Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Kat plast in huis

Kat Plast in huis

In huis plassende katten zijn een veel voor komend , Onder in huis plassen verstaan we zowel het sproeien van katten (tegen deuren, muren, meubels enz.) als een echte plas doen in huis.

Waarom plast de kat in huis?

Er kunnen verscheidenne oorzaken zijn voor het in huis plassen. de kat heeft wellicht blaasontsteking waardoor uw kat een verhoogde aandrang heeft om te plassen. Aanwijzingen voor blaasontsteking zijn: veel kleine plasjes doen, op de kattenbak of in huis. Verder kan het zijn dat u wat bloed bij de urine ziet. Soms willen katten met een blaasontsteking helemaal niet meer op de kattenbak.

Daarnaast kan het in huis plassen uiting zijn van natuurlijk kattengedrag, namelijk markering van het territorium. Dit zie je vaak bij ongecastreerde katers die de puberteit bereiken. Ook ongesteriliseerde poezen kunnen dit doen.
 

Stress bij katten

Vaak is het in huis plassen echter het gevolg van stress. Stress kan onder andere ontstaan door een verhuizing, een nieuw huisdier, verandering van gezin samenstelling (bijvoorbeeld een baby), door veel alleen zijn (bijvoorbeeld tijdens vakantie) of een andere kat in de omgeving.

Om de oorzaak van het in huis plassen van de kat  te achterhalen. kunnen de volgende vragen helpen:

 

 

Als de kat maar op 1 plek in huis plast kan de oorzaak zijn dat uw kat niet meer op de kattenbak wil. Oorzaken hiervan zijn onder andere: een bak op een onrustige plek, een ander kattenbakkorrel, een vieze bak, de bak te dichtbij de voerbak. de kap van de kattenbak afhalen (tijdelijk) , ook kan je eens proberen een 2e kattenbak neer te zetten.

Een andere belangrijke oorzaak is als een kat pijn gehad heeft met plassen (bij blaasontsteking). De kat kan de bak dan associëren met pijn.

Aanpakken van het in huis plassen

Als eerste is het verstandig om wat urine na te laten kijken om uit te sluiten dat uw kat geen last heeft van een blaasontsteking. Het liefst hebben we de urine zo vers mogelijk. Als uw kat bijvoorbeeld op de tegels plast kunt u met een spuitje wat urine opzuigen en dit langsbrengen. We kijken het direct na en bellen u dan met de uitslag.

Sommige katten plassen echter op vloerbedekking of de bank en hiervan is vaak geen urine te verzamelen.

Wat u dan kunt doen is het volgende: de kattenbak leegmaken, goed uitwassen en droogmaken. Daarna speciale korrels erin doen (zijn van plastic waardoor er geen urine door opgenomen wordt en zijn te verkrijgen bij ons op de praktijk) of een stukgeknipte plastic tas. Als uw kat daarna gaat plassen op de kattenbak kunt u de urine uit de kattenbak opzuigen. U kunt eventueel de kat samen met de kattenbak in de badkamer opsluiten, als uw kat dan ergens anders plast kunt u het ook opzuigen.

Als uw kat nog niet geholpen is, is het verstandig om hier zo snel mogelijk een afspraak voor te maken. Vaak zijn de hormonen namelijk de oorzaak van het plassen en hoe eerder ze geholpen worden hoe kleiner de kans is dat het aangeleerd gedrag gaat worden.

Als uw kat in huis plast is het belangrijk om de plasplek goed te reinigen en als het kan minder aantrekkelijk te maken. Als het niet goed schoongemaakt wordt blijft de lucht namelijk hangen en dat maakt het voor uw kat extra aantrekkelijk om er te plassen.

 

Tips voor het minder aantrekkelijk maken:

- Aluminium folie neerleggen (het spettert als ze hierop plassen en dat vinden de meeste katten niet fijn).
- Ander doel geven: bijvoorbeeld een voer of waterbak neerzetten.
- De kattenbak op de plek neerzetten waar geplast wordt.
 

Schoonmaken van de plasplek:

- Een warm sopje met biotex maken, hiermee het goed schoonmaken
- Daarna spoelen/afnemen met koud water en goed afdrogen
- Daarna inwrijven met alcohol of schoonmaken met citroenhoudend schoonmaakmiddel.
- Goed laten drogen voordat de kat er weer bij mag.

Niet schoonmaken met chloor of ammoniak!!

Tijdens het schoonmaken de kat uit de kamer houden!!

Verder kan het helpen om wat te veranderen met de kattenbak:

-  Extra kattenbak erbij op een andere plek
-  Andere kattenbakkorrel
-  Bak op een andere plek (rustige plek, niet vlak bij voer- of waterbak)
-  Eventueel de kap eraf

Zoals al eerder genoemd is, is de belangrijkste oorzaak van in huis plassen stress. Als er bekend is wat de oorzaak van de stress is en hier is wat aan te doen dan is dat natuurlijk heel belangrijk. Vaak kan er echter niks aan gedaan worden (vakantie, verhuizing, andere kat in de buurt enz). We kunnen echter wel proberen om uw kat wat minder gestressed te laten zijn. Hiervoor zijn een paar mogelijkheden: De feliway verdamper. Dit is een verdamper die in het stopcontact gestoken moet worden. Dan geeft het feromonen af (dit zijn dezelfde geurstoffen die katten gebruiken om te markeren) en krijgt de kat onbewust het signaal dat het veilig is.

Een andere methode is gebruik maken van de eigen feromonen van uw kat. Als u met een watje stevig over de mondhoeken van uw kat wrijft komen de feromonen in het watje. Deze watjes kunt u dan op een paar plekken (onder andere op de plasplek) in huis leggen.