Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

German Rex

De Duitse Rex is de oudste bekende Rexmutatie. Net als de Cornish- en de Devon Rex is de German Rex ontstaan als een spontane mutatie uit gewone huiskatten.

Geschiedenis German Rex
De eerste bekende German Rex was de blauwe kater Munk. Hij werd in 1930 geboren in K√∂ningsberg in Oost-Pruissen. Jaren later, in 1947, werd in Berlijn de poes L√§mmchen gevonden. Zij zwierf rond bij een ziekenhuis en werd daar al een paar jaar verzorgd door pati√ęnten en verplegend personeel,
totdat dr. Scheuer-Karpin haar opmerkte. Zij was erg gecharmeerd door de bijzondere poes en nam haar mee naar huis. Haar vacht was dik en gekruld en ook haar snorharen waren kronkelig en gekruld, daarom gaf zij haar de naam Lämmchen, dat lammetje betekent.

German RexLämmchen heeft in haar lange leven heel veel kittens gekregen. De eerste tien jaar kreeg zij alleen gladharige kittens. Pas toen haar vaste partner Blackie was overleden wilde zij zich laten dekken door een van haar zonen: Fridolin. Van Fridolin kreeg zij twee gladharige en twee gekrulde kittens. Daarmee was bewezen dat het om een recessief verervend gen ging.

Met een aantal van haar kittens is weer verder gefokt. Lämmchen is twintig jaar oud geworden en heeft tot op zeer hoge leeftijd kittens gehad. In Oost-Duitsland was niet veel belangstelling voor de gekrulde katten, de meeste van Lämmchen’s nakomelingen werden weg gegeven als huisdiertjes. Een aantal katten ging naar het buitenland. Professor Letard uit Frankrijk was de eerste die German Rexen op de show uitbracht in 1960. Zijn katten trokken daar veel belangstelling en daarna kreeg dr. Scheuer-Karpin meer aanvragen uit het buitenland. Er ging een aantal katten naar Amerika. Daar zijn de eerste kruisingen gedaan met Cornish Rexen. Uit die kruisingen werden alleen gekrulde kittens geboren en daaruit bleek dat het om dezelfde mutatie ging! De Amerikaanse German Rex lijnen zijn verder gebruikt voor de Cornish Rex fok en pure German Rex lijnen zijn daar niet meer.

German RexIn 1968 waren er in Oost-Duitsland nog slechts drie German Rexen over. De heer en mevrouw von Barensfeld (Von Grund Cattery) waren in het bezit van deze drie katten en om inteelt te vermijden moesten zij weer uitkruizen met huiskatten. Zij waren dolblij toen ze twee Rexen uit Denemarken kregen. Dit waren echter Devon Rexen met een gemengde Devon-/Cornish Rex achtergrond. Een Devon Rex gepaard aan een Cornish- of German Rex geeft gladharige kittens. Maar omdat ze niet veel alternatief hadden hebben zij de Rexen toch aan elkaar gepaard. Begin jaren 70 kregen Siegfried en Inge Wöllner (Von Zeits Cattery) uit West-Duitsland hun eerste hybride German Rex. Dit was heel moeilijk voor elkaar te krijgen, doordat het contact tussen Oost- en West Duitsland heel moeizaam ging.

German RexIn de daarop volgende jaren werden er nog enkele Rexen gevonden in Munchen en als laatste werd er op Lanzarote nog een Rex kater gevonden. Deze kater werd Locki genoemd en zijn nakomelingen komen veelvuldig in de afstamming van de huidige German Rexen voor. Er is nooit op grote schaal gefokt met de German Rexen.

Door de jaren heen was er wel steeds een klein aantal fokkers, die zich met het ras bezighielden, waardoor het ras behouden is gebleven. Eind jaren 90waren er nog slechts vijf gekrulde en hybride German Rexen over. Gelukkig waren er op dat moment weer een aantal ge√Įnteresseerden die het een uitdaging vonden om de laatste exemplaren te behouden voor de fok.
Een groep fokkers is begonnen met een uitgebreid uitkruis-programma om het ras te behoeden voor uitsterven. Iedere tweede generatie wordt er een uitkruising gedaan met een Europees Korthaar of een huiskat. Ook worden er Brits Korthaar en Cornish Rexen gebruikt om uit te kruizen. Inmiddels zijn er ook fokkers in Nederland die hun steentje willen bijdragen aan het behoud van dit unieke ras. Wij hebben pas de allereerste German Rex in Nederland ge√Įmporteerd en binnenkort zullen er meer volgen.

German RexKarakter German Rex
Het karakter van de German Rex is, net als bij andere Rexen, aanhankelijk en zachtaardig. In vergelijking met de Cornish- en de Devon Rex zijn ze wat rustiger en zelfstandiger. De German Rex is zwaarder gebouwd dan de Cornish en de Devon Rex. Het uiterlijk is ronder. In 1982 is de German Rex bij de Fife erkend en de standaard zegt het volgende: De kop is rond met een goede breedte tussen de oren, een krachtige kin en goed ontwikkelde wangen. De neus moet een lichte welving vertonen en de ogen staan op een goede afstand van de neuslijn. De oren zijn van gemiddelde grootte, breed aan de basis en iets ronde toppen. De ogen zijn van gemiddelde grootte, wijd open en stralend.

Het lichaam is gemiddeld van grootte en lengte. Krachtig en gespierd, niet massief of lomp. De vacht is zonder kroonharen en voelt zacht en fluwelig aan, als de vacht van een mol. De vacht is dicht, kort en pluche met duidelijke neiging tot golfjes of krullen. Gekrulde snorharen. Alle vachtkleuren zijn toegestaan.