Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Fokken van katten

cornish rex zittend, fokken van katten

Bezint eer gij begint met fokken.

Het eerste nest: Wat kost dat?

Waarschijnlijk is het u ook wel eens overkomen: U heeft een nestje, er komen bezoekers, u vertelt wat over de kittens en noemt de prijs. Als een zakjapannertje gaan de hersens werken en u ziet de gedachte ‘Dat is snel verdiend, 4 x € 400 = € 1600! Dan ga ik ook een nestje fokken.’ Hieronder heb ik eens opgesomd wat het nu eigenlijk kost om een nestje te fokken zodat u een dergelijke gedachtengang snel kunt ontzenuwen. Want ik geloof niet dat onze kat gebaat is bij fokkers die denken snel over kittenruggetjes een paar centen te kunnen bijverdienen. Ik ga uit van een eerste nestje, waarbij dus nog diverse zaken aangeschaft c.q. geregeld moeten worden. Bij de vermelde dierenartstarieven ga ik uit van de kosten bij mijn dierenarts, in het oosten des lands, waarbij ik me er van bewust ben dat de prijzen elders waarschijnlijk hoger liggen.

EURO

 • Poes inenten voor de dekking 23,00
 • Poes ontwormen 4,50
 • Poes testen op leukemie en aids 32,00
 • Poes testen op HCM (hart) en PKD (nieren) 110,00
 • Bloedgroepbepaling van de poes 25,00
 • Fokkerlid worden van een vereniging 25,00
 • Entree (eenmalig) 5,00
 • Lidmaatschap rasclub 14,00
 • Catterynaam aanvragen (eenmalig) 28,00
 • Kater uitzoeken, overleg met katereigenaar, vervoer(3x) 68,00
 • Dekgeld kater 230,00
 • Basis geboortepakket: Homeopaat (Kuur weeënzwakte, melkgift stimulantie, tube Enzyvit) 32,00
 • Spat Kittencare: (glijmiddel, respirot, slijmzuiger, voedingspipet, speentjes, benebac, nutridrops, kittencolostrum, litterlac etc.) 81,00
 • Weegschaal 32,00
 • Dekbewijs 1,20
 • Controle poes bij dierenarts na bevalling 20,00
 • Hill‘s AD 4 blikjes (geconcentreerde voeding) 6,35
 • Advertentie Hart voor Dieren/Majesteit etc. 17,00
 • Advertentie Dagblad 23,00

Uitgaande van een nest van 4 kittens:

 • Stambomen (4 x € 9) + eigendomsoverdrachten (4 x € 2,50) 46,00
 • Eerste enting kittens (4 x € 20) 80,00
 • Tweede enting kittens (4 x € 20) 80,00
 • Wormmiddel kittens + moederpoes 10,00
 • Extra voer poes dracht+zogen 135,00
 • Voer kittens (vanaf 4 weken +/- € 68 per kitten) 272,00
 • Kattenbakvulling (per kitten € 13) 52,00

Totaal: 1452,05

Met 3 maanden kittens in huis, en 24 uur per dag de zorg, lijkt het dan alsof u 147,95 euro hebt verdiend. Maar we zijn er nog lang niet!!! Niet meegerekend heb ik: de aanschaf van een kittenkooi (€ 170), speeltjes voor de kittens, foto’s, extra verwarming, extra was, extra afwas, extra reinigingsmiddel, krassen op je meubilair, gesneuvelde bloempotten, vlekken op je vloerkleed, tijd, slapeloze nachten, koffie en beschuit met muisjes voor de kopers, etc.

Verder ga ik er bij deze opsomming van uit dat alles goed gaat. Dus geen keizersnede – dan komt er nog circa € 160 aan dierenartskosten bij, geen ziekte bij de kittens etc. En wat als er een kitten met een foutje in het nest zit? Dat kunt u echt niet voor de volle prijs verkopen. Eigenlijk moet u, als u alles wilt berekenen, ook de aanschaf van moederpoes er bij rekenen (€ 400) en het feit dat u haar na aanschaf tenminste 9 maanden gevoerd heeft voor u haar liet dekken op een leeftijd van minimaal 1 jaar (à € 22 per maand = € 198). Het totaalbedrag wordt dan nog verhoogd met € 768 en u komt dan op zegge en schrijve € 2220,05. Op het eerste nest lijdt u dus bij een gemiddeld aantal van 4 kittens en geen extra medische kosten een verlies van 620,05 euro.

Kopieert u deze lijst eens en laat hem zien aan mensen die dollartekens in hun ogen krijgen bij het zien van uw kittens. Die beginnen dan niet met de fok, zodat we hopelijk alleen echte liefhebbers overhouden. Liefhebbers die genieten van hun kittens, van blijde kopers, van tevreden moederpoezen. Liefhebbers die daarom niet alles in geld uitdrukken.

Fokken

Deze pagina is bedoeld om u te informeren over het fokken van raskatten en alles wat daarbij komt kijken. Helaas vatten veel mensen dit allemaal te licht op waardoor talloze cattery’s ontstaan zonder kennis. Ook kan kennis over de anatomie van de kat onmisbaar zijn. Ook worden er specifieke rassen gefokt bij cattery's, zoals bijvoorbeeld de Peterbald.

Hoe begin je?

