Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Harlekijn

Eén van de mooiste verschijningen op de kattenshows tegenwoordig is ongetwijfeld de Perzische Harlekijn. Een Perzische Harlekijn in 'topconditie' is, met recht, schitterend om te zien met zijn of haar zijdeachtige, lange spierwitte vacht met ‘hier en daar' een gekleurde vlek. De naam Harlekijn is, mijns inziens, daarom dan ook uitstekend gekozen. Ze zijn dikwijls zo grappig getekend dat ze inderdaad een soort van ‘clown-achtig' uiterlijk krijgen.

Een Harlekijn is eigenlijk een onderdeel van de Parti-colour groep. Het woord Parti-colour (ook wel Bi-colour genoemd) vertelt eigenlijk al dat het om katten met gescheiden kleuren gaat. De vacht van de katten uit deze variëteit, vertoont wit + één of meerdere andere kleuren. Dat kan zijn: Zwart, Rood, Chocolate, Schildpad etc., Zwart-Smoke, Lilac-Smoke etc., Brown Tabby, Blue/Cream Tabby, Silver Tabby en ga zo maar door.

Jerba Nicol's Max-A-Million (Exotic Zwart/Wit Harlekijn)In feite is het dus zo dat al deze parti-colours alle kleuren in het wit kunnen vertonen die ook voorkomen bij alle andere Perzen en Exotics zonder wit. Bij de Parti-colour is het wit aandeel vaak in de minderheid (ongeveer tweederde tot de helft), maar bij de Harlekijn behoort dat in feite net andersom te zijn. Deze katten zijn dus grotendeels wit, met een gekleurde staart en enkele gekleurde vlekken op de kop en op het lichaam. De gekleurde vlekken mogen dus alle kleuren hebben die ook toegestaan zijn bij de Perzen en Exotics zonder wit. Wanneer de vlekken van een Harlekijn nu bestaan uit twee kleuren, zoals bv bij Schildpad of Blauw/Crème; dan moeten deze twee kleuren zo scherp mogelijk, en het liefst in vlekken van elkaar gescheiden zijn. Het mooist is het wanneer deze twee kleuren dan in dezelfde hoeveelheid aanwezig zijn (dus bijvoorbeeld evenveel Zwart als Rood en evenveel Blauw als Crème). Het wit in de vacht behoort helder wit te zijn en de vlekken mogen eigenlijk geen witte- of ander kleurige haren hebben. Ook de gekleurde haren van de vlekken behoren (bij de ‘effen' kleuren) egaal van kleur te zijn, tot op de huid toe.

Jerba Nicol's Precious-Pebbles (Exotic Blauw/Wit Harlekijn)De perfecte Harlekijn heeft dus een gekleurde staart die dezelfde kleur(en) heeft als de rest van de vlekken op het lichaam. Verder heeft hij of zij 1 of maximaal 2 vlekken op de kop. Wanneer hij of zij 1 vlek heeft dan behoort deze tussen de oren te zitten (de vlek mag dan de oren niet raken) of anders 1 vlek, die één oor bedekt. Wanneer hij of zij 2 vlekken op de kop heeft dan behoren deze vlekken de beide oren te bedekken (met aldus een witte streep tussen de vlekken in, bovenop de kop). Verder heeft de perfecte Harlekijn 1, tot maximaal 3 vlekken op het lichaam. Het mooist is het wanneer de vlekken niet al te groot zijn en rond of ovaal van vorm. Liefst ook geen vlekken op de poten en geen ‘doorlopende' staart. Verder maakt het eigenlijk niet zoveel uit waar de vlekken zitten. Bij een “Van” geldt trouwens ongeveer hetzelfde. Alleen heeft een “Van” geen enkele vlek op het lichaam.

De Perzische Harlekijn is, voordat de variëteit officieel erkend werd, helaas eerst een soort restverschijnsel geweest van de fok van Parti-colours. Kittens gingen vaak als ‘huiskat' de deur uit, want showen met deze katten kon toen nog niet; ze hadden destijds nog geen C.A.C.-status.
Gelukkig zijn deze prachtige dieren nu alweer een groot aantal jaren erkend door diverse verenigingen. Eerst door de Onafhankelijke Verenigingen en later door de Fife.

Phailin's Day Dream of Jerba Nicol (Perzisch Van Schildpad/Wit bl/e)Tegenwoordig zijn de Harlekijnen (en “Vans”) juist van onschatbare waarde, onder andere voor het fokken van Parti-colours. Bovendien worden ze nu juist gefokt om hun schoonheid en uitstraling. En terecht natuurlijk! Voor wat betreft het fokken van Parti-colours uit Harlekijnen blijkt vaak dat er uit combinaties tussen Harlekijnen en ‘effen' katten vaak kittens geboren worden die qua kleurverdeling schitterend zijn. Een Harlekijn (of “Van”) is dus ook homozygoot voor witte vlekken en zal daarom nooit kittens kunnen krijgen zonder wit. Wanneer je nu een Parti-colour zou combineren met een ‘effen' kat dan is dat lang niet altijd het geval. De kittens uit deze combinatie kunnen dan zowel ‘effen' als Parti-colour zijn.

Int.Ch. Jerba Nicol's Sweet-Sixteen (Exotic Schildpad/Wit Harlekijn)Af en toe komt het wel eens voor dat uit zo'n combinatie toch een Harlekijn geboren wordt, maar dan zal deze hoogstwaarschijnlijk te veel kleur hebben en genetisch geen Harlekijn kunnen zijn. Bij een combinatie van twee Parti-colours kunnen in principe dezelfde variëteiten geboren worden als bij de combinatie van een Parti-colour en een ‘effen' kat. Wel verwacht ik meer wit en/of meer kittens met wit bij de combinatie Parti-colour x Parti-colour. Bovendien kunnen er uit deze laatste combinatie ook Harlekijnen en/of “Vans” geboren worden.

Uit een combinatie van twee Harlekijnen zullen, bijna zeker, alleen Harlekijnen en Vans geboren worden. Hoe vaker er continu katten gecombineerd worden met veel wit, hoe meer wit de kittens zullen gaan krijgen (dus minder en/of minder grote vlekken).

Int.Ch. Jerba Nicol's My-O-My Macy (Perzisch Rood/Wit Harlekijn)Toch blijf ik zelf af en toe Klassiek gekleurde katten en/of goede Parti-colours gebruiken om het type van de Harlekijn en Van in stand te houden en/of te verbeteren. Het is moeilijk om een goede Parti-colour te fokken. Mede daardoor is het eigenlijk nog moeilijker om een goede Harlekijn te fokken. Het probleem bij de Harlekijnfok ligt eigenlijk niet zozeer in de hoeveelheid wit, maar meer in de juiste plaatsen van de vlekken.

Er zijn dan ook niet veel Harlekijnen die aan alle gestelde eisen voldoen. De reden van deze moeilijkheidsfactor is dat de woorden 'toeval' en ‘geluk' een wel hele grote rol spelen in de fok van Harlekijnen, en ook van Parti-colours. Het is aldus in ieder gekleurd nestje weer afwachten hoe groot of klein, dik of dun, lang of kort, rond of hoekig de vlekken zullen zijn. Daarbij komt ook nog dat de Harlekijnen, Vans en Parti-colours soms qua type nog ietsje achter kunnen lopen op bv de Klassieke kleuren.

Gr.Int.Ch. Brettonpark Big Hug of Jerba Nicol (Exotic Blauw/Wit Harlekijn)In principe zijn ze dan ook ontstaan uit combinaties met Parti-colour huiskatten. Het zijn niet alleen nog maar Klassiek gekleurde Perzen en Exotics die op het podium pronken. Tegenwoordig zie je ook schitterende Harlekijnen die Best in Show, Best of Best en soms zelfs Best over All worden. Fantastisch, het werd tijd dat deze schitterende variëteit echt gewaardeerd werd!