Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Peterbald

Geschiedenis Peterbald

De Peterbald (kale uit Petersburg) is een bijzonder mooie, stijlvolle en elegante kat van het oriëntaalse type.

De Peterbald is een Russische naaktkat, of eigenlijk een haarverliezende kat, want de meesten worden met haar geboren en verliezen dit binnen 2 jaar.

De Peterbald is ontstaan in 1994 uit het kruisen van een Don Sphynx en een Oosters Korthaar door de Russische fokster Olga Mironova.
Zij koos voor haar fokprogramma een Donskoy Sphynx genaamd “Afinogen Myf” en een Oosterse poes: “W. Ch. Radma von Jagerhof.”
De gebruikte kater Afinogen Myf had een tenger, stevig gebouwd lichaam, lange poten en een lange staart.

De poes, Radma von Jagerhof, was niet alleen een mooie kat, maar had nog één belangrijk kenmerk voor de toekomstige ras eigenschapen; zij had helemaal geen ondervacht.
Onder de invloed van het haarloze gen, gecombineerd met deze eigenschap, werden vier prachtige kittens geboren: “Mandarin iz Murino, Muscateldruif iz Murino, Nezhenka iz Murino en Nocturne iz Murino.” (cattery “Koshki Iz Murino”). Alle vier de katten werden in het fokprogramma gebruikt.

De kittens uit deze eerste generatie waren bijna volledig naakt en leken voornamelijk op het elegante oriëntaalse type.
Muskat en Mandarin hadden heel korte vachtje, van maar een paar millimeter. Later wordt deze vachtstructuur “Flock beharing” genoemd.

Een tijd daarna werden compleet haarloze (homozigot) kittens geboren, zij hadden helemaal geen beharing, geen tast en snorharen en worden “naaktgeboren” of “compleet haarloos” genoemd. Hun huid was warm en beetje plakkerig en leek op rubber (gummy).

Peterbald katten in de leeftijd van 1 tot 2 jaar verliezen meestal hun vacht.

peterbald katNa 2 jaar zijn de meest voorkomende vacht/huid varianten bij de Peterbald:

  • Gummy:Compleet haarloos
  • Flock: helemaal naakt, (van dichtbij een beetje haartjes)
  • Velour: (een fluweel kort laagje haar)
  • Brush: (langer dan 5mm, dun ingeplant haar)
  • Straight coated (variant): een korte, dicht tegen elkaar aan groeiende vacht zonder ondervacht

Katten met de Straight coated vacht zijn geen dragers van het haarloze gen, maar als ze van een mooi oosters type zijn mogen ze in het fokprogramma gebruikt worden.

Er worden kittens geboren van het zo genaamde “tussentype.” Het is niet verstandig zulke katten in het fokprogramma te gebruiken, omdat zij het ras niet verbeteren.

Het kruisen van de Peterbald en de Donskoy is verboden, er zit ook enorm veel verschil qua uiterlijk tussen beide rassen.

Karakter Peterbald

De Peterbald katten hebben een prachtige karakter: zij kunnen
prima opschieten met andere katten en honden, zij zijn intelligent, aanhankelijk, speels en nieuwsgierig. De Peterbald heeft vaak behoefte aan soortgenootjes als gezelschap en kan er absoluut niet tegen genegeerd te worden.
Ze zijn erg speels en blijven dit ook als ze ouder zijn. De Peterbald is een ondernemende, nieuwsgierig kat. Ze zijn niet snel onder de indruk van dingen en ze zijn erg zelfverzekerd.

Meest gestelde vragen over de Peterbald

Hoe bepalen jullie kleuren op compleet naakte katten?
Wij kijken naar de oogkleur en de kleuren van de neusspiegel en zoolkussentjes. En natuurlijk kunnen wij een DNA test laten uitvoeren.

Zijn zij verwanten van Canadese Sphynx?
Nee, zij hebben een totaal andere afkomst.

Is het waar dat de lichaamstemperatuur van een naakte kat 41-42 graden is?
Nee, dat is niet waar, alle naakte katten hebben een normale lichaamstemperatuur van ongeveer 38-38,5 graden.

Hoe moet ik volledig naakte Peterbald verzorgen?
Dit is afhankelijk van hoe vies uw kat wordt, zijn huid wordt dan onaangenaam plakkerig. Peterbald katten vinden water vaak leuk en het wassen van een Peterbald kat levert dan ook weinig problemen op.
Wees voorzichtig tijdens de wasbeurt als je shampoo op de naakte kat aanbrengt, hij wordt zo glad als een aal en kan per ongeluk uitglijden met tragische ongelukken tot gevolg.

Zijn Peterbalds vaker en sneller ziek of gevoeliger voor ziektes?
Nee.

Worden Peterbald kittens kleiner geboren dan kittens van de andere rassen?
Peterbald kittens worden geboren met een gewicht tussen de 80 en 120 gram, compleet naakte kittens kunnen met open oogjes geboren worden of kunnen hun oogjes na 2 tot 4 dagen openen.

Ik heb gehoord dat naakte katten geschikte huisdieren zijn voor allergische mensen:
LET OP! Dat is niet altijd zo, je moet eerst weten waarvoor je allergisch bent (kattenharen, huidschilfers, enz.)

Mocht u allergisch zijn voor katten en de aanschaf van een Peterbald overwegen, dan is het verstandig om eens een bezoekje te brengen aan een cattery die de Peterbald fokt. Voor meer informatie hieromtrent kunt u het beste contact opnemen met een goede cattery.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >