voor dezelfde vacht-eigenschap. Deze variant oogt meestal veel lichter als de shaded variant.

Wildkleur-tipped
wildkleur

Silver-tipped
Silver-tipped

Wit
Dit is infeite een gebrek aan pigmentering… wit is dus eigenlijk geen kleur,en wordt ook wel albino genoemd. De meest extreme vorm van albinisme is deze met rode ogen. Echter, deze vorm komt ook voor met blauwe ogen. Volledig effen witte katten kunnen doof zijn, en daarom laten fokkers van raskatten,hun witte katten/kittens testen op eventuele doofheid d.m.v. een “beartest”. Indien de kat 1 of meerdere gekleurde vlekjes heeft, of enkele gekleurde haren verspreid over de witte vacht, dan zal de kat niet doof zijn. Indien de witte kat een andere kleur van ogen heeft (bv oranje/koperkleur), dan zal de kat ook niet doof blijken.
wit

 Ghostmarking (spooktekening)

Bij effen gekleurde katten is het vaak opvallend dat zij tijdens hun kittenperiode een heel vaag tabby-patroon vertonen, dat noemt men ghostmarking. Dit erg vage patroon verdwijnt naarmate het kitten volwassen wordt, zodanig dat de kat mooi egaal (effen) van kleur is. Verdwijnt de ghostmarking niet, dan is de kat alvast niet geschikt als showkat (want dit is eigenlijk een “fout” in de vachtkleur)… Maar vanzelfsprekend geldt deze regel enkel voor raskatten. Gaat het om een HTK-kat, of een raskat waarmee men niet de intentie heeft te gaan showen, dan kan men het net zo goed een leuk extraatje vinden. 😉

Voor sommige rassen is het een standaard dat ze een bepaalde kleur vacht moeten hebben, zoals bijvoorbeeld bij de Singapura.

Kies hieronder de leukste katten gift:

 1. Bol katten aanbiedingen >
 2. Katten boeken >


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.