Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Feiten over oude katten

FEITEN OVER OUDE KATTEN.

In landen waar de gezondheidszorg voor dieren goed is, is de gemiddelde levensduur van de huiskat (mits goed verzorgd en geen ongelukken) 14 jaar oud. Hoewel er tekenen zijn dat deze leeftijd omhoog aan het gaan is. Meer en meer katten worden tegen of zelfs in de twintig jaar oud. De levensverwachting hangt van verschillende factoren af: goede genen, goede gezondheidszorg, goed dieet en een relatief veilige omgeving. In het wild zijn katten het slachtoffer van ongelukken, ziektes, ondervoeding en roofdieren; hier worden ze gemiddeld 6 tot 8 jaar oud. Katten worden snel volwassen, maar als ze ouder worden verouderen ze langzamer dan mensen.

Sommige katteneigenaren stellen dat binnenkatten langer leven dan buitenkatten. Dit berust niet altijd op waarheid daar binnenkatten, weliswaar beschermd tegen auto-ongelukken en andere dieren, korter kunnen leven door zwaarlijvigheid (soms lijdend tot diabetes en hartziekten), gebrek aan lichaamsbeweging en stress. Katten worden in het algemeen trager als zij ouder worden, maar dit betekent niet dat alle katten hun figuur verliezen. Sommige katten blijven actieve jagers tot ze tegen de 20 jaar oud of zelfs ouder zijn.

Op 21 december 1975 doodde een 19 oude vrouwtjes-tabby van mevrouw.F. Arnot uit St Neots, Huntingdonshire, Engeland een kleine nerts in een hevig gevecht. Queenie, een eenogige Tabby uit Chelmsford, Engeland, joeg op de leeftijd van 19 nog steeds (onsuccesvol) op duiven.

Onder de juiste omstandigheden hebben sommige katten de respectabele leeftijd van twintig-plus bereikt omdat ze goed gevoed en verzorgd werden door mensen. Hoewel er ook gevallen bekend zijn van zwerfkatten die hoge leeftijden bereikten, in Engeland is zelfs een zwerfkater bekend die 28 jaar oud werd.


Oudste katten, vroeger.
Ida M. Mellon deed in 1940 onderzoek naar de maximum leeftijd van katten. Zij stuurde katteneigenaren in de VS en Canada vragenformulieren. Zij registreerde 17 gevallen van katten die tussen de 21 en 31 jaar oud waren, hoewel de meeste leeftijden door de eigenaren geschat waren. Één kat van 33 jaar oud werd gerapporteerd. Negen geholpen katers waren 21-31 jaar oud. Drie ongeholpen katers waren 23-26 jaar oud. Één ongeholpen poes was 31 jaar oud en haar leeftijd was volledig gedocumenteerd.

In 1956 deed Dr. Alex Comfort een meer wetenschappelijke studie. Hij lokaliseerde 10 katten die aantoonbaar ouder dan 19 jaar waren. De oudste kat die hij rapporteerde was 27 jaar oud; een ongeholpen kater die als kitten was aangeschaft in 1927 en in 1954 nog in leven was.

Heden ten dagen worden record hoge leeftijden regelmatig gepubliceerd in kattentijdschriften . Toenemende levensduur en betere zorg voor katten hebben geresulteerd in een groot aantal boeken en artikelen over de verzorging van oudere katten.


Guinness Wereld Record
Om een officieel Guinness Wereld Record te verkrijgen moet de leeftijd van de kat verifieerbaar zijn. Omdat de meeste H.T.K (Huis Tuin en Keuken) katten geen geboortebewijs hebben, zijn de raskatten wat dit betreft in het voordeel omdat hun geboorte vastgelegd wordt op een geboortebewijs. Als een kat zijn hele leven onder de zorg van dezelfde dierenarts is geweest mogen dierenartsgegevens hier ook voor gebruikt worden. De werkelijke leeftijd van een kat is soms moeilijk te zien, omdat katten, in tegenstelling tot honden, vaak hun tanden tot op zeer hoge leeftijd behouden en hun vacht wordt niet grijs wordt naarmate zij ouder worden. Het menselijke geheugen is niet feilloos en eigenaren kunnen hun huidige kat verwarren met voorgaande katten die er hetzelfde uitzagen of dezelfde naam droegen. Dus "Poekie viel tijdens het kerstdiner van 1977 van de tv", kan ook over Poekie's voorganger gaan. Verder hebben trotse katteneigenaren er vaak niet zoveel moeite mee om een paar jaar aan de werkelijke leeftijd van hun kat toe te voegen!


