Voer. Krabpaal. Speeltje. Korting.koopjesjagen

Een nieuwe kat introduceren

Sommige katten zijn erg sociaal en kunnen er erg van genieten om samen met andere katten te leven. Andere katten leven juist graag als enige kat in uw huis. Wanneer u een nieuwe kat bij één of meerdere katten die er al eerder was/waren introduceert als huisgenootje, realiseer u dan wel dat het aan elkaar wennen tijd nodig heeft. Het beste advies is om de katten geleidelijk aan elkaar te laten wennen en geduldig te zijn. Bij de meeste katten duurt het acht maanden tot een jaar voordat er een vriendschap tussen ze ontstaat. Andere katten worden nooit vrienden, maar verdragen elkaar door elkaar simpelweg zoveel mogelijk te vermijden. En dan zijn er nog de katten die eindeloos met elkaar blijven vechten, zodat uw enige keus uiteindelijk is om een nieuw tehuis te zoeken voor één van de katten.

Hebt u te maken met één of meerdere katten die in het verleden altijd harmonieus met andere katten samen hebben geleefd, dan is de kans groot dat deze kat(ten) zich goed zullen aanpassen aan een nieuwe kat in huis. Maar het is onmogelijk om van te voren met zekerheid te voorspellen of bepaalde katten al dan niet met elkaar overweg zullen kunnen. Reageert uw huidige kat agressief op katten buitenshuis, dan zal het waarschijnlijk erg moeilijk worden om een nieuwe kat te introduceren. Er zijn helaas geen betrouwbare richtlijnen om te voorspellen welke katten al dan niet met elkaar overweg zullen kunnen. Wél weten we dat katers, in het geval dat er een vriendschap tussen ze ontstaat, geneigd zijn om meer tijd met elkaar door te brengen dan poezen. Maar de individuele persoonlijkheden van katten zijn belangrijker dan welke factor dan ook. Wees u ervan bewust dat de kans op conflicten tussen katten onderling toeneemt naarmate u meer katten in huis neemt.

De eerste dag dat de nieuwe kat in huis is:

De eerste indruk die de kat maakt bij de andere kat(ten) is erg belangrijk. Mocht het zo zijn dat de katten hierbij agressie tentoonstellen, dan kan dit de toon zetten voor de hele toekomstige relatie tussen hen. Dit is de reden dat u de katten beter in eerste instantie gescheiden kunt houden. En wel zo dat de katten elkaar kunnen ruiken en horen, maar ze moeten elkaar niet kunnen zien en aanraken. Iedere kat dient zijn eigen eet- en drinkbakje te hebben. Ook is het beter om elke kat zijn eigen kattenbak, krabpaal, mandje, enz. te geven. Geef de katten te eten in de nabijheid van een gesloten deur die ze van elkaar scheidt, zodat ze leren dat het (ook al kunnen ze elkaar niet zien) een prettige ervaring is om bij elkaar te komen. Geef in nabijheid van deze deur ook extra lekkere hapjes, zoals zalm, kaas en stukjes kip. Doe dit twee á drie dagen.

Na twee á drie dagen:

Nu kunt u de katten “roteren”. Dus u verplaatst ze elk naar de andere kant van de deur, daar waar de andere kat eerst zat. Zo kunnen de katten elkaar's geur onderzoeken, (sommige gedragsdeskundigen zeggen dat het zelfs goed is de katten met een handdoek te wrijven die de geur van de andere kat bevat). Bovendien geeft dit de nieuwe kat kans om een ander gedeelte van zijn nieuwe leefomgeving te onderzoeken.
Ga na nog een aantal dagen met de katten spelen, nabij de betreffende deur. Moedig de katten aan door een speeltje onder de deur te schuiven. Het kan zijn dat de katten nu samen gaan spelen met het speeltje onder de deur.

Na ongeveer één week:

Ervan uitgaand dat u geen tekenen van agressie (blazen, grommen,) waarneemt, kunt u na ongeveer een week de deur vervangen door een tijdelijk, doorzichtig scherm, of een deur met een groot raam erin, zodat de katten elkaar kunnen zien. Blijf doorgaan met het normale eten en lekkere hapjes nabij deze deur te serveren. In het begin een stukje voorbij de deur, en dan steeds iets dichterbij.

Eindelijk bij elkaar:

In deze fase mogen de katten eindelijk echt samen tijd doorbrengen. Begin met korte periodes van tien minuten en houdt hierbij goed toezicht. Het beste kunt u de katten voor het eerst echt samenbrengen op een moment dat ze meestal rustig zijn, zoals na de maaltijd of na een uitgebreide speelsessie. Zorg ervoor dat u een plantenspuit bij de hand hebt, voor het geval de katten met elkaar beginnen te vechten. Als de katten een beetje aan elkaar gewend zijn, kunt u de periodes dat ze samen zijn steeds langer maken. Mocht het zo zijn dat één van de katten zich steeds verstopt, of dat één van de katten constant de andere kat lastig valt en najaagt, kunt u het beste hulp inschakelen van een kattengedragsdeskundige.

Kijk van te voren goed naar de indeling van uw huis. Verzeker u ervan dat er voldoende plekken zijn waar uw katten zich even kunnen verstoppen of terugtrekken. |Sommige katten zitten graag hoog, bijvoorbeeld op kasten. Hier kunt u van te voren ruimte maken. Bange katten zijn geneigd zich onder dingen te verstoppen, dus verzeker u ervan dat er ook schuilplaatsen zijn op vloerniveau. Plaats het eten, drinken en de kattenbak op een open plek, zodat de kat zich niet gevangen voelt wanneer hij hierbij wil komen.