Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Hoe gaat je kat om met een verhuizing?

Wie het heeft meegemaakt weet dat een verhuizing een hectische periode is. Wat voor de mens opgaat, geldt ook voor huisdieren. Natuurlijk, ze hoeven niets in te pakken of zaken te regelen met de verhuurder of de verhuizer, maar instinctief voelen ze dat er wat op komst is. Voor een goed aangepast huisdier is een verhuizing al een ingrijpende gebeurtenis. Voor dieren met een ‘verleden’ kan het zelfs tot paniekreacties leiden.

Een kat is zeer gevoelig voor stresssituaties. Een verhuizing is daar een goed voorbeeld van. De voorbereidingen in huis, de nervositeit van het baasje, de dag van de verhuizing en de nieuwe woning: het kan een kat allemaal te veel worden. Zijn gedrag kan door de stress veranderen. De kat doet zijn behoefte niet meer op de bak of het behang krijgt een nooit eerder vertoonde krabbeurt. Ook kan de kat zich overdreven aanhankelijk gaan gedragen of juist andersom: hij wil helemaal niets meer weten van zijn baasje of bazinnetje.

Voorbereiding

In de week vóór de verhuizing kunnen katten het best worden ondergebracht bij familie, vrienden, kennissen of, als dat niet mogelijk is, in een goed pension. Op die manier heeft de kat geen last van alle drukte in het oude huis. Als de rust in het nieuwe huis is teruggekeerd, kunnen ze weer worden opgehaald.

Als de kat thuis blijft, is het verstandig om vóór de dag van de verhuizing een aparte kamer in te richten. Zorg dat hier de vertrouwde spulletjes van het dier staan, zoals de kattenbak, zijn mandje, de voer- en drinkbakjes, maar ook de reismand of de transportkooi die voor de verhuizing gebruikt zal worden. Op de verhuisdag zelf kun je de kat ook het beste in een aparte kamer zetten waar niemand binnen kan komen.

Bij een verhuizing van een kat kun je het best een transportkooi gebruiken. Ze zijn in elke dierenwinkel te koop. Rieten reismanden hebben als nadeel dat ze zelden goed zijn af te sluiten. Ook qua onderhoud zijn ze niet zo handig. In de paniek van de verhuizing kan de kat immers zijn urine of ontlasting in de reismand laten lopen. Er bestaan tegenwoordig ook praktische en zeer stevige plastic reiskooien. Vanuit hygiënisch oogpunt genieten deze kooien de voorkeur.
Laat je kat wennen aan de kooi door deze open in de woonkamer te zetten. Leg zijn vertrouwde spulletjes er in, zoals het slaapdekentje. Nieuwsgierig als hij is zal een kat de kooi gaan inspecteren en er mogelijk zelfs in gaan slapen.

Hou een kat tenminste één dag voor de verhuisdag binnen. Zorg vooraf dat de kat een halsbandje draagt met een kokertje met het oude- en nieuwe huisadres en een telefoonnummer. Als de kat nog geen chip heeft, is dit zeker aan te bevelen. De dierenarts plaatst de chip onder de huid van de kat. Het bevat ondermeer een uniek nummer waarmee de kat met al zijn gegevens in een databank wordt geregistreerd. Mocht de kat tijdens de verhuizing weglopen en bijvoorbeeld in een asiel terecht komen, dan wordt er altijd gekeken of er een chip aanwezig is. Een speciaal daarvoor bestemd apparaat leest de chip dan af. Voordeel van een chip is dat het levenslang blijft zitten. Een halsbandje kan een kat verliezen.

In zijn nieuwe huis moet je de kat minimaal twee, maar het liefst één of twee weken langer, binnen houden en af en toe extra verwennen. Als de kat eerder buiten komt, bestaat de kans dat hij verdwaald of rechtstreeks teruggaat naar zijn oude, vertrouwde huis. Katten hebben een ‘thuisinstinct’. Het duurt ongeveer een maand voordat een kat zich heeft gesetteld in zijn nieuwe omgeving.

Geef de kat de mogelijkheid om in zijn eigen tempo te wennen aan de nieuwe geuren en geluiden. Als de kat het nieuwe huis voor het eerst gaat verkennen, zet hem dan bij de kattenbak. Het dient voor de kat als oriëntatiepunt. In de eerste weken na de verhuizing kan de kat zich angstig voelen en verstoppen. Geef voldoende aandacht en speel met hem.

Om een kat snel aan zijn nieuwe huis te laten wennen bestaat er ook een oud trucje. Smeer de voetzooltjes van alle vier de poten in met een klein beetje roomboter of iets anders dat de kat lekker vindt. Gevolg is dat de kat uitgebreid zijn pootjes gaat schoonlikken, waardoor zijn geur extra goed aan zijn pootjes blijft zitten. Als de kat vervolgens het huis gaat verkennen, blijft zijn geur overal achter en zal hij het huis veel sneller als zijn eigen, vertrouwde plek gaan accepteren.

Als de kat voor het eerst weer naar buiten mag, hou dan de eerste paar keer een oogje in het zeil. Als de kat onzeker is moet je hem nooit dwingen om naar buiten te gaan. Laat de buitendeur op een kiertje staan. Op die manier kan hij weer snel terug naar zijn inmiddels vertrouwde plekjes in het nieuwe huis. Het beste tijdstip voor het eerste uitje is een half uur voordat de kat zijn eten krijgt. Als je hem roept is de kans groot dat hij weer snel naar binnen komt.

