Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Tien vragen & antwoorden over katten

 1. Hebben katten inderdaad negen levens?
  Net als mensen hebben katten maar één leven. Katten zijn taaie dieren die over het algemeen meer kunnen verdragen dan andere diersoorten. Dit heeft hen waarschijnlijk de reputatie bezorgd dat ze negen levens hebben.
 2. Kunnen katten zwemmen?
  Alle dieren kunnen zwemmen. Hoewel de meeste katten nou niet bepaald dol zijn op water, kúnnen ze het dus wel. Een kat zal echt niet verdrinken als hij plotseling in het water valt, tenzij er geen mogelijkheid is om weer op de kant te kunnen krabbelen.
 3. Kunnen katten echt zien in het donker?
  In een ruimte waar geen enkel licht binnenkomt, kan een kat ook niets zien. Maar bij weinig licht, kan een kat wel veel onderscheiden. Meer dan dat wij mensen kunnen. Als het te donker is voor ons, kan een kat vaak dus nog wel wat zien.
 4. Bestaat er een middel tegen krolsheid?
  Er bestaat inderdaad een middel tegen krolsheid, waarvoor je je kat niet hoeft te steriliseren. De dierenarts kan jouw kat een prikpil geven, die iedere vijf maanden herhaald moet worden.
 5. Heeft een kat ook last van de overgang?
  Een poes heeft niet zo’n sterke overgangsperiode van vruchtbaar naar onvruchtbaar als wij mensen dat hebben. Wel neemt bij een poes de vruchtbaarheid na een bepaalde leeftijd af, maar de poes merkt daar niets van.
 6. Als je kat pijn heeft, mag je hem dan een aspirientje geven?
  Nee, Als je kat pijn heeft mag je hem geen aspirientje geven. bij pijn doe je er verstandig aan even langs de dierenarts te gaan.
 7. Wat is de normale lichaamstemperatuur van een kat en hoe kun je die meten?
  Voor het meten van de lichaamstemperatuur van je kat kun je een gewone koortsthermometer gebruiken. Vet de punt van de thermometer in met een beetje vaseline en steek hem voorzichtig in de anus van je kat. Let er op dat je je kat goed vasthoudt, zodat hij zich niet kan bezeren of de thermometer kan breken. Na drie minuten kun je de temperatuur aflezen. De normale temperatuur van een kat is 38,5°C. Bij een temperatuur hoger dan 39,5°C heeft je kat koorts. Breng dan even een bezoekje aan de dierenarts.
 8. Hoe oud kan een kat worden?
  Een kat kan gemiddeld twaalf tot vijftien jaar oud worden, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Er zijn zelfs katten die ouder worden dan twintig!
 9. Hoe vaak moeten de nagels van een kat geknipt worden?
  Als je kat regelmatig buiten loopt, hoeven zijn nagels in principe niet geknipt te worden. Ze slijten dan op een normale manier. Maar als je kat altijd binnen is, kan het zijn dat zijn nagels te lang worden. Je kunt dan het best naar de dierenarts gaan. Hij zal vervolgens de kattennagels afknippen. Ook kan hij je leren hoe je dit in het vervolg zelf kunt doen. Hoe vaak de nagels een knipbeurt nodig hebben, hangt af van de leefomstandigheden van je kat. Controleer de kattennagels dus regelmatig.
 10. Hoe kun je een kat het beste optillen?
  Het best kun je je kat optillen door één hand onder zijn achterwerk te leggen en de andere hand voor zijn voorpoten, rondom zijn borst. Til een kat nóóit op aan zijn poten of staart!