Kat & Wijzer» Anatomie» Vachtkleuren katten
   

Vachtkleuren 


Non-agouti = Solid = Self;
Deze term wordt gebruikt als elk haar van de kat effen gekleurd is (van de basis tot aan de punt). Is de kat echter volledig egaal gekleurd, zoals bijv.; effen zwart, -blauw, -lilac, -cinnamon, -chocolate,… dan wordt dit ook wel “solid” genoemd (soms ook “self”).
  Lilac (non-agouti)  


 
(non-agouti) Blauw;
De blauwe (grijze) haren van deze vachtkleur zijn allemaal mooi egaal,en vertonen geen kleuronderbrekingen, en/of andere kleuren. (de blauwe kleur komt echter in verschillende tinten voor,sommige blauwe katten zijn dan ook donkerder als andere)
  Blauw  


 
(non-agouti) Lilac;
Lilac is een lichte “duifgrijze” kleur, met een roze-achtige gloed. (verdunning van Chocolate)
  Lilac (non-agouti)  


 
(non-agouti) Chocolate;
Dit is diepe donkerbruine kleur. (deze kleur is een mutatie/verdunning van zwart)
  'n chocolate burmees  


 
(non-agouti) Cinnamon
Deze warme bruine kleur is eigenlijk “kaneelkleur”.
  Cinnamon  


 
(non-agouti) Fawn;
Deze kleur wordt ook wel beige of zandkleur genoemd, maar heet officieel Fawn. Het is een verdunning van cinnamon, en een “warmere” tint van crème. Soms ziet met duidelijk een roze-achtige gloed bij deze kleur.
  fawn  


 
(non-agouti) Crème
Crème,is een lichtere variant (verdunning) van rood, de vacht moet een koude pastelkleur zijn. Soms vertonen crème-kleurige katten een licht tabby-patroon, maar van deze kleur wordt eigenlijk verwacht dat er (zo weinig mogelijk/) geen patroon aanwezig is.
  (non-agouti) Crème  


 
Colorpoint
Bij de colorpoint zijn de “points” (snoet,poten,staart,oren) donkerder gekleurd als de rest van het lichaam. Point-kittens worden steeds volledig wit geboren, de kleur wordt pas na een paar dagen/weken duidelijk zichtbaar, en groeit nog verder uit naarmate het kitten ouder wordt.


 
Seal-point
Bij de seal-colorpoint, zijn de points zéér donker,bijna zwart.
Het lichaam kan crème/beige zijn.
  Sealpoint  


 
Chocolate-point;
De chocolate point heeft donkerbruine points.De rest van het lichaam is crème/beige.
   


 
Blue-point;
De points zijn bij deze variant blauw (grijs) gekleurd. De rest van het lichaam is wit.
  Blue-point  


 
*Andere kleuren in deze variant zijn bijv.;
redpoint, creampoint, cinnamonpoint, lilacpoint.
     


 
Red-point;
  Red-point  


 
Cream-point;
  Cream-point  


 
Lilac-point;
  Lilac-point  


 
Tortie-point
Bij de tortie point zijn er 2 verschillende kleuren in de points aanwezig. Deze komen voor in verschillende kleuren,de rest van het lichaam moet echter veel lichter zijn.


 
Seal-tortie-point;
  Seal-Tortie point  


 
Black tortie-point;
  black tortie  


 
Tabby-point = Lynx-point;
Bij de tabbypoint zijn (net als bij de colorpoint) de points meest opvallend… echter bij de tabbypoint zijn deze niet effen gekleurd,maar vertonen ze een tabby-patroon. Merkwaardig is de “M” op het voorhoofd,al is deze niet altijd even duidelijk. De tabbypoint wordt ook wel Lynx genoemd,dit hangt een beetje af van het ras.
De tabbypoint komt in verscheidene kleuren voor,zoals; blue-/ seal-/ red-/ lilac-/ tabbypoint.


 
Blue-tabbypoint;
De blue tabbypoint vertoont een blauw tabbypatroon op de points.
  blue tabbypoint  


 
Seal-tabbypoint
Bij deze point-variant is het tabbypatroon bijna zwart. Bij de chocolate-tabbypoint is het tabbypatroon bruin tot donkerbruin.
  Dariia Iwankovna Nezhny Woin,  Haar kleur is seal tabby point (met wit, maar dat zie je weer eens niet) en op de foto is ze bijna 1½ jaar oud  


 
Red-tabbypoint
  Red Tabby point  


 
Tortie-tabby point
De tortie-tabby point vertoont op de points zowel 2 verschillende tortie-kleuren, als het tabby-patroon.
  Tortie-tabby point  


 
Mitted;
De mitted is eigenlijk een colorpoint, met als typische kenmerk, dat de voorpootjes witte handschoentjes vertonen,en de achterpootjes witte laarsjes. Mitted betekend dan ook “gehandschoend”. De kin en borst zijn bij voorkeur wit. Sommige mitted-katten vertonen een bles (blaze) op de neusrug.


 
seal-mitted with blaze
Deze mitted heeft zoals elke sealpoint zeer donkere points. De bles (blaze) op de neusrug is zeer duidelijk, en vanzelfsprekend heeft deze kat de typische witte handschoentjes en witte laarsjes.
  Mitted  


 
blue mitted
De blue mitted heeft blauwe (grijze) points, en heeft zoals als elke mitted de witte handschoentjes en laarsjes.
  blue mitted  


 
Bi Color
De bi-color is bij sommige rassen (zoals Ragdoll,Birmaan,…) eigenlijk een colorpoint,maar bij deze variant wordt het donkergekleurde masker onderbroken door een witte omgekeerde “V” (beginnend van het voorhoofd tot onder de wangen). Deze “V” is bij voorkeur zo symmetrisch mogelijk. Deze variant bestaat in verschillende kleuren,zoals; seal-bicolor,blue-bicolor. Maar onder de term bi-color verstaat men ook bv 2-kleurige katten; zoals o.a. crème/wit, rood/wit, zwart/wit, enz… Dus veel HTK-katten zijn eigenlijk bi-colors ;)


 
Seal-bicolor
  Seal-bicolor  


 
Blue-bicolor
  blue-bicolor  


 
Black-bicolor
  Black-bicolor  


 
Crème-wit/Bicolor
  creme-bicolor  


 
Agouti = Ticked
Voor een vacht waarvan elk afzonderlijk haar meerdere donkere (dwarse) banden/strepen vertoont. Dit wordt ticking of agouti genoemd (zie foto). De ticking is ook de basiskleur (achtergrondkleur) van alle tabby’s, de effen gekleurde (non-agouti) haren die in de ticking vacht voorkomen,zorgen dan voor het tabby-patroon. Maar soms vertoont de vacht géén effen haren,en is de kat volledig ticked (bv bij de abessijn). De onderkant van de pootjes is donker, en soms is er ook een donkere streep op de ruggegraat merkbaar,alsook de staartpunt is donker.


 
Silver-ticked
  Zwart / Zilveren poes  Foto: Alan Robinson  


 
Tabby
Tabby is eigenlijk een verzamelwoord voor verschillende vacht-patronen,op een ticked achtergrond. Er is een donkere “M” op het voorhoofd aanwezig, al is deze niet altijd duidelijk zichtbaar.
Tabby’s bestaan in vele verschillende kleuren & in 3 vachtpatronen. Het patroon is duidelijk,en veel donkerder als de rest van de vacht. nl;

Tabby Blotched
(=gemarmerd) de vacht vertoont brede strepen en vlekken van verschillende grootte en vorm, over de gehele ruglengte vertoont dit patroon brede strepen. Op beide zijkanten is een donkere kring zichtbaar (het z.g.n. bull’s eye).Beide kanten zijn bijvoorkeur zo symmetrisch mogelijk. De buik hoort gevlekt te zijn.

Tabby Spotted
(=gevlekt) de vacht is op de romp volledig gevlekt,en lijken vaak op onderbroken lijnen. Deze vlekken kunnen langwerpig of rond zijn. De poten,staart,en kop zijn echter gestreept. De ringen op de staart behoren zo gelijkmatig mogelijk te zijn.

Tabby Mackerel
(=gestreept) de vacht vertoont op de flanken donkere ononderbroken verticale strepen. De hals,poten,en staart vertoont horizontale bredere strepen.


 
Black/golden-tabby “blotched”
Het patroon moet zwart zijn , de rest van de vacht is golden-ticked. Voetkussentjes zijn zwart of seal (zeer donkerbruin),en de onderkant van de pootjes is zwart. De buik heeft bij voorkeur een warme tint; perzikkleur. Het lichaam vertoon het gemarmerd patroon,maar de buik moet gevlekt zijn
  Black/golden-tabby  


 
Black/silver-tabby “blotched”
Bij de silvertabby blotched, moet het patroon zwart zijn, de rest van de vacht is licht silver-ticked. Onderkant van de pootjes,en de voetkussentjes zijn zwart. De buik vertoont zwarte vlekjes.
  Black/silver-tabby  


 
Blue-tabby “blotched”
Bij de blue(-/silver)tabby is de vacht zilvergrijs-lichtblauw, en is het tabby-patroon blauw-zwart. Het patroon is bij voorkeur veel donkerder als de rest van de vacht. Er is een duidelijk verschil merkbaar met de black-silver tabby.
  blue-tabby blotched  


 
Red-tabby “blotched”
Het tabby-patroon heeft een warme dieprode kleur, waarbij de rest van de vacht licht rood is van kleur. Het marmer-patroon is duidelijk aanwezig. Weet je; de meeste effen rode katten zijn trouwens katers.
  Red-tabby “blotched”  


 
Brown-tabby “Blotched”
Bij de brown-tabby is het marmer-patroon zwart op een “bruine” achtergrond. Eventueel voorkomende witte kin/hals/pootjes zijn toegelaten, Men spreekt dan over een “tabby met wit”.
  Brown-tabby “Blotched”  


 
Silver-tabby spotted
De vacht is silver-ticked, en vertoont zwarte vlekken verdeeld over de romp. De poten,en kop vertonen echter strepen. De staart vertoont enkele banden (strepen). De onderkant van de pootjes is zwart.
  Silver-tabby spotted  


 
Zwart tabby mackerel
  Buian Malenkovich Nezhny Woin, een zwart tabby mackerel kater met een heel klein beetje wit (zie tenen).  


 
Red tabby mackerel
  Diodor Iwankovich Nezhny Woin, een red tabby mackerel kater, op de foto 10 weken oud.  


 
Harlekijn
Bij de harlekijn zijn er 2 vlekken op het hoofd aanwezig (soort harlekijnsmuts). Er zijn ook 2 à 3 vlekken willekeurig op het lichaam aanwezig, de staart is gekleurd. 3/4 van het lichaam is wit. Het harlekijn-patroon komt in verschillende kleuren voor.


 
Blue Harlekijn
  Harlekijn  


 
Chocolate/tortie-harlekijn
  Chocolate/tortie-harlekijn  


 
Van
Het Van-patroon valt niet te verwarren met het Harlekijn-patroon, daar deze toch verschillend zijn. Het Van-patroon heeft z’n naam te danken aan het “Turkse Van” ras. Bij dit patroon ziet men 2 gekleurde vlekken op de kop,deze zijn vaak symmetrisch (maar hoeft niet), en worden gescheiden door een witte bles. Er is een vlek aanwezig die begint op de achterkant, en doorloopt tot op het puntje van de staart. Op het lichaam en/of poten zijn 2 à 3 kleine vlekjes toegestaan, maar bij voorkeur zijn deze niet aanwezig. De buik en borst moeten effen wit zijn!
  Van  


 
Tortie
Het tortie-“patroon” bestaat steeds uit 2 kleuren, die heel onregelmatig over het lichaam zijn verdeeld (door elkaar gemengd eigenlijk), het mogen dus geen afgelijnde vlekken zijn! In de volksmond wordt deze kleur “schildpad” genoemd. Tortie-katten zijn vrijwel altijd poezen, tortie katers komen slechts zelden voor. Zowat 99% van de (weinig voorkomende) tortie katers zijn dan ook steriel/onvruchtbaar. Onder de tortie bestaan er meerdere variëteiten.