Ten eerste is het heel belangrijk te kiezen voor het ras waar je geheel op valt. Niet alleen is het uiterlijk belangrijk. Wat veel belangrijker is, is of het karakter van het ras bij u past. Het allerbelangrijkste is dat u zich goed laat informeren. Lees een aantal goede boeken (kijk bij “Verzorging”voor een aantal boekentips.) en laat u informeren door fokkers van het ras en katten/rasverenigingen. Ik ga er hier vanuit dat u reeds het ras van u keuze in huis heeft. Het is namelijk niet verstandig bij de eerste kat die u aanschaft gelijk te denken aan fokken. Kijk eerst eens even of het hebben van een kat op zich u bevalt. Vaak gaan mensen denken aan fokken als ze enige tijd een poesje in huis hebben en dit graag willen laten dekken. Wat belangrijk is uw doel: waarom gaat u fokken? Veel mensen zullen hierop antwoorden: “Het is zo leuk, een keer een nestje” en helaas passeren ook de gedachten aan geld de revue bij bepaalde mensen. Wat het eerste betreft, daar kan ik u natuurlijk geen ongelijk in geven. Het hebben van een nestje kittens is ontzettend leuk, maar, en daar kom ik later op, brengt ook veel zorgen, onkosten, en problemen met zich mee.

Wat het geld betreft, uit die droom kan ik u gelijk laten ontwaken. Het fokken van raskatten in Nederland is geen winstbrengende bezigheid. Het is puur een dure hobby. U moet wel ontzettend verkeerd bezig zijn voordat u winst maakt. Goed, we hebben de twee eerste gedachten inmiddels uiteen gezet. Nu zal ik u vertellen wat u werkelijke doel behoort te zijn: het instandhouden en verbeteren van een ras. Dat is waar het allemaal om behoort te draaien als u wilt gaan fokken. Natuurlijk doet u het ook omdat u het ontzettend leuk vindt, anders zou er niemand aan beginnen. Het is dus bij dit doel belangrijk te kiezen voor 1 enkel ras, u in dat ras te verdiepen en met zorg goede combinaties poes/kater maken. Wat heel belangrijk is voor het fokken is het hebben van genetische kennis. Dit kunt u vergaren door vele kattenboeken te lezen. De basisgenetica is heus niet zo moeilijk als het lijkt. U moet tenslotte weten hoe u een bepaalde kleur moet fokken om het op zijn mooist te krijgen en u moet weten welke kleuren u kunt krijgen uit een bepaalde kleurcombinatie. U moet ook weten welke combinaties totaal verkeerd zijn.

Internet kan u enorm helpen met het spelenderwijs leren van genetica. Bekijk veel fokkerspagina’s. Kijk welke kleuren zij krijgen uit welke combinaties en probeer dit te onthouden. Sla vervolgens uw kattenboek open en bedenk welke kleuren er nog meer in het nestje hadden kunnen zitten of juist niet. Inmiddels heeft u zich aardig verdiept hierin. Wat nog belangrijker is dan de kleuren is de standaard van de kat. Hierin staat hoe het ras eruit behoort te zien. Dit moet men trachten zo goed mogelijk te benaderen, liefst geheel. Door het kiezen van een goede kater voor uw poes kan u de gewenste standaard goed benaderen. Behoort uw ras bijvoorbeeld kleine oren te hebben, dan is het niet verstandig naar een kater te gaan met grote oren, tenzij deze kater iets belangrijks bezit wat een foutje van uw poes kan opheffen. Het is een kwestie van afwegen. Om te weten of uw eigen poes voldoet om een goede fokpoes te zijn is het verstandig de kat te laten zien aan ervaren fokkers, danwel een kattenshow te bezoeken.

Nu het echte begin

We gaan ervan uit dat u een poesje heeft welke geschikt is om mee te fokken. U weet wat u wilt verbeteren en welke kleuren u wilt gaan fokken. Dan wordt het tijd uw lidmaatschap van een kattenvereniging aan te vragen. U neemt hiervoor contact op met de ledenadministratie van een vereniging. In Nederland zijn de verenigingen opgesplitst in 2 groepen; de bij de FIFE aangesloten verenigingen (Fife is een overkoepelende organisatie) of een onafhankelijke vereniging. Bij de FIFE aangesloten verenigingen zijn b.v. Felikat en Mundikat. De onafhankelijke verenigingen zijn bijv. Neocat, de Nederlandse Kattenfokkersvereniging en de Nederlandse Vereniging van Kattenvrienden. Er is geen verschil in kwaliteit tussen de twee groepen. Het is gewoon een kwestie van kiezen met welk verenigingsbeleid u het het meest eens bent. U kunt bij iedere vereniging de statuten en reglementen opvragen om uw keuze mee te gaan bepalen. Om u aan te melden bij een vereniging moet u alvast 3 catterynamen verzinnen. Dit moeten originele namen zijn, omdat er geen 2 namen in Nederland teveel op elkaar mogen lijken. Kies iets wat makkelijk te onthouden is en wat u leuk blijft vinden. Uw catterynaam word beter onthouden dan uw eigen naam! De catterynaam word een soort achternaam van de bij u geboren kittens. Indien u geen lid wordt van een vereniging kunt u geen stambomen krijgen!! Veel verenigingen hebben rasclubs waar u zich eveneens bij kunt aanmelden.