De oudste katten ooit.
Er bestaat een niet te verifiëren claim van een 43 jaar oude kat. Op 2 januari, 1972, claimde een man uit Dumfriesshire, Schotland dat zijn kat (naam niet bekend) zijn 43e verjaardag had gevierd. De heer W Ferguson, van de Schotse Katten Club, schreef de eigenaar aan voor nadere informatie maar hij kreeg het volgende antwoord: "In antwoord op uw schrijven over de kat, moet ik helaas mededelen dat hij vanmorgen door een trein is gedood. Mijn broer kocht hem op de Millingonbush boerderij, waar hij werkte gedurende de zomer van 1939. Ik heb mijn hele leven met de kat samengewoond. Mijn broer, die de kat ooit kocht, is één maand geleden op dezelfde plek als mijn kat door een trein overreden. Ik ben de enige overgeblevene, maar wat ik allemaal zeg is waar, dat verzeker ik u. Ik ben 64 jaar oud en ik heb boeren opgegeven en een huis gekocht, ik heb hier sindsdien altijd gewoond."

In november 1972, hoorde de Amerikaanse Feline Society over een 37 jaar oude kat die in zou leven in Hazleton, Pennsylvania. Toen de AFS deze zaak onderzocht, bleek de claim gebaseerd te zijn op het combineren van de levensduur van 3 verschillende katten...

De oudste katten ooit worden over het algemeen erkend als zijnde: Puss (36 jaar, 1 dag), Ma (34 jaar) en Grandpa (34 jaar, 2 maanden). Puss werd in 1903 geboren en woonde bij mevrouw T. Holway uit Clayhidon, Devon, Engeland. Puss overleed op 29 november, 1939, één dag na zijn 36ste verjaardag. De levensloop van Puss is niet goed gedocumenteerde en er bestaan twijfels over het waarheidsgehalte van dit verhaal. De langst verifieerbare levensduur van een kat was die van een vrouwtjes-Tabby genaamd Ma, zij woonde bij Alice St George Moore uit Drewsteignton, Engeland. De dierenarts heeft Ma in laten slapen op 5 november 1957, zij was toen 34 jaar oud. Hoewel Ma 2 jaar jonger werd dan Puss, is haar leeftijd betrouwbaarder gedocumenteerd. Als kitten kwam zij met haar pootje klem te zitten in een vossenval en het was onzeker of ze dit zou overleven. Ondanks het feit dat ze dit overleefde, verergerde deze blessure naarmate zij ouder werd en hierdoor kreeg zij extra veel zorg. Dit zou het geheim zijn van haar lange levensduur. Ma's natuurlijke dieet bestaande uit vlees van de lokale slager en een relaxte levensstijl ( haar eigenaren waren klassieke muzikanten) worden ook beschouwd als factoren die hiertoe bijdroegen.

De Sphynx Granpa Rexs Allen werd 34 jaar, 2 maanden en 4 uur oud in 1998 (raskatten hebben het voordeel van gedetailleerde geboortebewijzen). Hij werd geadopteerd uit de Humane Society in Travis County, Texas, door Jake Perry op16 Januari, 1970. Grandpa was als zwerfkat gevonden. Dhr. Perry realiseerde zich dat Grandpa een Sphynx (toen erg zeldzaam) was, dus hij hing pamfletten op voor het geval iemand nadere informatie over hem zou hebben. Hij kreeg een telefoontje van de eigenaresse, Madame Sulinaberg uit Parijs, Frankrijk. Zij had haar dochter bezocht in december 1969 en haar kat, Pierre, was ontsnapt door een openstaande deur. Madame Sulinaberg verzekerde zich ervan dat het daadwerkelijk om haar kat ging en liet de heer Perry de kat houden. Zij gaf hem Pierre's stamboom waarin stond dat hij in Parijs, Frankrijk was geboren op 1 februari, 1964. Zijn vader,Pierre de 2e, was een Devon Rex ( een toegestane kruising bij het Sphynx ras) en zijn moeder was een Sphynx genaamd Queen of France. Granpa was een goed verzorgde kat, net als Ma, maar zijn dieet bestond uit bacon, eieren, broccoli, asperges, mayonaise en koffie met veel room!

Verschillende andere katten zijn aantoonbaar in de dertig jaar oud geworden. In Los Angeles, Californië overleed in september 1955 een kat op de respectabele leeftijd van 33 jaar en 4 maanden. De naam is onbekend, maar de kat werd in 1922 geboren in Surbiton, Surrey, Engeland en was met zijn eigenaren meeverhuisd naar de USA. Mevrouw B. Fenlon uit Enniscorthy, County Wexford, Ierland, had een geholpen kater genaamd Bobby. Deze overleed op 5 juli, 1973, in de leeftijd van 32 jaar en 3 weken. Selina, de kortharige Silver Tabby, van mevrouw Margaret Chapman uit Wellingborough, Northamptonshire, Engeland, overleed op 28 augustus 1983, op 32-jarige leeftijd. Fluff, een zwart-witte kruising H.T.K/Langharige Pers werd als kitten gekocht door Marjorie and Ken Wren uit Gosport, Hampshire, Engeland. Zij was in 2003, op de leeftijd van 31 jaar, de langstlevende poes. Fluff's lange levensduur werd waarschijnlijk veroorzaakt door haar rustige/relaxte levensstijl.

