Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

TICA SHOWS

TICA is de afkorting voor The International Cat Association. Deze organisatie is gericht op het registreren van raskatten en niet-raskatten, het organiseren van kattenshows. Haar missie staat in het teken van het vergroten en waarborgen van het welzijn en de gezondheid van alle katten. TICA vierde recentelijk haar 25-jarig bestaan.

Een standaard TICA Ring, ditmaal op een show in Rangsdorf, Duitsland
Een van de meest in het oog springende verschil met andere kattenorganisaties is de manier waarop TICA haar shows organiseert. Hoewel wij wel eens als bezoekers naar een TICA show waren geweest, werd het verschil tussen een ‘onafhankelijke/traditionele’ show en een TICA show mij wel heel duidelijk toen een vriendin ons vroeg om haar te helpen. Zij organiseerde namelijk een show in Duitsland en had daardoor zelf weinig tijd om haar katten te laten keuren.

Eerlijk gezegd zagen mijn man en ik hier wat tegenop. Hoewel er aardig wat katten gekeurd moesten worden (ca. 6 kittens en 3 kastraten) waren we bang dat we ons toch wel zouden gaan vervelen en dus hadden we de nodige lees en puzzelboeken meegenomen om de twee showdagen door te komen. We hadden echter geen grotere vergissing kunnen maken, want we hebben ons de benen uit ons lijf moeten rennen om het allemaal bij te houden!
Laura Cunningham (een Allbreed TICA keurmeester uit de VS) die een Sphinx keurt
Bij TICA show zijn er namelijk vaak 4 tot 6 verschillende ‘ringen’ en iedere ring is eigenlijk een complete kattenshow. In één ring worden namelijk alle katten gekeurd door één TICA keurmeester en uit al deze katten wordt de beste kat, kitten en kastraat gekozen.

Een TICA ring ziet er meestal als volgt uit:
In een U- of L-vorm zijn tussen de 12 en de 15 kooien opgesteld. Voor de kooien staat een tafel waar de keurmeester de katten één voor één beoordeelt. Naast de keurmeester zijn er twee andere personen werkzaam: de clerk en de steward. De clerk is de rechterhand van de keurmeester; hij of zij roept de katten op die gekeurd moeten worden, noteert de resultaten van de keuring in een catalogus en controleert tevens of de keurmeester geen (showtechnische) fouten maakt. De steward is verantwoordelijk voor het schoonmaken van de kooien. Omdat het keuren openbaar is staan er vaak voor de keuringstafel stoelen waar de eigenaar en bezoekers de keurmeester in actie kunnen zien.
Hoe gaat zo’n TICA show in zijn werk?
Op een show krijgt iedere kat een nummer. Dit nummer is samen met de leeftijd, het ras, de kleur en het geslacht het enige wat de keurmeester te zien krijgt; het keuren is dus anoniem. Katten worden bij voorkeur per ras beoordeelt. Op het moment dat jouw ras aan de beurt is om gekeurd te worden wordt je nummer omgeroepen. Het is dan de bedoeling dat je je kat naar de betreffende ring brengen en te plaatsen in de kooi waarop jouw nummer staat.
Vervolgens kun je plaatsnemen op één van de stoelen die voor de u-vormige ring staan zodat je op je gemak naar de keuring kan kijken. Vaak ontmoet je hier je collega-fokkers die ook hun kat gebracht hebben voor de keuring. Daarnaast kan iedereen die geïnteresseerd is komen kijken, dus ook bezoekers of fokkers van andere rassen.

De keurmeester staat in het midden van de ring. Zij of hij haalt de katten één voor één uit de kooi en beoordeelt in hoeverre de kat voldoet aan de TICA standaard. Zij of hij doet dit op de tafel die in het midden van de ring staat. .
Francesca Gagern (een Specialty TICA keurmeester uit Oostenrijk) die een Ragdoll kitten keurt.
Er wordt geen rapport geschreven zoals bij een onafhankelijke/ traditionele show maar omdat alle katten van eenzelfde ras tegelijk worden gekeurd én beoordeeld, krijg je wel een goed idee over hoe goed jouw kat aan de standaard voldoet vergeleken met alle andere katten.

TICA onderscheidt 8 verschillende categorieën waarin katten voor competitie in uit kunnen komen:

  1. Kittens – tussen 4 – 7 maanden oud.
  2. Championship – volwassen katten
  3. Alters – gesteriliseerd of gecastreerde katten
  4. Household pet kittens en Household Pets – beide zijn klassen voor katten zonder stamboom.
  5. Preliminary New Breed en Advanced New Breed – beide zijn speciale klassen voor nieuwe rassen die voorgedragen zullen worden voor Championship status.
  6. New Traits – een klasse voor de evaluatie van nieuwe kenmerken zoals nieuwe kleuren of haarlengte die nog niet toegestaan zijn bij de Championship katten.
    Het keuren zelf is een eliminatieproces. Eerst worden alle katten van hetzelfde ras en kleur één voor één vergeleken met de standaard. De top 5 van deze katten worden geselecteerd.

