Kat & Wijzer» Informatieve artikelen over Katten» Controle v/d kat

Maandelijkse gezondheids-controle bij uw kat

Regelmatige controles kunnen helpen bij het in een vroeg stadium opsporen van gezondheidsproblemen. Uw kat goed in de gaten houden en het doen van een maandelijks oppervlakkig onderzoek kan resulteren in een flinke besparing op uw dierenartsrekeningen en het kan de levensduur van uw kat verlengen. Hier komt bij dat de extra aandacht uw kat en u ten goede zal komen! Hieronder volgt een zeer eenvoudige thuisbeoordeling die u zelf kunt doen. Meld om het even welke problemen aan uw dierenarts!!!

Algemene Verschijning:
Let op uw kat als hij rondloopt. Let op hinken,gewichtsafname/gewichtstoename. Is hij waakzaam? Is zijn houding normaal?

Ogen:
let op afscheiding, roodheid. Let op tekenen die wijzen op een ontsteking. Let op troebelheid. Hebt u tekenen van een gezichtsstoornis, zoals het niet zien van speelgoed of het tegen dingen aanlopen opgemerkt?

Oren:
Afscheiding uit de oren? Zijn de kanalen rood geworden of geïrriteerd? Dit kan een infectie of oormijt zijn (oormijt kun je meestal herkennen aan donkerbruine, kruimelige afscheiding en aan het veelvuldig krabben). Ruik aan de oren. Hebben zij een sterke of gistachtige geur? De oren zouden schoon moeten ruiken. Maak de de oren regelmatig schoon met de hiervoor aangewezen producten.

Neus:
Let op afscheiding, verstopte ademhaling. Indien dit het geval is kan de kat een ontsteking aan de bovenste luchtwegen hebben.

Mond en Keel:
Doe de lip omhoog en bekijk het tandvlees. Ziet het er ontstoken uit? Zijn er tanden gebroken of missend? Zit er tandsteen op de tanden? Ziet u zwellingen in het gezicht? Ziet u zwellingen op de keel? Een regelmatig tandhygiëneprogramma kan hierin werkelijk verschil uitmaken.

Buik:
Laat uw handen voorzichtig over de kat's buik gaan. Heeft hij pijn? Ziet de buik er opgezwollen uit? Voelt u bulten of verdikkingen?Gebruikt uw kat de kattenbak regelmatig en zoals normaal? (dit is vanzelfsprekend lastiger als u kat zijn behoefte buiten doet..)

Hals en Ruggegraat:
Glijd voorzichtig met uw handen vanaf de hals tot aan het eind van de staart. Bemerkt u hierbij pijn? Bemerkt u om het even welke duidelijke beperkingen van het bewegingsapparaat?

Huid en Vacht:
Verzorgt de kat zich behoorlijk ? Langharige katten dient u regelmatig te kammen. Bemerkt u ongewoon haarverlies? Is de huid vettig of juist te droog ? Heeft de kat externe parasieten zoals vlooien of teken? Let ook op builen en bulten op de huid.