Een lange levensduur wordt gedeeltelijk beïnvloed door de genen, wat verklaard dat de "kattentweeling" Ginger en Sandy beide rond de 20 jaar oud werd. Zij werden op 18 mei 1956 geboren en hun eigenaresse was mevrouw Patt Hillman uit Birmingham. Sandy werd 20 jaar, 5 maanden en 3 weken oud. Zij overleed op 7 januari 1977. Ginger overleed op 8 september 1978, op de leeftijd van 21 jaar 3 maanden en 3 weken.

Over het algemeen genomen leven H.T.K. katten langer dan raskatten. Dit wordt veroorzaakt door het op grotere schaal doorfokken van raskatten. Fluff, de Blauwe Pers van mevrouw Mary Forster uit Dalbeattie, Kirkcudbrightshire, Schotland, overleed op 15 oktober 1982. Fluff bereikte de respectabele leeftijd van 29 jaar en 7 maanden. Een naamloze, blinde Blue-Point Siamees van meneer Howard Little uit Redwood City, Californië, USA bereikte in november 1975 de gedocumenteerde leeftijd van 25 jaar en 8 maanden. De 27 jaar oude Burmees genaamd Kataleena Lady, van mevrouw V. Hayward uit Melbourne, Australië leefde nog in 2004.


De oudste, nog in leven zijnde katten.
Dit is vanzelfsprekend een categorie met vaak wisselende titelhouders aangezien alle katten uiteindelijk zullen komen te overlijden. Buiten de officiële recordhouder, zijn er talrijke onverifieerbare recordhouders. Sommige van deze katten overleden voor de claim te verifiëren was, anderen zijn beperkt door een gebrek aan een deugdelijk geboortebewijs. Dit betekent dat in deze categorie de raskatten in het voordeel zijn t.o.v. de H.T.K katten. Sommige niet te verifiëren claims zijn beroemd geworden door artikelen in tijdschriften en nieuwsreportages.

In maart 2004 werd de 27 jaar oude Burmees genaamd Kataleena Lady, van mevrouw V. Hayward uit Melbourne, Australië. Gerapporteerd als de oudste, in leven zijnde, kat. Kataleena Lady werd op 11 maart, 1977 geboren. In maart 2005 was er poes Amber, uit Wales, waarvan werd geclaimd dat zij de langst levende H.T.K. kat zou zijn. Zij werd als 3 jaar oude, volgroeide kat, geadopteerd door Diane Sleeman uit Ferryside in 1978. Diana stelt dat Amber tegen de 30 moet zijn, en dat zou haar bijna 5 jaar ouder maken dan de geverifieerde titelhouder. Maar Guinness World Records vereist bewijs van Amber's lange levensduur. Amber was tandeloos, maar fit en gezond, hoewel ze minder actief was dan voorheen. Diana schreef Amber's lange levensduur toe aan een dieet van hete kabeljauw, kip en garnalen in aanvulling op gewoon kattenvoer. In maart 2005 was de 23 jaar oude Spook uit Ontario, Canada de oudste ( verifieerbare) levende kat.


Oudste katten met kitten's
In tegenstelling tot mensen hebben katten geen menopauze; zij blijven hun hele leven vruchtbaar (tenzij ze geholpen zijn natuurlijk). Naarmate ze ouder worden krijgen ze wel minder kittens per nest (1-2 i.p.v. 3+). Ofschoon ze doorgaan met paren, neemt de kans op daadwerkelijke bevruchting wel af met het klimmen van de leeftijd. Hetzelfde geld voor oudere katers: zij zijn nog steeds in staat een vrouwtje te bevruchten, maar de kans daartoe neemt wel af omdat ze minder vruchtbaar worden naarmate ze ouder worden.

De 30 jaar oude Kitty, van George Johnstone uit Croxton, Stafforshire, Engeland produceerde in 1987 nog een nest met 2 kitten's. Kitty overleed 2 jaar later, op de leeftijd van 32 jaar. Een 28 jarige Tortie genaamd Smutty, van mevrouw Eileen Martin uit Chacewater, Cornwall, Engeland kreeg op 6 juli 1953, op 28 jarige leeftijd, nog een kitten. Zij zoogde haar kitten succesvol. Smutty was een gepensioneerde rattenvanger. Zij had waarschijnlijk geen tijd om kitten's op te voeden gedurende haar werkzame leven. ( waaruit men op kan maken dat eventuele voorgaande nestjes voortijdig overleden of werden vernietigd..)