Kittens» Informatieve artikelen over Kittens» Opvoedingstips voor katten

Opvoedingstips voor katten

Leer hem luisteren naar zijn naam
Leer je kat luisteren naar zijn naam. Kies voor een korte en krachtige naam. Roep hem regelmatig en beloon hem met iets lekkers als hij komt. Laat ook regelmatig je stem horen, zo kun je het gedrag van je kat met je stem corrigeren. Spreek hem toe met een lieve zachte stem om hem te lokken of belonen. Berisp hem met een luide ‘harde’ stem als hij iets fout doet.

Wees consequent
Wees consequent in de opvoeding van je kat. Als iets niet mag kun je het best nooit toelaten. Anders zal het voor je kat niet duidelijk zijn wat wel en niet mag. Iets afleren dat voor de kat een gewoonte is geworden is een moeilijke opgave.

Onmiddellijk corrigeren
Wanneer je kat iets fout doet moet je hem onmiddellijk corrigeren. Hij moet het gedrag associëren met je boosheid of de straf. Wanneer je te lang wacht heeft de berisping geen effect meer. Het brengt de kat alleen maar in de war.

Verboden plaatsen
Leer je kat om niet op het aanrecht, op kasten of op de tafel te springen. Smoor het gedrag in de kiem door in te grijpen wanneer de kat op het punt staat te springen. Dit zie je vaak aan zijn lichaamstaal, wanneer hij hurkt om te springen. Klap luid in je handen of roep duidelijk ‘nee’. Zijn er nog bepaalde plaatsen waar je niet wilt dat je kat op springt? Leg hier dan aluminiumfolie, hier houden katten niet van.

Geweldloze opvoeding
Gebruik geen geweld of agressie om je kat te straffen, gebruik geluiden of je stem. Een plantenspuit om naar je kat te sproeien is ook een effectieve methode om je kat bepaalde gedragingen af te leren. Maar vergeet niet dat je kat belonen ook een goede methode is om je kat op te voeden, zo kun je bepaalde positieve gedragingen versterken.

Het achterliggende probleem
Het helpt om je kat alternatieven aan te bieden voor negatieve gedragingen. Krabt je kat altijd aan de zetels? Pak hem dan op en wrijf met zijn nagels over de krabpaal. Zo leert hij waar het gedrag wel mag. Probeer je soms in te leven in je kat. Plast hij naast de kattenbak? Misschien is de kattenbak te vuil en moet deze dringend ververst worden. Voor sommige negatieve gedragingen is een achterliggende reden die moet aangepakt worden. Straffen is niet altijd de oplossing.