Vervolgens bepaalt de keurmeester de top 3 van het ras in dezelfde divisie. Zo worden alle Solid Persen worden gekeurd in de Solid divisie: na het keuren van alle witte, blauwe, zwarte en rode Persen kiest de keurmeester zijn top 3 van de Solid divisie.

De keurmeester geeft met gekleurde linten aan welke kat van alle aanwezige katten het beste voldoet aan de rasstandaard. Door het winnen van deze verschillende onderdelen (kleur en divisie) krijgt je kat punten en met deze punten kunnen weer titels behaald worden.
Vaak hangen er posters op met de betekenis van de kleuren van de verschillende linten en de punten die hiermee verdiend kunnen worden.

Na kleur en divisie kiest de keurmeester de top 3 katten van het ras (best of breed). In dit voorbeeld worden de beste solid Persen vergeleken met de beste Tabby, Silver, Tortie en Particolor (een kleur met wit).

Is jouw kat uitverkozen tot de beste van het ras, dan maak je kans op een plek in de finale. In een finale worden alle rassen in een bepaalde categorie met elkaar vergeleken.
Een kleurenkaart op één van de kooien.
Dus in een finale wordt het beste Ragdoll kitten vergeleken met het beste Perzische kitten, Bengaalse kitten en ga zo maar door. Ditzelfde geldt voor de Alters en de Championship katten. Ook de finale vindt plaats in dezelfde ring, dus iedereen kan komen kijken en zien welke katten het mooiste zijn. Meestal vertelt de keurmeester tijdens het uitreiken van de rozetten; veelal iets over het ras in het algemeen waarom hij/zij juist deze kat die dag het mooiste vindt.

En het leuke nieuws is dat dit dus niet één keer gebeurd maar wel 4 tot 6 keer, afhankelijk van het aantal keurmeesters dat op de show aanwezig is. Dit betekent ook dat je ziet hoe de verschillende keurmeesters jouw kat beoordelen; het kan dus zo maar voorkomen dat je kat bij de ene keurmeester (maar) nummer 2 is, terwijl hij bij een andere keurmeester de mooiste kat is. Ik vind het zelf altijd heel leuk om te zien hoe de verschillende katten het bij de diverse keurmeesters doen.

In de praktijk betekent dit wel dat je druk bezig bent! Zoals gezegd worden bij TICA de kittens, alters en championship katten apart van elkaar beoordeeld. Wanneer je dus kittens bij je hebt en alters (wat bij ons het geval was), dan moet je goed in de gaten houden wanneer jouw kat ergens naar toe moet. Het kan namelijk best zo zijn dat de ene keurmeester net bezig is met de kittens en een andere keurmeester start met het beoordelen van de alters!

In ons geval betekende de eerste keer dat wij met 6 kittens en 3 alters langs 6 verschillende keurmeesters moeten! Daarnaast waren het ook nog eens hele mooie katten en dus waren zij vaak te vinden in finales.
Kay deVillbis in actie in Huy (B) (TICA president en Allbreed TICA keurmeester uit Amerika)
Kortom wij waren uitgeput na twee dagen, voor mijn gevoel had ik nog nooit zoveel gelopen in zo’n korte tijd, maar we waren wel voorgoed verslingerd aan TICA shows!!!!!

Aankomende TICA shows

Het enige nadeel aan TICA shows is dat ze veelal in het buitenland georganiseerd worden en dat je normaliter dus best wel wat reizen moet om er eentje te bezoeken. Gelukkig wordt er in augustus voor het eerst in drie jaar weer een TICA show in Nederland georganiseerd en natuurlijk is het op 8 augustus kattendag en op 4 oktober dierendag.
En voor de werkelijk enthousiasten is er in september een hele grote TICA show in Hannover. Voor het eerst wordt de jaarlijkse ‘Annual’ – de grootste TICA show van een TICA showseizoen – buiten de USA gehouden en het belooft een waar festijn te worden

Wij kunnen iedereen alleen maar aanraden om mee te doen! Het inschrijven is zeer laagdrempelig: je kat hoeft niet gelijk bij geregistreerd te zijn om mee te kunnen doen! Het enige wat ik je echt adviseer is om de eerste keer niet teveel katten mee nemen.