Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Over de Brits Korthaar


De Brits Korthaar

Natuurlijk zijn alle katten lief, maar de Brits Korthaar katten worden door kenners toch het liefste gevonden. Maar wie vindt zijn eigen katten niet de liefste? Mensen die voor een Brit kiezen doen dat meestal omdat ze gelezen hebben dat de Brit een evenwichtig karakter heeft. Ze zijn kalm maar toch grappig en speels, aanhankelijk maar ook zelfstandig. Het zijn vriendelijke en intelligente katten. Ondanks hun zachte karakter vinden ze niet alles wel best,
 
Shaded zilver kitten
ze hebben een eigen individualiteit en zullen dat zeker ook duidelijk maken.

Bij elke kat, en ook raskatten dus, is de socialisatie van het grootste belang. Dit wordt helaas nog niet wijd en zijd onderkend. Met socialisatie wordt bedoeld dat de kat geleerd heeft met mensen samen te leven in een woonsituatie, en gewend is aan geluiden, kinderen, honden en al het andere waar de kat in zijn latere leven mee te maken zal hebben. Het moet gewent worden aan auto rijden, fietsen, optillen, enfin alles wat u graag met uw kat wilt of niet wilt, moet het als kitten al geleerd hebben.
Tabby point kater  
Puppytraining is alom geaccepteerd, maar het wordt tijd dat kittentraining dat ook wordt.

Katten zijn net als honden hoog ontwikkelde zoogdieren die vele duizenden jaren evolutie hebben overleefd, zonder inmenging van de mens. De kat is pas ca. 7000 jaar in de buurt van mensen gaan leven. En pas sinds 100 jaar wordt er met katten bewust gefokt. Sommige rassen zijn gebaseerd op genetische afwijkingen, zoals bijv. scottish fold katten. De Brits Korthaar echter is eigenlijk een tot adel verheven boerenkat. Van oorsprong komt deze kat inderdaad uit Engeland. Het was gewoon een boerenhuiskat die zo mooi gevonden werd door een aantal liefhebbers, dat zij er mee gingen fokken.
In het begin voornamelijk in de kleur blauw, die genetisch weer een verdunning van zwart is. Tegenwoordig wordt de Brit in vele kleuren gefokt, o.a. blauwzilver, crème, lilacpoint, zwart smoke, silver tipped, tabby, bicolour en tricolour enz. De meeste mensen vinden echter het blauw nog steeds het mooist. De points hebben blauwe ogen, de black-shaded silvers hebben groene ogen, maar de meeste oranje ogen.
In het begin van de fokkerij waren er niet genoeg mooie Britse boerenkatten om de genetische variatie voor het ras breed genoeg te houden. Daarom werden er Perzen ingekruist. Met als neveneffect dat er soms een Brits Langhaar wordt geboren. Dit is echter geen internationaal erkende variant en wordt door de meeste fokkers als vervelende bijkomstigheid gezien. Een restant uit het verleden, toen er vaak met Perzen gekruist werd. Tegenwoordig gebeurt dat op kleine schaal nog wel. Maar vele stambomen bestaan uit alleen Britten. De Europees korthaar kat zag er vroeger net uit als een Brit. Hij kwam alleen van het vasteland. Bij deze Europees Korthaar katten werden net als bij de Brit Angora’s ingekruist.
  Shaded zilver poes
 
In Scandinavië fokte men ook met kortharige boerenkatten. Zij wilden het ras zuiver houden, inkruisen van Angora’s was verboden.

Op tentoonstellingen werden deze katten geshowd onder de naam Europees Korthaar. Dit zijn katten met een stamboom. Onze katten, die vaak per abuis Europees Korthaar worden genoemd, zijn eigenlijk gewoon bastaard katten. Een raskat heeft nl. een stamboom. Er was dus een verschil tussen de Scandinavische Europees Korthaar katten en de Duitse en Nederlandse. De Scandinaviërs importeerden wel weer katten uit Engeland die ze vervolgens ook weer op show uitbrachten. Twee rassen werden dus door de keurmeester op basis van dezelfde rasstandaard gekeurd.
Tabby point kater  

Het was onlogisch en de Scandinavische fokkers dienden een verzoek bij de FIFe in (de belangrijkste Europese organisatie op het gebied van raskatten) om de beide typen op te splitsen. De FIFe keurde dit goed en vanaf 1982 dragen alleen nog Scandinavische katten van het minder gedrongen type de naam Europees Korthaar.

De verzorging van de Brits Korthaar. Om verschillende redenen is het slim als u uw kat een keer in de week naloopt met een vlooienkam, en een borstel om de loszittende haren weg te borstelen. Scheelt de kat een hoop haren likken en u haren op uw bankstel. In het voorjaar als de wintervacht wordt losgelaten, zult u merken dat uw kat echter duidelijk meer haar verliest. Het is handig om tijdens het aaien aan te leren of u niks geks voelt aan bultjes, die er eerst niet zaten en nu plotseling wel.

 
Als een kat niet goed eet, drinkt of lusteloos is, moet u altijd contact zoeken met uw dierenarts. U kunt beter een keer te vaak, dan een keer te laat gaan.

Britten zijn echter robuuste katten die oud kunnen worden. Ik ken een Brits Korthaar van 20 jaar! Als u de kat van een verantwoordelijke en betrokken fokker aanschaft, zult u daar erg lang plezier van kunnen hebben. De meeste fokkers testen tegenwoordig de bloedgroep van de ouders waar mee gefokt wordt. Bovendien worden de ouders verplicht getest op de afwezigheid van kattenaids en kattenleukemie. Niet verplicht zijn testen op patella luxatie, schimmel, cyste nieren en hartwand verdikking. Maar de verantwoordelijke fokkers testen hier tegenwoordig wel op, omdat zij graag willen dat het ras populair en gezond blijft.

Als u een Brit wilt aanschaffen bij een verantwoordelijke fokker is het heel normaal dat de testuitslagen aanwezig zijn, en dat u daar zeker bij de overdracht van het kitten een kopie van meekrijgt. Uw kitten hoort twee maal ingeënt te zijn, ontwormt (preventief) en gesocialiseerd op uw gezinssituatie.
 
Shaded zilver poes  
Dan ervaart het kitten de minste stress bij de verhuizing. Stress vermindert de werking van het immuunsysteem, dus dat kun je beter voorkomen. Katten zijn sociale dieren en hebben elkaar nodig. Een kitten alleen is soms zo verdrietig dat het van heimwee niet meer eet en overlijdt. Veel fokkers plaatsen hun kitten dan ook niet alleen in een huis zonder andere katten. Het meest kittenvriendelijk is om er twee uit een nestje te nemen. Dan hebben ze na de verhuizing, bij hun vertrouwde moeder vandaan, in elk geval een vertrouwd maatje om zich heen. Ze kunnen dan lekker samen spelen, samen slapen, samen wassen. Kortom ze genieten van elkaars gezelschap.

 
De Foto's & rasinformatie op deze pagina werden verzorgd door
Brits Korthaar Cattery Van Oeba - © 2004