Naar de kater

U heeft inmiddels een catterynaam en bent lid van een vereniging. Uw poes is ongeveer een jaar oud geweest en een aantal malen krols. Nu moet u op zoek naar een geschikte dekkater. Laat u hierbij gerust adviseren door andere fokkers en verenigingen. Veel verenigingen hebben fokadviseurs. Zodra u een goede kater heeft gevonden neemt u contact op met de dekkatereigenaar. U vertelt hem/haar dat u uw poesje graag bij haar volgende krolsheid wilt laten dekken. U vraagt de dekkatereigenaar welke testen deze eist en welk dekgeld wordt gevraagd. Indien u de kater nog niet gezien heeft, ga dan eerst een kijken. Kijk hoe de kater gehuisvest is. Uw poes moet er tenslotte bij straks. Vraag een kopietje van de stamboom zodat u deze nog eens kunt napluizen. Als alles geregeld is en de afspraak voor een dekking bij de volgende krolsheid is gemaakt, gaat u naar de dierenarts. De meeste dekkatereigenaren nemen genoegen met een FeLV en FIV test (kattenaids en leukemie) maar er zijn er ook die een FIP test vragen. Bij bepaalde rassen (zoals de Brits korthaar) is het belangrijk de bloedgroep te laten bepalen. Een poes met bloedgroep B mag eigenlijk niet gedekt worden door een kater met bloedgroep A. Andersom mag wel. Lees hiervoor “Bloedgroepen”op deze site. U laat de poes dus testen.

Zorg ook dat uw poes tijdig is ingeënt, ontvlooit en ontwormd!! Wel, alles is nu gereed voor de dekkater. U merkt al gauw wanneer uw poes krols is. Zodra zij krols is belt u de dekkatereigenaar. Deze kan u dan vertellen of de kater “bezet”is of niet. Door tijdig te melden dat uw poes krols is, overvalt u de dekkatereigenaar er niet mee. U kunt dan een afspraak maken wanneer u de poes kunt komen brengen. Knip voordat u haar brengt haar nageltjes. Neem de papieren (testresultaten, inentingsboekje, stamboom) van uw poes mee. U hoeft geen eten mee te nemen. Ten eerste eet de poes haast niets als ze bij de kater zit en ten tweede zit het voer bij het dekgeld inbegrepen. Als u poes op een speciaal dieet is kunt u hierover met de dekkatereigenaar contact opnemen. U bent gearriveerd bij de dekkatereigenaar. Hij/zij zal de poes even bekijken en controleren op parasieten en andere uitwendige problemen. Vervolgens zal de poes vaak even afgescheiden van de kater worden gezet. Zo kunnen ze elkaar wel zien maar nog aanraken. Na een tijdje (het kan dat u dan al weg bent) word de poes bij de kater gezet en kan het feest beginnen. Na ongeveer 4 dagen zal de dekkatereigenaar contact met u opnemen. Deze zal u vertellen of er wel of geen dekkingen hebben plaatsgevonden en maakt een afspraak met u wanneer u de poes kunt komen ophalen. Als u de poes gaat ophalen neemt u een door uw vereniging aangeleverd dekbewijs mee en het afgesproken dekgeld (bij ieder ras verschillend). Het dekbewijs word gedeeltelijk door u, gedeeltelijk door de dekkatereigenaar ingevuld. U neemt u poes vervolgens mee naar huis.

Zwangerschap

Als de poes succesvol is gedekt zult u na een week of 3 wat veranderingen zien optreden. De poes slaapt erg veel en eet ook veel. U zult zien dat de tepeltjes van de poes wat donkerder van kleur en soms groter worden. Rondom de tepels zal het haar wijken. Waarschijnlijk is uw poes zwanger. Het is belangrijk dat u haar een goede voeding geeft gedurende haar zwangerschap.

Let erg goed op met schoonmaakmiddelen, parasietenbestrijding en medicijnen. Niet alles mag voor een zwangere poes gebruikt worden!! Ongeveer 65 dagen na de dekking zal de poes gaan bevallen. Zorg dat u thuis bent rondom de bevallingsdatum; een raskat die haar hele leven gewend is onder de mensen te zijn, kan een bevalling soms niet alleen af!! Wat er allemaal kan gebeuren is niet leuk om te beschrijven dus zorg gewoon dat u thuis bent!! Een aantal dagen voor de uitgerekende bevallingsdatum zal de poes gaan zoeken naar een geschikte plaats om te bevallen. Het is prettig om voor haar een aantal dozen in huis te hebben. De dozen van de chips bij de supermarkt is bijzonder goed van maat en lekker sterk. Gebruik noooooooit!! Fruit/bananendozen. Deze bevatten nog gifresten.

