Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Scottish Fold

De mollige, grappige Scottish Fold is een kat met dikke poten, volle wangen en kogelronde oogjes, en ook snoezige hangoortjes, waaraan deze kat zijn ongewone uiterlijk te danken heeft. Zoals de tipjes van een fluwelen kapje hangen de tere oortjes over de rondingen van het kattenkopje. Hun kogelronde kattenkop met de nauw tegen het hoofd liggende vouwoortjes en de grote ronde ogen brengt het troetelinstinct in ons teweeg.

Het is haast onmogelijk deze katten niet lief te vinden. De meeste mensen hebben de onwillekeurige wens deze “snoezige” kat te liefkozen. Gelukkig houdt de Scottish Fold zich ook aan wat zijn uiterlijk belooft. Het is een kat die vriendelijk en aangenaam in de omgang is en die ervan geniet om geliefkoosd te worden, zonder dat hij zichzelf zal opdringen.

Geschiedenis

Suzie, de eerste Scottish Fold werd in 1961 ontdekt door William en Mary Ross op een Schotse boerderij in Perth, in de streek Tay, nabij Coupar Angus. Suzie was een witte kat en door haar naar voren gevouwen hangoortjes en haar grote kogelronde ogen leek haar gezichtje op dat van een uil.

Omdat William and Mary Ross katteliefhebbers waren, fascineerde Suzie’s ongewone uiterlijk hen. Een jaar later zette Suzie twee kittens met hangoortjes op de wereld waarvan de familie Ross het poesje, Snooks, adopteerde. De zoon van Snooks werd gekruisd met een Britse Korthaar en dit was het begin van het ras. Eind jaren 60 zorgde William Ross voor de erkenning van de hangoorkat bij de G.C.C.F. (The Governing Council of the Cat Fancy) en doopte het “Scottish Fold”. In 1969 werd dit ras geĂŻmporteerd door Amerikaanse fokkers. Gelukkig maar, want vanaf 1974 besloot de G.C.C.F. de Scottish Fold niet meer te registreren, omwille van problemen als doofheid oorinfecties, en gewrichtspijn (arthritis). Tot op heden accepteert de G.C.C.F. geen Folds. In 1982 werd de Scottish Fold in Frankrijk en in BelgiĂ« (Mme Lisart, ‘Scottish Douglas’) ingevoerd, in 1983 in Duitsland (Mevr. Ortrun Wagner, ‘Bryric Little Texas Bear’).

Genetica

Het gen Fold, verantwoordelijk voor het vouwen van de oren, is een dominant gen. Dit wil zeggen dat maar een van de twee ouders Fold moet zijn, opdat er Fold-kittens geboren worden. Scottish Fold kittens worden echter niet met deze hangoortjes geboren. Rond de leeftijd van 21 dagen beginnen de oortjes de plooien. Bij sommigen gebeurt dat plots, bij anderen dan weer geleidelijk.

Rond de 4 weken weet men min of meer wie er Fold zal zijn. Er zijn 2 soorten vouwen, namelijk de enkele en de dubbele plooi. Bepaalde factoren kunnen een invloed hebben op de plooi van de oortjes, waardoor de oortjes wat omhoog komen, met name warmte, stress, krolsheid en zwangerschap. Het is absoluut verboden om twee Scottish Folds met elkaar te kruisen, dit zorgt namelijk voor een afwijking genaamd Osteodystrophie (Osteochondrodysplasia), waarbij er een vergroeiing van het kraakbeen tot stand komt.

Karakter Scottisch Fold

De Scottish Fold is een zeer rustige en lieve kat. Zijn stemming is in het algemeen evenwichtig. Hij houdt van de nabijheid van zijn mensen, van wiens leven hij indien mogelijk in elke situatie deel uit wil maken. Hij past zich zonder probleem aan elke situatie aan en is gemakkelijk op te voeden. Hij is gezellig, grappig en blijmoedig, en kan goed overweg met andere huisdieren. Dit is een kat waar je over het algemeen goed mee kan knuffelen.

