Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

EHBO bij katten


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.


Al hebben katten negen levens, ze kunnen ook wel eens naast hun pootjes terecht komen. Tevens wat ziektes betreft blijven katten niet altijd door moeder natuur gespaard. In dit artikel worden enkele veel voorkomende aandoeningen bij katten besproken en hoe je er best op reageert.

Ongevallen voorkomen
Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Toch kan je enkele maatregelen nemen om je omgeving zo katvriendelijk en veilig mogelijk te maken. Let op met giftige planten aangezien katten hier graag aan knabbelen. Laat het deurtje van de wasmachine niet open staan en indien dit wel het geval was, controleer dan altijd voor het wassen of je kat er niet stiekem in is gekropen. Laat hete strijkijzers en dergelijke niet onbewaakt achter en geef je kat geen speeltjes met kleine onderdeeltjes aan die ingeslikt kunnen worden. Is er toch een ongeluk gebeurd? Blijf dan zelf rustig en denk aan je eigen veiligheid: dieren in nood kunnen onverwacht bijten en krabben.

Verbranding
Is je kat te dicht bij een kaars gekomen? Doof dan eerst de vlam en hou het verbrande deel van de kat zo’n vijf minuten onder lauw tot koud water. Is de verbranding ernstiger, bijvoorbeeld wanneer je kat kokend water over zich heen heeft gekregen of op de kookplaat is gaan staan, koel de verbranding dan vijftien minuten en ga meteen naar de dierenarts!

Bijen- of wespensteek
Katten maken in hun jacht geen onderscheid tussen onschuldige vliegjes en andere prooidieren en durven dus ook wespen te vangen. Deze ‘vangst’ resulteert maar al te vaak in een venijnige steek. Haal de angel uit de steek en leg er iets koels tegen om de pijn te verminderen. Is de steek in de mond gebeurd, bijvoorbeeld keel of tong? Breng dan zo snel mogelijk een bezoekje aan de dierenarts. Ook bij een allergische reactie is dit noodzakelijk.

Hinkelen met één poot
Dit kan verschillende oorzaken hebben, van verstuiking tot breuk. Laat je kat rusten en koel de pijnlijke poot met ijs (nooit rechtstreeks aanbrengen maar een doek rond wikkelen). Treedt er na een dag geen verbetering op? Ga dan naar de dierenarts.

Diarree
Geef je kat regelmatig kleine hoeveelheden water te drinken. De eerste dag kan je je kat beter niet voeren. Geef hem de tweede dag enkel licht verteerbare voeding te eten, ook rijst en witbrood kunnen helpen. De derde dag kan je je kat weer normaal voeren.

Teek
Heeft je kat een teek? Tegenwoordig zijn er overal handige teekpennen te koop. Je moet de teek simpelweg klemmen en dan draaien tot hij loskomt. Verdoof de teek niet met bijvoorbeeld alcohol, dan braakt hij schadelijke stoffen in het lichaam van de kat waardoor die ziek kan worden. Let op voor de ziekte van Lime: wanneer er rode verkleuringen ontstaan rond de tekenbeet raadpleeg dan meteen de dierenarts.

Aanrijding
Breng het dier in veiligheid en hou het warm. Is het dier bewusteloos? Leg het dan op zijn zijde. Bij een hartstilstand kan je een kat hartmassage geven door de borstkas een halve seconde lang in te drukken met je volledige hand en dit zestig keer per minuut te herhalen. Controleer na twee minuten de hartslag opnieuw.

Wonde
Katten zijn soms echte vechtersbazen en kunnen met bijt- en krabwonden thuiskomen. Spoel de wonde schoon. In geval van ontsteking is vaak antibiotica nodig omdat katten veel bacteriën met zich meedragen in hun bek en onder hun nagels.

Vergiftiging
Bij vergiftiging kan je best zo snel mogelijk de dierenarts raadplegen. Begin niet zelf te experimenteren met de kat water te geven of te laten braken, dit kan de situatie verergeren! Neem naar de dierenarts altijd een verpakking mee van het schadelijk product, dit kan levensreddend zijn.


Neem bij (een vermoeden van) medische problemen altijd contact op met de dierenarts.