Als u van plan bent om vaker een nestje te krijgen is het maken van een werpkist erg handig. Maak deze ongeveer 50×50 cm groot en zo hoog dat de poes er net in kan staan. Het liefst met deksel die je open kan zetten en goed kan schoonmaken. Leg in de doos of kist een dikke laag handdoeken en een moltondoek. In handdoeken blijven kleine kittens die hun nagels nog niet kunnen intrekken vaak hangen. De poes zal vaak in de doos gaan graven om er een perfect nestje in te maken. Tegen de tijd dat ze echt gaat bevallen zal ze enigszins onrustig worden. Misschien verliest ze al wat vocht. De bevalling begint bijna zodra de vliezen breken. Zorg dat u rustig bij u poes gaat zitten. Op een gegeven moment krijgt ze weeën en persweeën. Na eventjes ziet u een vlies komen met hierin een hoofdje (in sommige gevallen een staartje; stuitligging). Na een paar maal persen komt er een kitten met een vlies daaromheen ter wereld. Zorg dat moeders in de kist/doos blijft! Indien het kitten los is van de placenta, of als de placenta al is meegekomen dan pakt u het kitten op. U wrijft het kitten in een ruwe handdoek goed droog, direct te beginnen bij het bekje en de neus. Wrijf het kitten lekker stevig droog. Wij werken altijd met een slijmzuigertje. en zuigen hiermee het vruchtwater uit de neus en het mondje zodat de luchtwegen direct vrijkomen. Nadat u het kitten heeft opgewreven zit het nog vast aan de placenta dmv de navelstreng. Deze navelstreng kunt u met uw nagels door”bijten” op ongeveer 3 centimeter vanaf de buik van het kitten. Wees voorzichtig! Aangezien ik een vervent nagelbijter ben, heb ik een artillerieklem besteld bij Spat. Hiermee kunt u de navelstreng eerst afknijpen en vervolgens aan de zijde van de placenta met een gedesinfecteerde scherpe schaar knippen. Hierna legt u het kitten terug bij de moeder die het kitten waarschijnlijk direct verder gaat droogwassen, tenzij ze met de volgende weeën bezig is. Als moeders rustig is, kruipt het kitten waarschijnlijk direct naar de tepel. De allereerste melk is zeer belangrijk voor het kitten. Indien de weeën doorgaan zonder dat er een kitten geboren word, wacht dan niet te lang maar schakel een dierenarts in. Tel bij ieder kitten of u een placenta heeft meegekregen. Zo niet, dan moeten deze later alsnog allemaal komen. Gebeurd dit niet na enkele uren na de bevalling, schakel dan eveneens een dierenarts in. Kortom, bij twijfel over het welzijn van de moederpoes of 1 van de kittens, gelijk een dierenarts laten komen! Een kitten behoort iedere dag zo’n 10 gram aan te komen (grote nesten soms iets minder.) Koop dus een weegschaal die tot op de gram nauwkeurig weegt.

Zodra een kitten niet goed aankomt of zelfs afvalt kan dit wijzen op een probleem. Schakel in dit soort gevallen wederom uw dierenarts in. Als verder alles goed gaat dan is het enige wat u hoeft te doen zorgen voor een schoon nestje voor moeder en de kittens, kittens wegen en genieten! Na een paar dagen gaan de oogjes open. Blijf het gewicht goed in de gaten houden.

Bij een groot nest kan het zijn dat u een beetje moet gaan bijvoeren. Hiervoor zijn uitstekende kittenmelken in de handel zoals K.M.R (bij de dierenarts) en Litterlac (bij Spat). U kunt bij Spat ook hele goede flesjes met speentjes kopen speciaal voor kittens. Na een week of 4 a 5 kunt u beginnen met het voeden van vast voedsel. Wij beginnen altijd met Bambix met kittenmelk (zie merken hierboven). Wij zetten het kitten op tafel en voeren ze voorzichtig met een lepeltje. Kittens zijn niet gewend het hoofd omlaag te houden, vandaar. Langzaam houden we na een paar dagen het lepeltje steeds lager bij het bordje pap, totdat ze daar zelf uit gaan eten. Zodra ze dat kunnen kunt u heel langzaam beginnen een heeeeel klein beetje blikvoer voor kittens door de pap te mengen. Doe dit heel geleidelijk. Per paar dagen mengt u steeds meer vlees door de pap, net zo lang tot het alleen nog maar vlees is en geen pap meer. Hierna gaat u door het blikvoer geweekte kittenbrokjes mengen. Steeds meer brokjes, minder vlees. Op de leeftijd van 12 weken eten bijna altijd de kittens ook harde brokjes. Als het nestje een week of 2 oud is moet u namen gaan verzinnen voor op de stambomen. U vult de verenigingsformulier voor aanvraag stambomen in en stuurt deze op. U krijgt de stambomen dan thuisgestuurd.