In het begin kun je de kat aan een riempje in de tuin laten. Laat hem in dat geval nooit alleen in de tuin achter. Aangelijnde katten kunnen zich niet goed verdedigen tegenover andere katten of ‘indringers’. Bovendien kunnen ze zichzelf ophangen. Ook zogenaamd veilige tuigjes geven geen garantie dat dit niet kan gebeuren.

Mocht je kat toch ontsnappen en niet terugkomen, neem dan eerst een kijkje in of in de buurt van de oude woning. Het is een fabeltje dat een kat meer gehecht is aan zijn oude omgeving dan aan zijn baasje of bazinnetje. Het niet herkennen van de nieuwe woning en het soms wanhopig zoeken naar vertrouwde dingen, kan er wel toe leiden dat de kat, soms na een lange zwerftocht, terugkeert bij de oude woning.

Wie verhuist van een woning met tuin naar een flat hoeft ook niet te wanhopen dat de kat hier nooit aan zal wennen. Neem wel een paar maatregelen. Een kat is buiten gewend aan nagels krabben, spelen en klimmen. Zorg voor voldoende afleiding. Neem speeltjes in huis en een flinke krab- en klimpaal, liefst tot aan het plafond. Voor wie meerdere katten heeft kan een verhuizing naar een flat wel problemen opleveren. Katten houden van hun privacy. Ze hebben hun eigen territorium nodig. Mocht dit laatste te klein worden dan leidt dit onvermijdelijk tot vechtpartijen onderling en stressgedrag. Een oplossing kan zijn om de katten in alle kamers van het huis toe te laten om op die manier een zo groot mogelijk leefgebied te creëren.

Zoals gezegd is een verhuizing voor bijna iedere kat een stressvolle gebeurtenis. Daar kan je niks aan doen. Het minste wat je daarom voor je kat kunt doen is ervoor te zorgen dat de overgang voor de kat zo rustig mogelijk verloopt. Dan ligt je kat binnen de kortste keren weer heerlijk te spinnen op de bank in je nieuwe woning, alsof er nooit iets is gebeurd.

Katten en verhuizen

Katten zijn erg gesteld op hun eigen vertrouwde territorium. Een verhuizing kan daarom veel stress teweeg brengen bij je kat. Toch is het mogelijk om je kat voor te bereiden op de verhuizing, om de schok minder groot te maken. Ook achteraf kun je de kat helpen om te wennen aan zijn nieuwe thuis.

Katten voelen verandering aan

Meestal zijn de baasjes al weken voor de verhuis druk in de weer met inpakken en de voorbereidingen van de verhuis. Dit zorgt voor veranderingen in het territorium van de kat. De kat kan hier nerveus van worden en er gevoelig op reageren. Dit kan zich in divers gedrag uiten, zoals overmatig gaan krabben of tijdelijk weer onzindelijk worden. Wees je er van bewust dat deze problemen maar tijdelijk zijn, omdat de kat (vaak net als zijn baasjes) last heeft van stress. Na een tijdje wordt de kat weer zindelijk.

Voor de verhuizing

Laat de kat enkele dagen voor de verhuis wennen aan een reismandje. Laat het mandje gewoon open staan in een vertrouwde omgeving. Maak het mandje aantrekkelijk, bijvoorbeeld door er een dekentje in te leggen waar de kat graag op ligt. Of leg er kattensnoepjes in, zodat de kat het reismandje met iets prettigs associeert.

Geschikte moment van verhuizing

Verhuis de kat pas als de nieuwe thuis klaar is. Wanneer je nog druk in de weer bent met klussen en inrichten zal de kat angstig en verward worden. Een kat maakt een mentaal beeld op van zijn nieuwe omgeving, wanneer deze nog voortdurend veranderd bijvoorbeeld door het verplaatsen van meubels, kan de kat niet wennen aan zijn nieuwe thuis. Ook lawaai, zoals een boormachine, is heel stresserend voor een kat.

Tijdens de verhuizing

Sommige katten hebben last van reisziekte. Geef de kat een paar uur van tevoren niets meer te eten. Er bestaan ook speciale reispilletjes voor katten om wagenziekte tegen te gaan. De meeste katten worden niet graag per auto vervoerd. Veel katten ‘jammeren’ tijdens de rit. Spreek de kat geruststellend toe.

Wennen aan zijn nieuwe thuis

Zorg voor iets vertrouwd in zijn nieuwe omgeving, zoals een mandje met zijn eigen geur. Geef de kat rustig de tijd om zijn nieuwe omgeving te verkennen, forceer hem niet. Als de kat de eerste uren liever veilig onder een kast of zetel wilt zitten, laat hem dan doen. Zijn nieuwsgierigheid zal het uiteindelijk toch winnen van zijn angst. Toon de kat waar zijn vertrouwde voorwerpen staan, zoals eet- en drinkbakjes en de kattenbak. De kat hoeft niet meteen heel het huis te verkennen, laat hem eerst wennen aan de belangrijkste ruimtes.

Weer naar buiten

Houd de kat de eerste weken binnen, tot hij volledig gewend is aan zijn nieuwe thuis. Daarna kun je hem geleidelijk aan ook buiten laten. Een kat die te snel naar buiten mag zal verdwalen of terug zijn oude thuis proberen opzoeken. Laat de kat de eerste keren best naar buiten vóór het voederen, dan komt hij zeker naar huis wanneer hij honger krijgt.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >