Kittens» Informatieve artikelen over Kittens» Weeskitten grootbrengen

Een weeskitten grootbrengen

Soms kan het gebeuren dat een moederpoes haar kittens verstoot. Er kan de mamapoes ook iets overkomen zijn waardoor de kittens moederziel alleen achterblijven. Jammer genoeg worden er nog steeds kittens harteloos gedumpt maar kittens zijn totaal afhankelijk van hun moeder en kunnen dus niet op hun eentje overleven. Directe zorg is heel belangrijk!


Surrogaatmoeder
De beste oplossing zou zijn dat de kittens geadopteerd worden door een surrogaatmoeder, dus een andere moederpoes met een nestje. Dit is niet makkelijk te vinden, maar je kan het altijd proberen via een dierenarts of kattenvereniging.  Lukt dit niet dan heb je twee mogelijkheden: de gevonden kittens naar een asiel brengen of ze zelf verzorgen. Maar hoe doe je dat, een weeskitten grootbrengen?


Zelf de kittens opvoeden
Eerst en vooral moet je erg gemotiveerd zijn, het is geen makkelijke klus om weeskittens te verzorgen. Het brengt echter wel veel voldoening en je krijgt heel wat liefde in de plaats! Je hebt een speciaal kittenzuigflesje en kittenmelk nodig, verkrijgbaar bij een dierenarts of dierenwinkel. Verder heb je heel wat liefde, tijd en geduld nodig.


Warmte en geborgenheid
Aangezien de kittens hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen is het belangrijk om hen goed warm te houden. Leg ze in een knusse doos met dekentjes. Een warmwaterkruik met een dekentje rond kan de geborgenheid van de moederpoes imiteren. Zorg er voor dat de kittens in een tochtvrije ruimte liggen. Geef de kittens veel liefde en aandacht, streel hen regelmatig om hen de nodige lichaamscontact te bieden. Wanneer de kittens groter worden kan je met hen spelen. Kittens die door een mens werden grootgebracht houden er vaak een sterke band met mensen op na.


Voeding
Op de verpakking staat aangegeven hoe je de speciale kittenmelk moet bereiden. Je kan ’s morgens genoeg melk aanmaken voor de hele dag en dit in de koelkast bewaren. Verwarm de melk tot ongeveer zevenendertig graden vooraleer je de kittens voedt. Let er op dat het gaatje in de speen niet te groot is, anders kunnen de kittens zich verslikken in de melk. De eerste week moeten de katjes om de twee uur gevoerd worden, ook ’s nachts! Tijdens de tweede week geef je hen overdag om de twee uur de fles en 's nachts om de drie uur. In de derde week hebben ze overdag om de drie uur een voeding nodig, maar hoef je er 's nachts nog maar één te geven. Vanaf dan kun je de kittens geleidelijk doen wennen aan blikvoer en geweekte kittenbrokjes in combinatie met wat melk.


Ontlasting
De eerste drie weken van hun leven kunnen jonge katjes zich niet zelf ontlasten. De moederpoes likt de kittens stevig over hun buik en anus. Ook de ontlasting likt ze weg. Daarom is het belangrijk om de kittens na de maaltijd met een vochtig warm watje over hun buikje en anus te masseren tot ze zichzelf ontlasten. Het is even wennen maar niet zo moeilijk als het lijkt. Lukt het niet om de katjes te laten ontlasten? Raadpleeg dan binnen de drie dagen een dierenarts.  Weeg de katjes ook elke dag om te kijken of ze genoeg aan gewicht winnen.