Kittenkopers

U kondigt hier en daar uw nestje aan op internet, in magazines of bij kittenbemiddelingen. U wordt gebeld door aspirantkopers die graag een kitten willen hebben. Vraag deze mensen alles wat je wilt weten; waarom willen ze een kat, hebben ze al eens een kat gehad, hoe denken ze over het hebben van een kat enz. Uiteraard vermeld u de prijs van de kittens (informeer bij de vereniging en andere fokkers wat een gemiddelde prijs is van uw ras). U nodigt de mensen uit de kittens te komen bekijken als ze ouder dan 3 weken zijn (jonger dan dit is een risico! Kittens zijn zeer vatbaar voor ziekten en bacteriën). Als de mensen komen kijken vraag ze dan altijd hun handen bij binnenkomst te wassen. Laat ze de kittens bekijken en vertel alles wat te maken heeft met uw ras. Vertel ze ook de nadelen!! Krijgt u geen goed gevoel bij de mensen, verkoop ze dan geen kitten. Hoe vervelend dit ook voor hen is, het zijn uw kittens en u bent er voor verantwoordelijk dat zij een goed tehuis vinden. Er van uit gaande dat de mensen u bevallen maakt u een afspraak voor het volgende bezoek. In de tussentijd zorgt u ervoor dat de kittens op de leeftijd van 9 en 12 weken worden ingeënt en bekeken door de dierenarts. Bijna alle verenigingen hebben de regel dat een kitten het huis pas op de leeftijd van 12 of 13 weken het huis mogen verlaten. Houd u hieraan, het is belangrijk voor het welzijn van het kitten. Als het kitten het huis mag verlaten dan adviseer ik u het bij de mensen te gaan brengen. Zo kunt u zien hoe het kitten terechtkomt, en u kunt de mensen in hun eigen woning nog wat adviezen geven. U brengt de stamboom, eigendomscertificaat, inentingsboekje en een proefpakketje of klein zakje van het voer wat het kitten bij u was gewend mee. U heeft de mensen al verteld bij hun bezoeken wat zij in huis moeten hebben voor het kitten. U geeft de mensen alle papieren en het kitten en u ontvangt van hen het overeengekomen kittengeld. Twijfelt u of uw kitten het wel goed krijgt? Neem het dan linearecta weer mee naar huis!!

Veel succes met uw nestje!!

Dit stuk is geschreven op basis van eigen ervaringen. Er is op iedere regel een uitzondering, en heel veel fokkers zullen het weer anders doen dan wij. Wij hebben echter getracht een richtlijn te geven voor de beginnende fokker.

Ontwikkeling van kittens

De eerste week

De eerste week zijn de kittens nog doof en blind. De oortjes zijn gevouwen en de oogjes zijn gesloten. Het reukvermogen is wel al goed ontwikkelt, dit helpt de kittens om de weg naar de tepel te vinden. Zo kunnen ze melk drinken bij de moederpoes. Vooraleer er melk uit de tepel komt, vloeit er colostrum uit. Dit is een voedzame stof die de kittens beschermt tegen ziektes en infecties. De eerste weken doen de kittens niets anders dan melk drinken en slapen. De kittens drinken ongeveer om de twee a drie uur. In de eerste week zal het gewicht van de kittens daardoor bijna verdubbelen. Enkele dagen na de geboorte valt de verdroogde navelstreng van de buikjes af.
De kittens kunnen nog niet miauwen, enkel piepen. Wanneer ze drinken kunnen ze wel al zachtjes spinnen. De moederpoes blijft heel veel bij haar kleintjes, en verlaat het nest enkel om zelf te eten en haar behoefte te doen. Wanneer de moederpoes even weg is, kruipen de kittens dicht bij elkaar om warm te blijven. Het is belangrijk dat de kittens in deze fase voldoende rust hebben om goed te ontwikkelen. Je kunt daarom best nog geen bezoek ontvangen. Maak het de moederpoes en kleintjes zo aangenaam mogelijk. Voorzie een stille, donkere, verwarmde omgeving.
De kittens hebben nog maar weinig lichaamscontrole. Ze kunnen enkel een beetje wriemelend kruipen, en hun bewegingen gebeuren nog heel schokkerig en trekkend. De moederpoes wast de kittens met haar tong. Door over het buikje van de kittens te likken komt een melkachtige stof vrij uit hun anus, op doe manier kunnen de kittens ontlasten. De moederpoes likt de melkachtige stof op, zo blijft het nest schoon.

Twee tot drie weken

De kittens krijgen steeds meer lichaamscontrole. Ze kunnen nu al wat beter kruipen. Soms richten ze zich rechtop, al lijkt hun hoofd vaak nog te zwaar voor hen. De oogjes zijn open gegaan, al hebben de kittens nog geen scherp zicht. Ze zien vooral schaduwen en bewegingen. De oortjes zijn ook open gegaan, de kittens kunnen nu horen en reageren op geluiden. Ze beginnen stilaan hun eigen lichaam en dat van hun soortgenootjes te verkennen. Ze sabbelen soms op hun eigen pootjes of de ledematen van hun nestgenoten. Op deze leeftijd komen de eerste tandjes door.

Drie tot vier weken

De kittens leren nu stilaan stappen. Ze beginnen nu ook te stoeien en te spelen met elkaar. Eerst slaan ze alleen maar met hun pootjes, daarna gaan ze ook echt bijten en stoeien. Wanneer de kittens te hevig zijn, worden ze door de moederpoos of hun nestgenootjes gecorrigeerd. Dit gebeurd door luid piepen of bijten. Rond deze leeftijd mogen de kittens gestreeld worden, zo worden ze menselijke aanrakingen gewoon. Op die manier raken ze beter gesocialiseerd. Het zicht van de kittens is nu ook beter ontwikkelt.

Vier tot vijf weken

De kittens beginnen nu ook buiten het nest op verkenning te gaan. Het is daarbij belangrijk dat ze aan veel wennen, zoals geluiden in het huis (radio, tv,…), allerlei voorwerpen, andere huisdieren, enzovoort. let wel op de veiligheid! Rond deze tijd beginnen de kittens stilaan te wennen aan vast voer. Ze beginnen naast de moedermelk ook zacht vleesvoer en daarna ook kittenbrokjes te eten. Ze leren ook aanvullend water drinken. Zodra de kittens starten met vast voer, stopt de moederpoes met de ontlasting op te likken. Nu moeten de kittens zelf op de kattenbak leren gaan. Katten zijn van nature heel zindelijke dieren, ze leren de kattenbak relatief snel gebruiken. Door hen er een paar keer op te zetten na het eten, en door imitatie van de moederpoes. Het eerste drolletje kan pijnlijk zijn voor de kittens, mogelijk zullen ze luid piepen die eerste keren op de kattenbak. De kittens beginnen zichzelf stilaan te verzorgen, en doen zelf een ‘kattenwasje’.

Zes tot zeven weken

Vast voedsel eten gaat steeds beter, de kittens hebben nu hun volledige melkgebit. De kittens drinken nog steeds aanvullend moedermelk. Rond deze leeftijd worden de kittens heel actief: ze doen niets liever dan met soortgenootjes spelen, achter speeltjes springen en door het huis rennen. De kittens zitten in volle ontwikkeling en leren elke dag bij. Vanaf zeven weken mogen de kittens wettelijk gezien van de moederpoes gescheiden worden, al is het voor de ontwikkeling van de kittens aanbevolen om te wachten tot een leeftijd van twaalf weken.

Acht tot negen weken

Rond negen weken kan de kitten ingeënt worden. Een herhalingsspuitje volgt op twaalf weken.

Hoe gaat het nu verder?

Na drie maanden verliezen de meeste kittens hun blauwe oogkleur, en wordt de definitieve oogkleur zichtbaar. Enkele vaak voorkomende oogkleuren zijn groen, geel, bruin of grijs. Van vijf tot negen maanden raken de katten in hun puberteit. Ze worden nu stilaan geslachtrijp. Vanaf zes maanden kun je je kat laten steriliseren of castreren. Op zes maanden is het gebit van een kat volledig ontwikkelt. Je kunt nu ook overschakelen op voer voor een volwassen kat.

Als een kitten geboren is: wat gebeurt er daarna

Lees hieronder verder en volg de belevenissen van de 5 kittens en hun moeder in onze opname. Ons plan is ze gedurende 8 weken bij ons te houden en een goed adres voor de kittens en de moeder te zoeken.

We zullen beschrijven hoe het gaat met kittens nadat ze geboren zijn. Met behulp van foto’s zullen we alles toelichten.

We beschrijven wanneer de ogen open gaan en wanneer de navelstreng opdroogt. Tevens zullen we het over het geboortegewicht hebben en hoeveel een kitten per dag groeit. De gewichtstoename van onze kittens hebben we elke dag bijgehouden.

Ook worden vragen beantwoord als “Welk soort voer moet ik geven?” en “Wanneer moet ik de kittens en hun moeder ontwormen en vaccineren?”.

Gedurende de eerste weken van hun leven maken kittens een aantal fases door. We zullen aangeven wat voor een periodes kittens meemaken: variërend van alleen maar liggen, tot beginnen met lopen en wanneer ze gaan reageren op hun omgeving.

Hieronder kunt u lezen wat deze fases zijn en betekenen voor het opgroeien.

Binnenkort zal meer volgen, kom geregeld terug voor een update van de belevenissen van de kittens in de opname.

 • De neonatale fase: 0 – 14 dagen leeftijd
 • De overgangsperiode: 2 – 3 weken leeftijd
 • De eerste socialisatiefase: 3 – 7 weken leeftijd
 • De tweede socialisatiefase: 7 – 14 weken leeftijd
 • 14 weken tot 6 maanden leeftijd
 • 6 maanden tot 1 jaar leeftijd
 • de neonatale fase: 0 – 14 dagen leeftijd

Kittens worden geboren na een draagtijd van gemiddeld 63 dagen. Een kitten kan bij de geboorte niet horen en niet zien. Het is volledig afhankelijk van de moeder.

Ze wegen bij de geboorte ongeveer 100 gram. Iedere 2-3 uur drinken de kittens melk bij de moeder. In de eerste dagen is het vooral belangrijk om bij te houden of een kitten groeit. Weeg elk kitten minstens 1x per dag, dan kun je zien of ze genoeg melk binnenkrijgen en goed groeien. Indien de kittens erg pieperig zijn en ze komen niet aan in gewicht dan kan het zijn dat de moeder niet voldoende melk geeft. Het is dan van belang dat de kittens met kittenmelk bijgevoerd worden.
We hebben van onze kittens een groeischema bijgehouden.

Na de eerste dag begint de navelstreng steeds meer in te drogen. Ongeveer een week na de geboorte valt de navelstreng eraf.

Op ongeveer 10 dagen gaan de oogjes en de oren open. Zie hieronder enkele kittens met hun ogen open.

Dit is een cypers poesje Dit is een cypers katertje Dit is een zwart poesje

We hebben drie poesjes en 2 katertjes in de opname. Zeker als de kittens jong zijn kan het voor een eigenaar lastig zijn om het goede geslacht te bepalen. Er moet goed op de afstand tussen de anus en de plasbuis worden gelet. Voor meer informatie wat betreft het sexen der kittens

Welk soort voer moet je geven:

Zorg dat de moeder genoeg te eten krijgt. Om melk te kunnen geven heeft ze veel energie: dus voer nodig. De moederpoes moet onbeperkt eten tot haar beschikking hebben (dit heet ad lib voeren). Het beste is om de moederpoes al vanaf 2/3 van de dracht op kittenvoer over te zetten. Gedurende het einde van de dracht en tijdens het zogen krijgt ze dan het geschikte voer. Een extra voordeel is dat, zodra de kittens vast voer gaan eten, ze gelijk mee kunnen gaan eten met hun moeder.

De dierenarts van Hills’ had tijdens zijn bezoek aan ons de kittens en hun moeder gezien. Hij vond het geweldig dat wij de kittens opvingen en heeft ons voorzien van kittenvoer, waarvoor onze dank.

Helaas blijkt een van onze kittens een flatchest te hebben. Het is zelfs in een dermate ernstige mate dat het kitten ademhalingsproblemen heeft en het blijft duidelijk achter in de groei.
Het kitten met de flatchest blijft ten opzichte van zijn broertjes en zusjes erg achter. We voeren het bij met kittenmelk (KMR) met behulp van een speentje dat speciaal geschikt is voor dit soort kittens. Ook leggen we dit kitten geregeld bij een tepel zodat het kan gaan drinken bij moeders.

De overgangsperiode: 2 – 3 weken leeftijd

De moederpoes is een geweldige moeder. Ze verdedigt de kittens met verve. Als er andere katten in het hok naast haar zitten gromt ze gevaarlijk. Dit doet ze ook als er honden langskomen die naar haar zin te dicht bij het hok komen. Ze is voor ons enorm lief geworden en laat zich graag kroelen en aanhalen.

We hebben gelukkig voor 3 poesjes al een eigenaar gevonden en proberen voor de moederpoes en de andere kittens nog een eigenaar te vinden.

Er komt meer kracht in de pootjes en de kittens gaan wat meer rondkruipen en worden wat minder afhankelijk van de moeder. Ze gaan steeds beter horen en zien.

Helaas krijgt het flatchest kitten steeds meer problemen en na 2,5 week bijvoeren met speen en sonde zie je dat het lichaamsgewicht nog maar de helft is van hetgeen de andere kittens wegen. Het in de goede vorm drukken van de borstkast van het kitten werkt niet, aangezien de onderkant van de borstkast naar boven steekt. Hierdoor is de normale vorm door intapen, niet te verwezenlijken.
We vinden het heel erg jammer, maar moeten helaas besluiten om het kitten in te laten slapen aangezien het geen toekomst heeft.

Het gaat ons erg aan het hart, maar we pakken ons tesamen en gaan hieronder verder met de beschrijving van de belevenissen van de andere kittens.

Inmiddels heeft zich er iemand gemeld die een kitten zoekt en deze eigenaar denkt erover na of ze de moederpoes erbij neemt.

Met 2-3 weken leeftijd komen de eerste tandjes door. Lees verder voor een beschrijving van welke tand of kies na hoeveel weken doorkomt.

Hills’ kittenvoer, blik en brok

Op de leeftijd van 3 weken gaan ze naast de melk van moeders wat vast voer erbij eten. Het beste kan een papje gemaakt worden van kittenblikvoer gemengd met kunstmelk.

De eerste socialisatiefase: 3 – 7 weken leeftijd

Op de leeftijd van 3 weken gaan de kittens steeds meer op onderzoek uit. Het lopen gaat nog wat onwennig. Ze vallen vaak om.

Vanaf 4 weken spelen de kittens vooral met elkaar en met de moeder.

In het begin bestaat het spel vooral uit slaan met de voorpootjes maar als de coördinatie beter wordt gaat dit over in stoeien en bijten.

Vanaf de leeftijd van 4 weken zullen de kittens het poepen en plassen steeds meer onder controle krijgen. Ze gaan actief gebruik maken van de kattenbak, ze doen de moeder na en u hoeft ze dit nauwelijks te leren. Eventueel kunt u ze helpen door ze na het eten op de kattenbak te zetten. Deze fase is erg belangrijk voor het socialiseren van de kittens.

Als zij geregeld door mensen worden opgepakt zullen ze in de maanden erna minder angst hebben voor vreemde mensen of voorwerpen, meer spelen en meer spinnen en kopjes geven.

In deze periode is het ook belangrijk om kittens kennis te laten maken met andere diersoorten waarmee ze later moeten samenleven.

Op 4 weken leeftijd worden de kittens en hun moeder voor het eerst ontwormd.
Het ontwormen van kittens en hun moeder Kittens kunnen via de moedermelk reeds met wormen besmet raken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel van de kittens al op zeer jonge leeftijd besmet is met wormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een kitten nadelig kan beinvloeden is het van belang kittens goed te ontwormen. De moeder moet tegelijk met de kittens een ontworming krijgen.

Kitten

4 wkn

6 wkn

8 wkn

4 mnd

6 mnd

Ontwormen

Over het algemeen hebben volwassen katten zelf weinig last van een worminfectie. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere katten en, belangrijker, voor uzelf. Daarom raden wij aan ook de volwassen katten 2x per jaar te ontwormen.

Informatiefolder over wormenVoor meer informatie over wormen en wat voor gevolgen een worminfectie voor uw kat en u kan hebben kunt u onze wormenfolder lezen.

lees verder ….