De Scottish Fold is principieel vredelievend, zelden dominerend in zijn gedrag en vrijwel nooit agressief. De dikwijls geuite vrees dat zijn aansluitende oren voor andere katten verkeerd geïnterpreteerd zouden worden als teken van een vechtlustige stemming, kan niet bevestigd worden. Klaarblijkelijk is de lichaamstaal van katten zeer uitgebreid en verscheiden genoeg om zulke misverstanden geen kans te geven. Een Scottish Fold hoort men bijna nooit blazen, en als hij het dan toch eens doet, dan trekt hij daarbij zo een komiek gezicht, dat men zijn lach bijna niet onderdrukken kan. Dat hij hun klauwen en tanden als wapens kunnen gebruiken, schijnen de Scotten helemaal niet te weten. Als men de Scot tegen zijn wil vasthoudt, dan trappelt hij met zijn benen en protesteert ingehouden – schrammen krijgt men daarbij alleen per ongeluk. Natuurlijk betekent dit niet dat hij zich in een ernstig geval niet zou kunnen of willen verweren. De Scottish Fold is een lieve kat met relatief weinig eisen. Zijn karakter heeft geen excentrieke trekjes en hij verlangt geen speciale behandeling. Om gelukkig te zijn heeft hij een zuivere omgeving, goede voeding en uiteraard voldoende tijd en genegenheid van zijn mensen nodig.

Op grond van zijn ongecompliceerde aard is de Scottish Fold een aangename gezinskat. In zijn dagritme past hij zich aan de mensen aan. Hij slaapt ’s nachts en liefst ook in het bed, als dat mag. ’s Morgens staat hij met ‘zijn’ mensen op en volgt hun op de voet. Zijn biologische klok zegt hem wanneer de familie aanwezig pleegt te zijn. Als er niemand thuis is, dut hij wat. De meeste Schotten zijn verrukt van televisie en vooral wanneer er films met dieren (vooral vogels) en voetbaluitzendingen getoond worden.

Eigenaardigheden van de Scottish Fold

Typisch voor de Schotse hangoorkat zijn zijn eigenaardige lichaamshoudingen. Menig onervaren Scottish Fold bezitter heeft zich daarover al zorgen gemaakt. Zo zitten de Scotties bijvoorbeeld graag met een wat opgetrokken voorpootje. Dit betekent noch dat de kat een onbehaaglijk gevoel aan zijn pootje heeft, noch is het een teken van aanval. Het betekent alleen maar dat de Scot goedgehumeurd en vriendelijk gestemd is
 Een andere typische houding die zeer dikwijls te zien is, is het recht op de achterpoten zitten. Sommigen kijken daarbij heen en weer, anderen knipperen moe met hun oogjes en zitten voor zich uit te dromen en weer anderen zitten zich in deze houding uitvoerig te wassen. Soms gebeurt het ook dat de Scottish Fold na een tijdje zijn ‘armen’ laat zakken, zich naar voren buigt en zijn hoofd tussen de nu ver naar voor gestrekte achterpoten legt en in slaap valt. Deze slaaphouding ziet er zeer ongewoon uit en hoe ongelooflijk het ook klinkt: de Scot vindt het zo comfortabel.

Soms gaat de Scottish Fold zo zitten, alsof hij een klein mensje zou zijn. Hij zit dan op het einde van zijn romp, strekt zijn benen naar voren uit, zoals een mens, en zijn voorpoten liggen op de buik. Daarbij leunt hij graag tegen een zetelleuning of, als hij op de grond zit, tegen een muur of een hoek van een kast. Men kan hij echter ook gewoon midden in een kamer zo zittend aantreffen. Deze aanblik is onweerstaanbaar grappig. Andere katten zijn eerder ernstige wezens en kunnen diep beledigd zijn indien men over hen lacht. Maar niet de Scottish Fold. Deze kat heeft zin voor humor en is zichtbaar gelukkig als men met hem lacht. Door zijn verschijning verspreidt zich al vanzelf het goede humeur. De Scottish Fold heeft een erg ronde kop die je ook ziet bij bijvoorbeeld Munchkins.

Conclusie

De Scottish Fold verrijkt onze kattenwereld met een bijzonder accent. Deze kat met uitzonderlijke oren is een kat voor humorlievende mensen, want hij zorgt altijd weer voor vrolijkheid in huis. Maar het is ook een kat voor verdrietige mensen, want met zijn meevoelende, liefdevolle karakter en zijn trouwe blik brengt deze kat iedere kattenvriend vreugde.

Kies hieronder de leukste katten gift:

  1. Bol katten aanbiedingen >
  2. Katten boeken >