Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Gedragsproblemen bij katten voorkomen

Katten zitten ingewikkelder in elkaar dan wij denken en vertonen soms gedrag wat wij niet of verkeerd begrijpen. Wat voor een kat natuurlijk gedrag is, kan voor u probleemgedrag zijn. Als u het gedrag van de kat begrijpt, kunnen veel problemen voorkomen worden.

Aanschaf van een kat
Als overweegt om een raskat in huis te nemen, verdiep u dan eerst in de diverse rassen en hun kenmerken om te kijken of de kat bij uw leefstijl past. Wilt u een gewone kat, dan is het belangrijk om naar het karakter van de kat te kijken. Laat u goed informeren door het asiel als u daar op zoek gaat naar een kat.

Introductie in huis
Als u besloten hebt om een kat in huis te nemen, dan is het belangrijk dat de kat op de juiste manier in zijn nieuwe huis geïntroduceerd wordt. Katten zijn omgevingsdieren en een verandering van omgeving kan voor veel stress zorgen. Het is dus belangrijk dat een kat in alle rust aan zijn nieuwe omgeving kan wennen.

Introductie bij een andere kat of hond
Ook als er al een andere kat of hond in huis is, moet de nieuwe kat op een voorzichtige manier geïntroduceerd worden. Ook als uw nieuwe kat zich totaal op zijn gemak zou voelen in het nieuwe huis, kan het zijn dat de huidige kat zich zo bedreigd voelt dat juist zijn gedrag gaat veranderen.

Spelen
Ook verkeerd spelen kan leiden tot (spel)agressie. Als u net een kitten in huis heeft, dan is het natuurlijk heel leuk om met je handen lekker te kriebelen op het kleine buikje. En als zo’n katje nog klein is, dan vinden we het meestal niet erg als hij zijn nageltjes in onze handen zet. De kat leert echter onze handen te zien als “prooi” en zal het onderscheid niet maken tussen een hand en een speeltje. En als ze groter zijn, vinden wij het niet zo leuk meer…

Voldoende voorzieningen
Katten zijn van nature niet gewend om te delen. Als er meerdere katten bij u in huis zijn, dan is het belangrijk dat er voor iedere kat voldoende voorzieningen zijn, zoals slaapplaatsen, eet- en drinkbakjes en kattenbakken. Voor kattenbakken is de regel 1+ 1. Dus als u één kat heeft twee bakken, als u twee katten heeft 3 bakken.

Straffen
Probeer een kat niet te straffen voor gedrag dat u niet wilt. Katten doen bepaalde dingen niet om u te pesten, het is vaak een teken dat er iets aan de hand is. Straffen zal het gedrag alleen maar doen toenemen, dus het is belangrijk om de oorzaak van het gedrag te achterhalen. Problemen kunnen zich op vele manieren uiten. Sommige katten zullen zich gaan verstoppen als ze angstig zijn. Maar de ene kat is de andere niet en sommige katten gaan door de stress sproeien of zich zo overmatig wassen dat er kale plekken ontstaan. Als er eenmaal een gedragsprobleem is en u komt er zelf niet uit, blijf er dan niet mee zitten en zoek hulp. Eerst naar de dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten en als daar niets uit komt kunt u bij een kattengedragstherapeut terecht. Want hoe langer het probleem bestaat, hoe meer dit het welzijn van de kat aantast en hoe moeilijker het wordt om het probleem te verhelpen.