 
Classic tortie
  black tortie  


 
Tortie
Onder de naam tortie bestaan er ook nog andere variëteiten; nl. de verdunningen. Een veel voorkomende verdunning is de
*blue-tortie; blauw/crème gevlekt en/of gemengd.

Maar ook andere verdunningen komen steeds meer voor, zoals;
*chocolate-tortie; donker bruin/rood gevlekt en/of gemengd,
*cinnamon-tortie; warm kaneelbruin/rood gevlekt en/of gemengd,
*lilac-tortie; lilac/crème gevlekt en/of gemengd, etc…


 
Blue-tortie
  bluetortie  


 
Torbie = Tortie-tabby
Wanneer bij een tortie (schildpad) ook een tabby-patroon (gemarmerd,gevlekt,gestreept) merkbaar is, dan spreekt men over een tortie-tabby, oftewel een torbie (afgekort).


 
Black-torbie met wit
  tortietabby  


 
Calico
Wanneer een tortie (schildpad) ook wit heeft, dan wordt dit calico genoemd (of tri-color, oftewel “schildpad met wit”). Meestal zijn de kleuren dan duidelijker afgelijnd, en niet zozeer gemengd. In de volksmond wordt aan een kat in deze kleur de benaming “lapjes-kat” gegeven. In deze variant bestaan enkel poezen, want het is genetisch onmogelijk om een calico (lapjes-) kater te zijn.
  Calico  


 
Smoke
Smoke is geen specifieke kleur, maar wel over de kleurverdeling op elk individueel haartje. Bij een smoke-kat, is elk haartje voor 3/4 donker gekleurd, de basis is echter zilverwit, waardoor de “kleurschakering” het best te zien is als de kat beweegt. De kraag is soms zilver-achtig van kleur. Deze smoke variant komt bij verschillende kleuren voor, o.a. zwart; =black-smoke, rood; =red-smoke, blauw; =blue-smoke


 
Black-smoke
  blacksmoke  


 
Shaded
Ook shaded is een term… Bij deze “haarkleur-verdeling”, is elk individueel haartje ongeveer voor 1/3 donker gekleurd. De ondervacht heeft dan een duidelijke lichtere kleur. Ook bij de shaded bestaan er verschillende kleuren, golden-shaded en silver-shaded komt bv vaak voor bij o.a. de Brits Korthaar en bij de Pers.


 
Golden-shaded
  golden-shaded  


 
Silver-shaded
  Silver-shaded  


 
Tipped / Chinchilla / Shell
Tipped lijk een beetje op shaded… echter, bij een tipping vacht bestaat elk individueel haar uit 1/8 donkere kleur (de uiteinden dus eigenlijk). Andere benamingen voor Tipped zijn; Chinchilla en Shell, maar alledrie deze benamingen staan voor dezelfde vacht-eigenschap. Deze variant oogt meestal veel lichter als de shaded variant.


 
Wildkleur-tipped
  wildkleur  


 
Silver-tipped
  Silver-tipped  


 
Wit
Dit is infeite een gebrek aan pigmentering… wit is dus eigenlijk geen kleur,en wordt ook wel albino genoemd. De meest extreme vorm van albinisme is deze met rode ogen. Echter, deze vorm komt ook voor met blauwe ogen. Volledig effen witte katten kunnen doof zijn, en daarom laten fokkers van raskatten,hun witte katten/kittens testen op eventuele doofheid d.m.v. een “beartest”. Indien de kat 1 of meerdere gekleurde vlekjes heeft, of enkele gekleurde haren verspreid over de witte vacht, dan zal de kat niet doof zijn. Indien de witte kat een andere kleur van ogen heeft (bv oranje/koperkleur), dan zal de kat ook niet doof blijken.
  wit  


    Ghost  


De informatie & foto's op deze pagina werden verzorgd door Bianca,
Scottish Fold, Brits Korthaar, Ragdoll, & Selkirk Rex Cattery starlicious - © 2005