Kat & Wijzer» Anatomie» Kattenskelet

kattenskelet

Katten hebben 230 a 290 beentjes waarvan er 21 a 22 in de staart zitten.
De kat beschikt over 13 ribben en slechts 30 tanden.

  katten skelet

 

1 ·   schedel
2 ·   halswervels
3 ·   schouderblad
4 ·   lendewervels
5 ·   bekken
6 ·   staartwervels
7 ·   kuitbeen
8 ·   heup gewricht
9 ·   dijbeen
10 ·  knieschijf
11 ·  kniegewricht
12 ·  scheenbeen


13 ·   spronggewricht
14 ·   tenen
15 ·   onderkaak
16 ·   schoudergewricht
17 ·   opperarmbeen
18 ·   spaakbeen
19 ·   handwortelgewricht
20 ·   middenhands beentjes
21 ·   ellepijp
22 ·   elleboogsgewricht
23 ·   borstbeen
24 ·   ribben


Problemen bij het kattenskelet

Behalve stoornissen die worden veroorzaakt door ongevallen, botziektes, spierziektes en ziektes aan de gewrichten, zijn stoornissen aan het kattenskelet tamelijk zeldzaam.

Bij honden komen stoornissen aan het skelet veel vaker voor. Deels doordat een aantal ernstige problemen aan de ledematen erfelijk zijn en selectief fokken bij honden veel gebruikelijker is dan bij katten. Verder is, in tegenstelling tot bij honden, bij gedomesticeerde katten de grootte en structuur tamelijk gelijkmatig; katten zijn van nature uitgerust met een lichaamsbouw die ongewone bewegingen goed op kan vangen.

De verschijnselen bij ziekten aan botten en/of spieren zijn soms goed zichtbaar; zoals zwelling of verlamming, maar soms zijn ze juist heel subtiel en nauwelijks waarneembaar, zoals je bijvoorbeeld wel ziet bij oudere katten met degeneratieve artritis.

Heupdysplasie begint met abnormale beweeglijkheid van het heupgewricht en kan uiteindelijk leiden tot ernstige en pijnlijke artritis.
Bij de meeste katten veroorzaakt heupdysplasie weinig tot geen problemen, maar bij een klein aantal leidt het uiteindelijk tot verschijnselen zoals het niet meer willen of durven springen tot zelfs stijfheid en verlammingen.
Medicijnen zoals pijnstillers en ontstekingsremmende middelen kunnen helpen, en soms kan een operatie nodig zijn om ernstige pijnklachten te verminderen.
Verder is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de kat geen overmatig lichaamsgewicht heeft. Hierdoor wordt namelijk onnodige belasting van de heupgewrichten voorkomen.

Artritis is een progressieve, degeneratieve gewrichtsziekte, waarbij de gewrichten ontstoken raken en het kraakbeen tussen de gewrichten langzaam afbrokkelt.
Katten kunnen hierdoor minder beweeglijk worden, stijfheid en verlammingen in een of meerdere ledematen kunnen optreden, alsook de onwil om te bewegen, lusteloosheid, en/of het minder trouw gebruik maken van de kattenbak doordat het moeilijk wordt om hier in en uit te stappen.
Artritis tast vaak het ellebooggewricht aan, hoewel het ook voorkomt in andere gewrichten, en komt meestal voor bij oudere katten, doordat hun gewrichten slijten bij het ouder worden.

De behandeling bestaat, zo nodig, uit het terugdringen van overgewicht, en het toedienen van anti-flammatoire medicijnen. Pijnstillende medicijnen kunnen behulpzaam zijn, mits voorzichtig toegepast. Geef katten nooit medicijnen die voor menselijk gebruik bestemd zijn; veel van deze medicijnen zijn zeer giftig voor katten.

Uw dierenarts kan u informeren welke medicijnen geschikt zijn voor uw kat.

Patella luxatie is een erfelijke afwijking die zich kenmerkt doordat de knieschijven niet vast genoeg op hun plaats worden gehouden en soms los schieten. Er bestaan verschillende gradaties in. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan de kat hieraan geopereerd worden.

Patella luxatie openbaart zich soms samen met heupdysplasie, maar komt ook wel zelfstandig voor bij de Abessijn, de Devon Rex en de Chartreux. Patella luxatie is een tamelijk zeldzame, erfelijke afwijking bij HTK (huis, tuin en keuken) katten, maar komt vaker voor bij raskatten.
Een operatieve ingreep kan voor pijn en klachtenvermindering zorgen en kan ook de kans op het ontstaan van artritis in het aangedane ledemaat verkleinen.