Vanaf 5 weken leeftijd wordt de moederzorg minder en zal de moeder steeds meer afstand nemen van de kittens. moederpoes wil steeds vaker het nestje verlaten en de benen strekken in de praktijk.

Op 6 weken leeftijd moeten moeder en kittens weer weer worden ontwormd.

Er moet ook veel geslapen worden.

De eigenaar die de moederpoes en het kitten wilde ziet ervan af.
Anja Engels die jaren geleden voor ons gewerkt heeft zag de kittens tijdens het bezoek aan onze praktijk. Zij wil de moeder en het kitten mee naar Zeeland nemen waar ze woont. We hebben dus alle kittens en de moeder kunnen plaatsen!

De tweede socialisatiefase: 7 – 14 weken leeftijd

Er wordt goed gegeten van het blikvoer. de brokjes beginnen ze langzamerhand ook aan te wennen. We hebben deze eerst verweekt gegeven. Ook harde brokjes zie je ze af en toe pakken.

7 weken is de wettelijke speenleeftijd. Dat wil zeggen dat de kittens volgens de wet weg mogen bij de moeder. De kittens zijn nu ook in staat om zonder de moeder te leven. Ons advies is om de kittens op 8-9 weken naar de nieuwe eigenaar te laten gaan.

Ze gaan steeds meer op onderzoek uit.

Op 8 wekenleeftijd moeten moeder en kittens weer worden ontwormd.

Op 9 weken leeftijd worden de kittens voor het eerst gevaccineerd.
Onderstaand schema is ons basis vaccinatieschema.

Jonge kat

Volwassen kat

9 wkn

12 wkn

1 jaar

2 jaar

3 jaar

4 jaar

Etc.

Kattenziekte

Niesziekte

Rabies

Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland.

De kittens spelen veel met elkaar.

Spelen met het kitten

Op de leeftijd van 9-14 weken is er veel behoefte aan sociaal spel wat de periode geschikt maakt om naar een nieuwe eigenaar te gaan. Voor het opbouwen van de sociale band tussen eigenaar en kitten is het goed om samen te spelen. Vanaf de leeftijd van 12 weken wordt het sociale spel met eigenaar of andere katten steeds minder en spelen ze meestal alleen nog met speeltjes.

Hoe te spelen met een kitten?

Als je agressieproblemen van kat naar mens voorkomen is het belangrijk om het kitten al vroeg te leren om niet in mensen te bijten of te krabben, ook niet tijdens het spelen. Al het spelen moet gebeuren mat speeltjes. Bijt of krabt het kitten de eigenaar dan moet deze het spel direct stoppen door weg te lopen of het kitten te negeren.

Helaas de kittens gaan naar hun nieuwe eigenaar.
Het katertje gaat met een van de zwart witte poesjes in Amersfoort wonen. Het andere zwart witte poesje gaat naar Harmelen. En mama en het laatste kitten gaat in Zeeland wonen. We zullen ze missen. Gelukkig sturen de nieuwe eigenaren ons foto’s toe en we zien enkele nog voor de vaccinatie terug.

Ze gaan met kittenvoer en veel adviezen naar de nieuwe eigenaar.

Op 12 weken wordt een kitten voor de tweede keer gevaccineerd. Dit is nodig om de eerste vaccinatie te versterken (een booster), zodat de bescherming een jaar kan aanhouden.

14 weken tot 6 maanden leeftijd

Op 4 maanden leeftijd moeten de kittens weer worden ontwormd.

Van Hills hebben we een mooie groeikaart waarop je kan schatten wat het uiteindelijke gewicht van je kitten gaat worden. Aan de hand van de leeftijd en het huidige gewicht kun je schatten hoe zwaar je kat gaat worden als hij of zij uitgegroeid is.

Klik hierop voor de groeicurve van Hills…..

De kittens zullen steeds zelfstandiger worden. Ze vinden het leuk om met van alles te spelen. Ook willen ze alles ontdekken. Ons advies is om ze op deze leeftijd alleen onder begeleiding naar buiten te laten. Als ze alleen erop uit trekken weet je niet of ze niet door andere katten opgejaagd worden en of de weg naar huis niet meer kunnen vinden. Als een kat buiten gaat komen dan adviseren we om de kat te laten chippen. Mocht de kat dan verdwalen of weglopen dan is via de chip de eigenaar terug te vinden.

Wat houdt een chip in?

Een chip is een klein glazenomhulsel met daarin een unieke cijfercode, deze is gekoppeld aan de eigenaar. De chip wordt onderhuids ingebracht. Met behulp van een scanner is de chip af te lezen. Wij melden na het inbrengen de cijfercode via het internet aan bij Daisyweb.

Indien de kat wegloopt en bij een dierenarts, dierenambulance of asiel terechtkomt, dan kan via het intoetsen van de unieke chipcode op het internet de eigenaar gevonden worden.
Het inbrengen is niet al te pijnlijk, maar als u niet wilt dat de kat het voelt dan kan het tijdens de sterilisatie of castratie plaatsvinden, op dat moment is de kat verdoofd en voelt het inbrengen niet.

Met behulp van de scanner is de cijfercode af te lezen.
Ook voor een eventuele verzekering is een chip belangrijk.

Kies hieronder de leukste katten gift:

 1. Bol katten aanbiedingen >
 2. Katten boeken >