Medisch» Aandoeningen bij Katten» Spoelwormen bij katten

Spoelwormen bij katten 


Spoelwormen 
De meest voorkomende wormsoorten bij de hond en de kat zijn de spoelworm (Toxocara Canis of cati) 

De Spoelworm
De spoelworm bij de kat heet:  Toxocara cati.
De spoelworm wordt overgebracht via wormeitjes in de ontlasting van de huisdieren en wordt ook via de moeder rechtstreeks op pups of kittens overgedragen. Hierdoor zijn bijna alle jonge dieren in meer of mindere mate met spoelwormen besmet. 
Of een hond of kat spoelwormen bij zich heeft is niet altijd aan de buitenkant te zien. Soms zijn de volwassen wormen in de ontlasting (of in braaksel) te vinden. Deze worm ziet er uit als een stukje spaghetti van 5 a 10 cm met dunne uiteinden. 
Vaak is ontlastingonderzoek nodig om onder de microscoop de wormeieren op te sporen. 
Spoelwormen leven in de dunne darm van hond en kat. Ze kunnen tot wel 18 cm lang worden. Omdat de volwassen wormen vrijwel nooit in de ontlasting en slechts een enkele keer in het braaksel voorkomen is het voor u als eigenaar moeilijk te zien of uw dier besmet is met spoelwormen. Ook de eitjes (rond de 200.000 eitjes per worm, per dag!) zijn met het blote oog niet waarneembaar. Deze eitjes zijn zeer resistent tegen temperatuursschommelingen en tegen schoonmaakmiddelen en ze kunnen enkele jaren infectieus blijven.


Hoe verloopt de besmetting?
Uw huisdier kan zich besmetten door deze eitjes uit de omgeving op te nemen of door een besmet prooidier op te eten. Kittens kunnen zich via de moedermelk infecteren. 


Hebben de dieren er last van?
Bij volwassen dieren verloopt een besmetting vaak zonder symptomen. Bij pups en kittens valt bij een besmetting op dat de diertjes slecht groeien, mager zijn, maar wel een dikke buik hebben. Ze hebben soms last van diarree en gasvorming. Ook kan het tot maagdarmkrampen aanleiding geven.


Zoonose
Ook de mens kan zich met deze eitjes besmetten. Vooral kinderen lopen gevaar bij contact met besmette grond (Uit recentelijk onderzoek in Utrecht is gebleken dat 25% van de parken en 59% van de openbare zandbakken met deze wormeieren besmet zijn!). Na opname van de eitjes komen larfjes vrij die een trektocht door het lichaam maken. Ze veroorzaken overal waar ze in het lichaam vastlopen kleine ontstekingen. In een enkel geval kunnen deze larven in het oog terechtkomen en zo het gezichtsvermogen aantasten of zelfs blindheid veroorzaken. Ook is uit recent onderzoek gebleken dat allergische reacties bij kinderen met een aanleg voor astma door een spoelworminfectie versterkt kunnen worden.


Therapie spoelworm bij de kat
Gelukkig kan een spoelworminfectie bij de de kat vrij gemakkelijk bestreden worden. 


Wij adviseren hiervoor het volgende ontwormschema:
Poezen vóór de dracht en daarna gelijk met de kittens op 4 weken ontwormen.
Kittens op 4, 6 en 8 weken en daarna op 4 en 6 maanden ontwormen.
Volwassen katten minimaal 2, maar liefst 4x per jaar ontwormen.


Voor het ontwormen raden wij de volgende medicijnen aan: 
We hebben diverse ontwormingsmiddelen in onze dierenkliniek, bij een dierenarts kunt u nieuwere middelen verkrijgen dan bij een dierenwinkel. Dit zal zich uitten in een betere werkzaamheid of een makkelijkere of kortere toedieningsvorm. We geven u een ontwormingsadvies op maat voor uw kat. Voor een  kitten gebruiken we een andere ontworming dan voor een volwassen dier.
Neem gerust contact met ons op welk ontwormingsmiddel voor uw dier het beste is.
 
Bron: www.dierenkliniekwilhelminapark.nl